Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερόνυμος Β': Το Σύνταγμα αναφέρει πως η εκπαίδευση πρέπει να είναι εθνική και χριστιανική

arxiepiskopos ieronymos 03


«Τα κόμματα χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι στην Εκκλησία» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά το κήρυγμά του από την Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Κοσμά.

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο οποίος σήμερα άγει τα ονομαστήριά του.

Παρέστησαν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, Τοπικών Φορέων και Οργανισμών, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Συνόδου κ. Γεώργιος Βασιλείου, ο Νομικός Σύμβουλος της Συνόδου κ, Θεόδωρος Παπαγεωργίου, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον θείο λόγο του ανέφερε πως η Εκκλησία τιμά την μνήμη των Αγίων, αφενός για να τους ευχαριστήσουμε και αφετέρου για να τους μιμηθούμε. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα και αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού λέγοντας πως "αγαπούσε την πατρίδα όχι με θεωρητικούς λόγους που ακούγονται συχνά, αλλά με πράξεις". Αναφέρθηκε, επίσης, στην αγάπη του Αγίου Κοσμά προς την παιδεία και τον Θεό και τον χαρακτήρισε Γενάρχη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην θεωρία του Δυτικού Διαφωτισμού, που πρεσβεύει ότι ο άνθρωπος μπορεί να κατορθώσει τα πάντα μόνος του με αποτέλεσμα να γίνεται θηρίο για τον άλλο άνθρωπο.

"Υπάρχουν θεωρίες που επιτρέπουν να θυσιάσουμε τον άνθρωπο για τον δικό μας παράδεισο κι άλλες που οδηγούν στην εκμετάλλευση του ανθρώπου με αποτέλεσμα να χάνεται η αξιοπρέπειά του" είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε: "υπάρχει, όμως και η Διδασκαλία του Χριστού, που σέβεται τον άνθρωπο και θεωρεί ότι είναι ανεπανάληπτος".

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως στην εποχή μας υπάρχουν διάφορα ιδεολογικά ρεύματα. Σαν παράδειγμα ανέφερε ότι "μία ομάδα εκλεκτών ανθρώπων, που δήλωναν άθεοι, επισκέφθηκαν τον υπουργό Παιδείας και του κατέθεσαν αίτημα να καταργηθεί ό,τι έχει σχέση με την Εκκλησία και με το σχολείο, για να αισθάνονται τα παιδιά ελεύθερα". Και ο Αρχιεπίσκοπος αναρωτήθηκε: "Όταν είπε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ότι η ζημιά θα έρθει από τους γραμματισμένους, τι εννοούσε;", για να εξηγήσει στη συνέχεια την σκέψη του Αγίου. "Ο Άγιος Κοσμάς πάλεψε και αγωνίστηκε για τα γράμματα και η διδαχή του ξεκουράζει αυτόν τον λαό και του δίνει την δυνατότητα να αναγεννιέται και να γίνεται καινούργιος. Τα λόγια του σοφίζουν", είπε ο Αρχιεπίσκοπος και ανέπτυξε πως "υπάρχουν δύο ειδών σοφίες. Η μία είναι οι εμπειρίες της ζωής και τα πτυχία, που είναι χρήσιμα ιδιαίτερα στην εποχή μας, υπάρχει , όμως και μια άλλη, η Σοφία του Θεού. Στο σημείο που συναντώνται τα δύο είδη Σοφίας γίνεται το θαύμα, δημιουργείται ο χαρισματούχος άνθρωπος. Μόνο με τα γράμματα, χωρίς την θεϊκή Σοφία, δημιουργείται ένας άνθρωπος επικίνδυνος. Αυτό ακριβώς είχε και στο νου του ο Άγιος Κοσμάς".

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, ότι στις μέρες μας άνθρωποι γραμματισμένοι πολλές φορές είναι μονόπλευροι και νομίζουν ότι με μια υπογραφή θα λύσουν τα προβλήματα όλων των ανθρώπων και αυτό είναι επικίνδυνο. Οι δύο διαφορετικοί τρόποι σκέψης και ζωής θα υπάρχουν και θα προχωρούν, αλλά χρειάζεται να γίνεται η επιλογή. "Επομένως θα μπορούσε ο Υπουργός και ο κάθε Υπουργός να πει ότι έχουμε Σύνταγμα σε αυτήν την χώρα και το Σύνταγμα πρέπει να προστατεύει όλους τους ανθρώπους. Όσοι γονείς δε θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν θρησκευτικά είναι ελεύθεροι να το ζητήσουν και να απαλλαγούν, αλλά με ποιο θράσος ζητάτε την κατάργηση των θρησκευτικών, της προσευχής, του εκκλησιασμού; Και πρόκειται για θέσεις που κυκλοφορούν και είναι γραμμένες με υπομνήματα". είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως "είναι μια ευκαιρία σ' αυτή την περίοδο που πάμε για εκλογές να μην μείνουμε ουδέτεροι σε αυτό το θέμα. Να ζητήσουμε ο καθένας και το κάθε κόμμα να πάρει θέση, να πούνε, να κλείσουν οι εκκλησιές, να φύγουν οι παπάδες, να μην υπάρχουν αυτές οι εκδηλώσεις; ή να πούνε "όχι" εμείς θα συνεχίσουμε τις παραδόσεις αυτού του τόπου.

