Ένα χρόνο, περίπου, πριν από την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο, ανησυχητικά μηνύματα φθάνουν καθημερινά στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή την μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά για την απόφαση της οργανωτικής επιτροπής και των αρμοδίων αρχών της Λ.Δ. της Κίνας να απαγορεύσουν κάθε είδους και μορφής θρησκευτικής προσευχής των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
"Κατά παράβαση των συμφωνιών που έχουν προσυπογράψει οι κινεζικές αρχές με την Δ.Ο.Ε. και οι οποίες τηρούνται από καταβολής των ολυμπιακών αγώνων, τα σύμβολα των θρησκειών όπως η Βίβλος, Καινή και Παλαιά Διαθήκη, χώροι προσευχής ακόμα και ο εσταυρωμένος, ως περιδέραιο στο λαιμό των αθλητών και αθλητριών θ' απαγορευτούν", τόνισε στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μανώλης Μαυρομμάτης.
"Ως χριστιανός, θλίβομαι βαθύτατα, εστιάζοντας ότι η Διεθνής Κοινότητα και Ε.Ε. θ' αποτρέψουν έγκαιρα την εφαρμογή αυτού του πρωτοφανούς μέτρου από την οργανώτρια αρχή των ολυμπιακών του 2008", συμπλήρωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.
"Όποιος επιθυμεί να προσευχηθεί, μπορεί να πάει στους τόπους και τους χώρους, μέσα στην πόλη όπου υπάρχουν σημεία για την θρησκευτική τελετουργία".
Οι αθλητές που εισέρχονται στο στάδιο για να διαγωνισθούν, δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους τη Βίβλο ή άλλο θρησκευτικό αντικείμενο, όπως, σταυρός, εικονίσματα σε περιδέραιο, κ.λ.π.
"Οι πνευματικοί πατέρες (ιερείς) δεν μπορούν να λειτουργήσουν ή να ευλογήσουν τους ξένους επισκέπτες θνητούς και αθλητές στην ύπαιθρο, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς του Σύδνεϋ ή της Αθήνας, όπου ακόμη και σε χώρους των ξενοδοχείων τελείτο λειτουργία", είναι μεταξύ άλλων τα μηνύματα που φθάνουν από την οργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έλαβε γνώση των θρησκευτικών απαγορεύσεων, τις οποίες προτίθενται να εφαρμόσουν οι Κινέζοι οργανωτές και ήδη ήλθε σε επαφή με την Οργανωτική Επιτροπή "Πεκίνο 2008" για να ζητήσει διευκρινήσεις προκειμένου να ρυθμιστεί η απρόσμενη σκέψη των Κινέζων. Από την πλευρά της η Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίθενται να πάρουν θέση μετά και την παρέμβαση του Έλληνα ευρωβουλευτή στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.