Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό

Κατήχηση: Η Αγία Γραφή [2015]

agia grafh 01

 

Ξέρετε ποιό βιβλίο σημειώνει τις περισσότερες πωλήσεις κάθε χρόνο; (Πούλησε 250.000 αντίτυπα, περισσότερα από κάθε άλλο βιβλίο στη χώρα μας!!! Και ακόμα αυτό το ίδιο, ήταν το βιβλίο με τις περισσότερες πωλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο για μια ακόμη χρονιά) Η Αγία Γραφή!

Η απάντηση απροσδόκητη γιά πολλούς, για μας όμως αναμενόμενη και δικαιολογημένη. Γιατί;   «Η Αγ.Γραφή. Παλαιά καί Καινή Διαθήκη είναι το βιβλίο που διαβάζεται με απληστία κάθε εποχή και ανταποκρίνεται στις πιό βαθειές πνευματικές ανάγκες του ανθρώπου. Κι αυτό γιατί δεν περιέχει λόγια ανθρώπων αλλά τον παντοδύναμο λόγο του Θεού. Δεν υπάρχουν ερωτήματα που βασανίζουν την ανθρώπινη ψυχή, γιά τα οποία δεν έχει δοθεί μέσα στην Αγ. Γραφή άμεση ή έμμεση απάντηση. Στις σελίδες της αποκαλύπτεται όλη η αλήθεια για τον Θεό, τον κόσμο και τον άνθρωπο....»

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Γνωρίζουμε ότι ο Θεός έδωσε στο τελειότερο δημιούργημά Του, τον άνθρωπο,την τάση να Τον αναζητά και ν’ ακούει τη φωνή Του, μέσα στην τόσο θαυμαστά πλασμένη φύση αλλά και μέσα στήν καρδιά του. Αυτή είναι η πρώτη φανέρωση του Θεού και του λόγου Του, η φυσική Θ. Αποκάλυψη. Ακολούθησε όμως και Θεία Αποκάλυψη υπερφυσική.

Μέσα στη διαδρομή της Ιστορίας, ο Θεός ετοιμάζει αρχικά ένα λαό,τον Ισραήλ, που θα δεχθεί και θα διατηρήσει τη Θεία Αποκάλυψη. Με έκτακτα θαυμαστά γεγονότα και τρόπους (διάβαση Ερυθράς θαλάσσης, Πλάκες Διαθήκης...), με συγκεκριμένα, εκλεγμένα πρόσωπα (Πατριάρχες, Προφήτες) τους αποκαλύπτει τον λόγο και το θέλημά του και τους ετοιμάζει για τη μέγιστη των Αποκαλύψεων. Ποιά; Την Ενανθρώπηση του Ίδιου του Υιού και Λόγου του Θεού.

Ο Θεάνθρωπος Ιησούς έρχεται στη γη για να φανερώσει στον άνθρωπο την αληθινή γνώση για τον Θεό και τον τέλειο ηθικό Νόμο και να ανοίξει με την Σταυρική του Θυσία και την Ανάστασή του δρόμο αληθινής ζωής και σωτηρίας.

Μέσα στην Αγία Γραφή είναι θησαυρισμένη από τους ιερούς συγγραφείς,με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, όλη αυτή η Ιερή Αποκάλυψη. Γι’αυτό η Αγία Γραφή είναι η βάση και το θεμέλιο της Ορθόδοξης πίστης, λατρείας και ζωής.

Όμως συχνά ακούγονται κάποια ερωτήματα:

 

1)Υπάρχουν μέσα στην Αγία Γραφή αναφορές και σε πρόσωπα, περιγραφές τόπων, πολέμων,καταστροφών(Πύργος Βαβέλ-Κατακλυσμός). Όλα αυτά είναι αληθινά γεγονότα ή μύθοι;

Η Αγία Γραφή είναι θεόπνευστη. Γράφτηκε με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος από αγίους ανθρώπους μέσα στη διαδρομή του ιστορικού χρόνου και των γεγονότων χωρίς να έχει σκοπό την ιστορική πληροφόρηση. Όσα όμως γεγονότα αναφέρει είναι απόλυτα ιστορικά και αδιαμφισβήτητα. Αυτό αποδεικνύεται από την αρχαιολογική σκαπάνη, τις παραδόσεις άλλων λαών ή από σύχρονους των γεγονότων συγγραφείς.  

