Βρετανία Δικαίωση Ελληνοκύπριου που είχε προσφύγει κατά ζεύγους Βρετανών για την «αγορά» της καταπατημένης περιουσίας του

Μια ιδιαίτερα σημαντική για τις καταπατημένες περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα απόφαση έλαβε χθες βρετανικό Εφετείο, το οποίο έκρινε ότι πρέπει να εκτελεστεί η απόφαση της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης σχετικά με την υπόθεση Αποστολίδη εναντίον Όραμς.

Ο Μελέτης Αποστολίδης είχε προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά ζεύγους Βρετανών που «αγόρασε» το 2002 από Τουρκοκύπριο την καταπατημένη περιουσία του κ. Αποστολίδη στα Κατεχόμενα και εν συνεχεία ανέγειρε σε αυτή πολυτελή κατοικία. Ο Ντέιβιντ και η Λίντα Όραμς εφεσίβαλαν την απόφαση, αλλά το Βρετανικό Εφετείο απεφάνθη ότι το ζευγάρι θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στον κ. Αποστολίδη, να κατεδαφίσει την παράνομη κατοικία στην κατεχόμενη Λάπηθο, να τερματίσει τις επεμβάσεις στην επίμαχη περιουσία και να την επιστρέψει στον νόμιμο ιδιοκτήτη της.

Για απόφαση «εξαιρετικής πολιτικής και νομικής σημασίας» έκανε λόγο ο Κύπριος Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Την απόφαση χαιρέτισαν επίσης όλα τα κόμματα της Μεγαλονήσου. Ο ίδιος ο κ. Αποστολίδης δήλωσε ότι πρόκειται για «νίκη των θεσμών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

 20/1/2010 9:47:32 πμ

http://www.lawnet.gr/news.asp?cat=2&article=20312