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, επίσης, πως είδε συγκινημένος από εχθές να έρχονται χιλιάδες πιστοί, για να προσκυνήσουν το τίμιο λείψανο του Αγίου Κοσμά και σκέφθηκε "ποιος ρώτησε αυτούς τους ανθρώπους, αν θέλουν να κλείσουν οι εκκλησιές, αν τα παιδιά τους θέλουν να κάνουν προσευχή στο σχολείο και να διδάσκονται τα θρησκευτικά. Δεν πρέπει να τους ρωτήσουν;"

"Το Σύνταγμα αναφέρει πως η εκπαίδευση είναι ευθύνη του κράτους και η εκπαίδευση πρέπει να είναι εθνική και χριστιανική. Αν κάποιοι έχουν το κουράγιο να αλλάξουν το Σύνταγμα ας το κάνουν και όσοι θέλουν να αλλάξουν αυτήν την παράγραφο να ρωτήσουν αυτούς τους ανθρώπους για να πάρουν την απάντηση, ναι ή όχι" προσέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε: "Ίσως βγήκα από τα όρια ενός κηρύγματος είναι όμως ανάγκη, γιατί χάνουμε ευκαιρίες πολλές. Δεν φταίνε πάντοτε οι έξω, φταίμε κι εμείς. Αν καθίσουμε και ψηλαφίσουμε τα κατορθώματά μας, θα δούμε ότι είναι τεράστια τα λάθη μας. Διανύουμε μία περίοδο που πρέπει να θέσουμε μερικά ερωτήματα: Τι αγαπάω περισσότερο; Την πατρίδα ή το κόμμα; Πρέπει να πάρουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα πράγματα. Αν η Πατρίδα είναι κάτω από το κόμμα, τότε δεν είμαι άξιος να είμαι κληρονόμος της διδασκαλίας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Καλούμαστε, λοιπόν, να έχουμε τη δύναμη να υψώνουμε την φωνή μας".

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε, επίσης, πως υπάρχουν φιλότιμοι πολιτικοί, δάσκαλοι και τοπικοί άρχοντες που τους καμαρώνουμε και "από πόνο ψυχής είμαστε υποχρεωμένοι τον ιδρώτα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, το αίμα του, την διδασκαλία του να την εγκολπωθούμε και τότε υπάρχει ελπίδα. Διότι η μετάνοια τα διορθώνει όλα και μετανοώ σημαίνει αλλάζω μυαλό, τρόπο ζωής και πορεία. Ευχόμαστε ο Άγιος Κοσμάς να γίνει άλλη μια φορά Γενάρχης και να βγάλει τέτοια κλωνάρια που θα πιστεύουν στον Ελληνισμό, στον Χριστιανισμό, στις παραδόσεις, στην γλώσσα, στην ιστορία, στην οικογένεια. Αυτά είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη εποχή".

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και τόνισε πως "ο πιστός, ο ευσεβής, ο αγωνιστής λαός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας σήμερα, ενισχύθηκε, ενδυναμώθηκε, στηρίχθηκε, θερμάνθηκε πνευματικά περισσότερο. Δέχθηκε την ευλογία σας, την ευλογία του Αρχιεπισκόπου. Δέχθηκε τα πνευματοφόρα μηνύματά σας. Γνώρισε και αγάπησε περισσότερο τον μεγάλο πολιούχο και προστάτη του Άγιο Κοσμά.

Όλοι οι χριστιανοί μας, οι οποίοι κατέκλυσαν τον χώρο της Ιεράς αυτής Μονής, αλλά και όλοι όσοι σας άκουσαν σήμερα και σας είδαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Αχελώος», τους οποίους και ευχαριστούμε, στερέωσαν μέσα τους την απόφαση να γνωρίσουν περισσότερο τον Άγιο Κοσμά, να ακούσουν και να ζήσουν τις Διδαχές του, να αγωνισθούν να διατηρήσουν και να ομολογήσουν τις αιώνιες αλήθειες για τις οποίες αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε ο Άγιος Κοσμάς, να κρατήσουν ανόθευτη την ελληνοχριστιανική ταυτότητα του Γένους μας, την οποία θέλουν πολλοί να νοθεύσουν και να καταργήσουν ακόμη".

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την πρόσκληση και του ευχήθηκε για την ονομαστική του εορτή.

Αμέσως μετά τη Θεία λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος και οι Αρχιερείς μετέβησαν στον χώρο, όπου ήταν η οικεία του Αγίου, στο Μέγα Δένδρο για δέηση.

 

Πηγή: Θρησκευτικά

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...