Αυτά τα γεγονότα αποκαλύπτουν στον άνθρωπο την αγία Βουλή και Πρόνοια του Θεού για τη σωτηρία του.Για παράδειγμα: η αιχμαλωσία του Ισραήλ από τους Βαβυλώνιους και η καταστροφή της Ιερουσαλήμ είναι ένα αποδεδειγμένο ιστορικό γεγονός. Δεν χρειαζόταν να το αποκαλύψει στο συγγραφέα ο Θεός. Μέσα όμως στο γεγονός αυτό αποκαλύπτεται η Θεία Πρόνοια που παιδαγωγεί τον Ισραήλ για την αποστασία του, πράγμα που δεν αφορούσε μόνο τον τότε λαό του Θεού, αλλά και τους ανθρώπους κάθε εποχής όλων των αιώνων.

 

2) Μπορούμε να πούμε ότι η θεοπνευστία της Αγίας Γραφής είναι απόλυτη; Δεν υπεισέρχονται και προσωπικά στοιχεία του συγγραφέα;

Η αλήθεια είναι ότι οι ιεροί συγγραφείς κάθε φορά δεν κατέγραψαν απλά, καθ’υπαγόρευσιν του Αγ. Πνεύματος-λέξη προς λέξη- με αμέτοχη τη δική τους σκέψη. Δέχτηκαν τα νοήματα, τις νεύσεις, την Αποκάλυψη του Θεού και τη διατύπωσαν με το δικό τους γλωσσικό ιδίωμα, χρησιμοποιώντας γνώσεις, εμπειρίες και προσωπικά συναισθήματα.

Ξέρετε μέσα σε πόσο διάστημα γράφτηκαν τα 76 βιβλία της Αγ. Γραφής;

Σε διάστημα 1600 περίπου ετών! Από το 1500 π.Χ. που γράφτηκε η Γένεση ως το 95 μ.Χ. που γράφτηκε το τελευταίο, η Αποκάλυψη του Ιωάννου. Και είναι ενδεικτικό της θεοπνευστίας της το γεγονός ότι τα 76 αυτά βιβλία παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή ενότητα μεταξύ τους, ενώ γράφτηκαν σε διαφορετική εποχή και τόπο, από ανθρώπους διαφόρων κοινωνικών τάξεων, πολιτισμών και συνθηκών (από βασιλιάδες, μέχρι ψαράδες και τελώνες, ποιμένες και επιστήμονες) άγνωστους και άσχετους μεταξύ τους και χωρίς τη συνείδηση ότι γράφουν βιβλίο της Αγ. Γραφής.

Για να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό, ας υποθέσουμε ότι αποφασίζεται να γίνει ένα άγαλμα υπέροχο, όχι από έναν αλλά από πολλούς γλύπτες. Ο καθένας θα δουλέψει χωρίς καμιά γνωριμία, ούτε συνεννόηση με τον άλλον. Στον καθένα ανατίθεται να φτιάξει ένα διαφορετικό κομμάτι, στον ένα το κεφάλι, στον άλλο το χέρι, στον άλλο το πόδι κλπ. Και ύστερα τα συναρμολογούμε και βλέπουμε ότι το έργο είναι τόσο θαυμαστό, έχει τέτοια ενότητα σαν να το έφτιαξε ένας και μόνο άνθρωπος ή σαν να είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας! Και όμως, στην περίπτωση αυτή ο καθένας έκανε το δικό του κομμάτι μόνος! Έτσι ακριβώς έγινε και με τη συγγραφή των βιβλίων της Αγ. Γραφής.

