Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό
27 Απριλίου 2024

Πέντε από τις χειρότερες θηριωδίες που διέπραξε η Βρετανική Αυτοκρατορία

vretanikes thhriwdies 01


Μια
δημοσκόπηση του YouGov βρήκε ότι το 43% των Βρετανών πιστεύει ότι η Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν κάτι καλό, ενώ το 44% είναι περήφανοι για την ιστορία της Αποικιοκρατικής Βρετανίας

Μια νέα δημοσκόπηση της YouGov ανακάλυψε ότι το Βρετανικό κοινό είναι γενικά υπερήφανο για την Βρετανική Αυτοκρατορία και το αποικιοκρατικό της παρελθόν.

Η YouGov βρήκε ότι το 44% είναι περήφανοι για την ιστορία της Βρετανικής Αποικιοκρατίας, με το 21% να εκφράζει τη λύπη του για την ύπαρξή της και με το 23% να μην εκφέρει άποψη.

Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το 43% πιστεύει ότι η Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν κάτι καλό, το 19% είπαν ότι ήταν κακή και το 25% είπαν ότι δεν ήταν “ούτε καλή ούτε κακή”.

Στο αποκορύφωμά της το 1922, η Βρετανική αυτοκρατορία κυριαρχούσε στο ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού και στο ένα τέταρτο της συνολικής έκτασης του κόσμου.

Παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές της λένε ότι η Αυτοκρατορία έφερε διάφορες οικονομικές εξελίξεις σε μέρη του κόσμου που ήλεγχε, οι επικριτές επισημαίνουν σφαγές, λιμούς και τη χρήση στρατοπέδων συγκέντρωσης από τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

 

1. Στρατόπεδα συγκέντρωσης των Boers

Ένοπλοι κοντά στο Ladysmith κατά το δεύτερο πόλεμο των Μπόερ, γύρω στο 1900

.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Πολέμου των Boers (1899-1902), οι Βρετανοί μάντρωσαν περίπου το 1/6 του πληθυσμού των Boers -κυρίως γυναίκες και παιδιά- και κρατούνταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα οποία ήταν υπερπλήρη και επιρρεπή σε ξεσπάσματα ασθενειών, με πενιχρές μερίδες φαγητού.

Από τους 107.000 ανθρώπους που φυλακίστηκαν στα στρατόπεδα, 27.927 Boers πέθαναν, μαζί με άγνωστο αριθμό μαύρων Αφρικανών.

 

2. Η σφαγή στο Amritsar

Ένας νεαρός επισκέπτης κοιτάζει έναν πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει την Σφαγή στο Amritsar στο Jallianwala Bagh του Amritsar

Όταν ειρηνικοί διαδηλωτές αψήφησαν την εντολή της κυβέρνησης και παρουσιάστηκαν κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας στο Amritsar της Ινδίας, στις 13 Απριλίου του 1919, παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό των τειχών των κήπων της Jallianwala και δέχτηκαν πυρά από τους στρατιώτες Gurkha.

Οι στρατιώτες, υπό τις διαταγές του Ταξιάρχου Reginald Dyer, τους πυροβολούσαν μέχρι που τους τελείωσαν τα πυρομαχικά, σκοτώνοντας μεταξύ 379 και 1.000 διαδηλωτών και τραυματίζοντας  άλλους 1.100, μέσα σε 10 λεπτά.

Ο Ταξίαρχος Dyer αργότερα επαινέθηκε ως ήρωας από το Βρετανικό κοινό, για τον οποίο έθεσε 26.000 λίρες για λογαριασμό του ως ευχαριστώ.

 

3. Κατάτμηση της Ινδίας

Ο Βρετανός δικηγόρος και άρχοντας του νόμου Cyril Radcliffe, 1ος υποκόμης Ράντκλιφ (1899-1977) στο υπουργείο Αποικιών, Λονδίνο, Ιούλιος 1956.

Το 1947, ο Cyril Radcliffe επιφορτίστηκε με την κατάρτιση των συνόρων μεταξύ της Ινδίας και του νεοσύστατου κράτους του Πακιστάν κατά την διάρκεια ενός και μόνο γεύματος.

Αφού ο Cyril Radcliffe χώρισε την (ινδική) υποήπειρο ανάλογα με το θρήσκευμα, ξεριζώνοντας πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, οι Ινδουιστές στο Πακιστάν και οι μουσουλμάνοι στην Ινδία αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους, καθώς βίαια επεισόδια ξέσπασαν.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις θρησκευτικές σφαγές.

 

4. Η εξέγερση των Μάου Μάου

Ύποπτοι Μάου Μάου σε ένα από τα στρατόπεδα φυλακών το 1953.

Χιλιάδες ηλικιωμένοι Κενυάτες, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι οι Βρετανικές αποικιακές δυνάμεις τους κακομεταχειρίζονταν, τους βίαζαν και τους βασάνιζαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου (1951-1960), ζητούσαν μια αγωγή αποζημίωσης ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα μέλη της φυλής Kikuyu κρατούνταν σε στρατόπεδα, που περιγράφηκαν ως τα “γκουλάγκ της Βρετανίας” ή στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου ισχυρίζονταν ότι υπέστησαν συστηματικά βασανιστήρια και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

Οι εκτιμήσεις των θανάτων ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό: ο ιστορικός David Anderson εκτιμά ότι πέθαναν 20.000, ενώ η Caroline Elkins πιστεύει ότι έως και 100.000 θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει.

 

5. Οι λιμοί στην Ινδία

Παιδιά που λιμοκτονούν στην Ινδία, 1945.

Μεταξύ 12 και 29 εκατομμύρια Ινδών πέθαναν από την πείνα ενώ ήταν υπό τον έλεγχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, επειδή εκατομμύρια τόνοι σιταριού εξήχθησαν στη Βρετανία καθώς η πείνα μαίνονταν στην Ινδία.

Το 1943, μέχρι τέσσερα εκατομμύρια Βεγγαλέζοι πέθαναν από την πείνα, όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ μετέφερε τρόφιμα στους Βρετανούς στρατιώτες και χώρες όπως η Ελλάδα ενώ η θανάσιμη πείνα σάρωσε την Βεγγάλη.

Μιλώντας για το λιμό της Βεγγάλης το 1943, ο Τσόρτσιλ είπε: «Μισώ τους Ινδούς. Είναι ένας θηριώδης λαός με μια θηριώδη θρησκεία. Η πείνα ήταν δική τους υπαιτιότητα αφού ζευγαρώνουν σαν κουνέλια».

 

Πηγή: The Independent.co.uk , Offtherecord , Αβέρωφ

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...