 

3)Πώς είμαστε σίγουροι ότι η Αγ. Γραφή περιλαμβάνει ανόθευτη την αλήθεια και πως τα κείμενα της είναι τα αυθεντικά; Μεσολάβησαν καταστροφές, πόλεμοι, πυρπολήσεις, σεισμοί… Πώς ανευρέθηκαν και διατηρήθηκαν αναλλοίωτα μέσα σε τόσους αιώνες;

Κατ’ αρχήν μας δίνουν σχετικές πληροφορίες, τα ίδια τα ιστορικά βιβλία της Βίβλου (π.χ. ανεύρεση και συγκέντρωση χαμένων χειρογράφων από τον Έσδρα). Οι Ιουδαίοι άλλωστε αν και δεν εφάρμοζαν πάντα το Θείο Νόμο είχαν μεγάλο ζήλο στο να τον διατηρούν και να τον διδάσκονται σαν αποκλειστική δωρεά του Θεού στο έθνος τους. Έτσι, το 250 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια επί Πτολεμαίου Β΄ τα 49 βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης μεταφράστηκαν στην ελληνική γλώσσα από 72 ερμηνευτές. Η μετάφραση αυτή λέγεται «Των Εβδομήκοντα» (Ο’) και έχει μεγάλη σπουδαιότητα, γιατί είναι η αρχαιότερη και την χρησιμοποίησε και ο Ίδιος ο Κύριος και ο Απόστολος Παύλος, πράγμα που την επικυρώνει.

Τα βιβλία της Καινής Διαθήκης γράφτηκαν απευθείας στην ελληνική, πλην του «κατά Ματθαίον» που γράφτηκε στα Αραμαϊκά και μεταφράστηκε άμεσα από τον ίδιο τον Ευαγγελιστή. Ηταν γνωστά από τους πρώτους χρόνους της Αποστολικής Εκκλησίας. Κυκλοφόρησαν αρχικά και στίς περιοχές που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που ιστορούν και έχουν μεγάλη χρονική εγγύτητα με αυτά. Οι αναγνώστες τους επομένως ήταν σίγουρα και άνθρωποι που είχαν προσωπική αντίληψη και γνώμη για τη διδασκαλία του Χριστού και τα θαύματά Του.

Μια από τις πρώτες μέριμνες της Εκκλησίας ήταν να ξεχωρίσει και να απορρίψει τα ψευδεπίγραφα ευαγγέλια, γνωστά ως «απόκρυφα» και επιστολές (που δεν περιείχαν απόλυτα ακριβή στοιχεία). Τα κανονικά βιβλία της Κ.Δ. κυκλοφόρησαν αμέσως ως αυτόγραφα μεταξύ των πρώτων Εκκλησιών. Φυλάχτηκαν και αντιγράφηκαν σε περγαμηνές και παπύρους από ειδική τάξη μοναχών, τους «Αντιγραφείς» και «Καλλιγράφους» μέχρι την ανακάλυψη της τυπογραφίας.

Η Αγ. Γραφή είναι το αυθεντικότερο βιβλίο. Αυτό αποδεικνύεται από το πλήθος και την αρχαιότητα των χειρογράφων που μας διασώζουν τα κείμενά της. Υπάρχουν χειρόγραφα της Κ.Διαθήκης του 4ου μ.Χ. αιώνα,απέχουν δηλαδή 3-4 αιώνες από το χρόνο συγγραφής των πρωτοτύπων κειμένων. Ενώ την ιστορία του Θουκυδίδη (5ος μ.Χ αιώνας ) και τα Ομηρικά έπη (8ος π.Χ αι.) τα διασώζουν χειρόγραφα του 10ου μ.Χ αιώνα.

 

Ποιά ανταπόκριση έχει η Αγ. Γραφή στον κόσμο;

Τον 18ο αιώνα ο φιλόσοφος Βολταίρος είχε πει ότι ύστερα από 50 χρόνια η Βίβλος θα πωλείται μόνο στα παλαιοπωλεία. Και ξέρουμε ότι λίγα χρόνια αργότερα το σπίτι του Βολταίρου έγινε βιβλιοπωλείο της Αγίας Γραφής!

Σήμερα η Βίβλος είναι μεταφρασμένη σε 1200 γλώσσες και κάθε χρόνο κυκλοφορεί σε 25 εκατομμύρια αντίτυπα περίπου, αριθμό ρεκόρ στον οποίο κανένα άλλο βιβλίο δε φτάνει! Κυρίως όμως η Αγία Γραφή είναι ένα βιβλίο που κάνει θαύματα, μεταμορφώνει ανθρώπους. Ξέρετε κανένα περιστατικό;...

Ο Μέγας Αντώνιος (251-356),που εορτάζει αύριο/σήμερα, από μικρός αγαπούσε να πηγαίνει την Εκκλησία και να παρακολουθεί τα ιερά αναγνώσματα και τα συναξάρια των Αγίων. Όταν έφθασε σε ηλικία περίπου 20 ετών έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του και κληρονόμησε την μεγάλη περιουσία τους. Παράλληλα ανέλαβε την ανατροφή της μικρότερης αδελφής του. Ωστόσο εκείνο που απασχολούσε έντονα την σκέψη του ήταν το παράδειγμα των Αγίων και μάλιστα των Αποστόλων και των Μαρτύρων οι οποίοι εγκατέλειψαν τα πάντα και ακολούθησαν τον Χριστό μέχρι τέλους της ζωής τους. Κάποια ημέρα, λοιπόν που πήγε στην Εκκλησία, άκουσε τον ιερέα να διαβάζει την περικοπή του Ευαγγελίου όπου ο Κύριος είπε στον πλούσιο νέο: «Ει θέλεις τέλειος είναι, ύπαγε πώλησόν σου τα υπάρχοντα και δος πτωχοίς,... και δεύρο ακολούθει μοι» (Ματθ. ιθ’ 21). Συγκλονίστηκε. Κάτι του έλεγε μέσα του ότι ο λόγος αυτός διαβάστηκε ειδικά γι’ αυτόν. Αισθάνθηκε την φωνή του Θεού ν’ απαντά στους μυστικούς πόθους του. Χωρίς να χάσει καιρό, πήγε και μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του στους πτωχούς. Δεν κράτησε τίποτε παρά μόνο τα απαραίτητα για την αποκατάσταση της αδελφής του. Όταν πάλι μια άλλη φορά άκουσε στην Εκκλησία τον λόγο του Κυρίου «μη ουν μεριμνήσητε εις την αύριον» (Ματθ. ς’ 34), αποφάσισε να μοιράσει και το υπόλοιπο της περιουσίας του και να φύγει οριστικά από τον κόσμο, αφού πρώτα εμπιστεύθηκε την αδελφή του σε κάποιες χριστιανές νέες, για να μένει με ασφάλεια κοντά τους. Έτσι ο όσιος Αντώνιος αφού δέχθηκε την κλήση του Θεού μέσα από το ιερό Ευαγγέλιο, έζησε το υπόλοιπο της ζωής του ως μοναχός και με τους ασκητικούς του αγώνες αναδείχθηκε «καθηγητής της ερήμου», το πρότυπο όλων των μοναχών.

Κι ο άγιος Αυγουστίνος ο οποίος στα χρόνια της νεότητάς του είχε παρασυρθεί μακριά από τον Θεό, κάποια ημέρα άνοιξε τυχαία την Αγία Γραφή κι έπεσε πάνω σ’ένα χωρίο: «ἡ νὺξ προέκοψεν, ἡ δὲ ἡμέρα ἤγγικεν. Ἀποθώμεθα οὖν τὰ ἔργα τοῦ σκότους καὶ ἐνδυσώμεθα τὰ ὅπλα τοῦ φωτός. ὡς ἐν ἡμέρᾳ εὐσχημόνως περιπατήσωμεν, μὴ κώμοις καὶ μέθαις, μὴ κοίτας καὶ ἀσελγείαις, μὴ ἔριδι καὶ ζήλῳ, ἀλλ᾿ ἐνδύσασθε τὸν Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, καὶ τῆς σαρκὸς πρόνοιαν μὴ ποιεῖσθε εἰς ἐπιθυμίας» (Ρωμ. ιγ’12-14 ). Αισθάνθηκε ρίγος, συγκλονισμό, μίλησε στην καρδιά του και η ζωή του άλλαξε πορεία.Έγινε ο Ιερός Αυγουστίνος!! Και πόσοι άλλοι! Η Αγία Γραφή αναγέννησε και άλλαξε τα ήθη και τις καρδιές πολλών ανθρώπων.  

 

Ποιά είναι η θέση της Αγ. Γραφής στη δική μας ζωή;            

Η Αγία Γραφή είναι το βιβλίο στο οποίο οφείλουμε απέραντη τιμή και σεβασμό, είναι ιερό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους ορθόδοξους ναούς το Ιερό Ευαγγέλιο το βλέπουμε καταστόλιστο με ακριβά πετράδια και τοποθετημένο στην πιο επίσημη και ιερή θέση, πάνω στην Αγία Τράπεζα κι όταν το προσκυνούμε νοιώθουμε πως προσκυνούμε τον ίδιο τον Κύριο.

Να φροντίσουμε και στο σπίτι μας το ίδιο τιμητική να είναι η θέση της Αγ. Γραφής. Όχι ανάμεσα στα άλλα βιβλία μας, με πεταμένα πάνω της χαρτιά, περιοδικά, χάρακες και ό,τι άλλο και φυσικά όχι κάπου καταχωνιασμένη σε αχρησία.

Κυρίως όμως να θελήσουμε να έχει τιμητική θέση και στη ζωή μας. Να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα των λόγων της και την αιώνια διαχρονική ισχύ τους. Από τους λόγους του Χριστού «ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία οὐ μὴ παρέλθῃ ἀπὸ τοῦ νόμου ἕως ἂν πάντα γένηται.» (Ματθ. ε’ 18). Τα λόγια του Χριστού ισχύουν, σε κάθε εποχή για κάθε άνθρωπο και έχουν δύναμη μεγάλη.

***

Ο λόγος του Θεού έχει δύναμη γιατί μέσα του κρύβει Πνεύμα Άγιο... Ακούς το λόγο του Θεού και παίρνεις Πνεύμα Άγιο. Διαβάζεις το λόγο του Θεού καί παίρνεις Πνεύμα Άγιο, παίρνεις ζωή ,παίρνεις δύναμη,όγκους δυνάμεων ,να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα και τις συντυχίες της ζωής σου... Στην αρχή της κάθε μέρας, μ’αυτό ή εκείνο το παρασκεύασμα, θα πάρεις,λέει, θετική ενέργεια. Άσε τη θετική ενέργεια, και άντλησε τη θεϊκή ενέργεια, την ενέργεια του Αγ. Πνεύματος,που θά σου δώσει και σήμερα ο λόγος του Θεού. Μην τον παραμελήσεις καμιά μέρα. Αφιέρωσε λίγα λέπτα,και θα πάρεις τεράστια δύναμη,χάρη Θεοῦ μέσα σου. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είπε: «Τά ρήματα ἅ ἐγώ λαλῶ ὑμῖν πνεῦμά ἐστι καί ζωή ἐστιν» (Ιωαν στ’ 63).

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο λόγος του Θεού έχει δύναμη γιατί μέσα του κρύβει Πνεύμα Άγιο.

 

imml neothtas 01

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΟΣ
(t): + 30 210 66 32 687 (εσωτερικό 138)
(f): + 30 210 60 25 101
(e
): neotita@imml.gr
Θουκυδίδου 6 & Βυζαντίου
Τ.Θ. 1,
Τ.Κ. 19004, Σπάτα Αττικής
Αθήνα‚ Ελλάδα

 

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...