Η σημασία της γεώτρησης που έκανε η εταιρεία ΤΟΤΑΛ στο μπλοκ 11 της Κυπριακής ΑΟΖ δεν παρουσιάστηκε σωστά από τον κύριο K. Νικολάου στο άρθρο του “Η γεώτρηση στον Ονησίφορο αποδεικνύει ότι οι Υδρογονάνθρακες δεν ανακαλύπτονται από τηλεοράσεως”, που δημοσιεύτηκε στο Energypress στις 13 Σεπτεμβρίου 2017.
Η αίσθηση που δίνει αφήνει να εννοηθεί ότι δεν βρέθηκε φυσικό αέριο κάτι που δεν αληθεύει. Την ποιο σωστή ερμηνεία την έδωσε ο αρμόδιος υπουργός κύριος Λακκοτρύπης που είπε τα εξής: Η ποσότητα του ανευρεθέντος φυσικού αερίου, περίπου 350 δις. κυβικά πόδια, δεν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμη, και προσθέτω, λόγω τοποθεσίας και βάθους διότι πολύ μικρότερες ποσότητες όπως αυτή του Κατάκολου στο Ιόνιο (17 εκ. βαρέλια που ισοδυναμούν με 60 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου) είναι εκμεταλλεύσιμα λόγω τοποθεσίας και βάθους.
Επίσης, ο υπουργός κύριος Λακκοτρυπης είπε κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ότι η ανακάλυψη βιογενούς φυσικού αερίου στον Ονησίφορο δίνει ελπιδοφόρα μηνύματα δεδομένου ότι κοιτάσματα τύπου Ζορ υπάρχουν στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δηλαδή το κοίτασμα Ζορ που είναι ένας κοραλλιογενής ύφαλος γεμάτος από βιογενές φυσικό αέριο, όπως ακριβώς ο Ονησίφορος επαναλαμβάνεται σε άλλες 10 τοποθεσίες κοραλλιογενών υφάλων που υπάρχουν στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Προς επίρρωση των λεχθέντων από τον κύριο Λακκοτρύπη, βγαίνει στην τηλεόραση της Κύπρου στις 6 Σεπτεμβρίου του 2017 ο αντιπρόεδρος της EXXON-MOBIL της Ευρώπης και λέει: Εμείς μαζί με την QATAR OIL Co. θα κάνουμε του χρόνου 2 γεωτρήσεις σε 2 κοραλλιογενείς υφάλους που υπάρχουν στο μπλοκ 10 και από τα αναμενόμενα αποθέματα/κοιτάσματα βιογενούς φυσικού αερίου θα κατασκευάσουμε σταθμό υγροποίησης.
Δηλαδή οι ποσότητες που περιμένουμε θα υπερβούν τα 7 τρις κυβικά πόδια διότι αυτή η ποσότητα επιτρέπει την κατασκευή ενός σταθμού υγροποίησης που θα λειτουργήσει για τουλάχιστον 25 χρόνια. Αυτά ελέχθησαν στην τηλεόραση πριν γίνουν οι γεωτρήσεις.
Επιπροσθέτως, στις 16 Δεκεμβρίου του 2016 σε ένα συνέδριο που έγινε στο Λονδίνο από όλους τους γεωεπιστήμονες που ασχολούνται με τον εντοπισμό κοιτασμάτων στην Βόρειο Αφρική και την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, η γεωφυσική εταιρεία SPECTRUM που έχει έδρα το Χιούστον, ανακοίνωσε ότι με βάση τα γεωφυσικά στοιχεία της PGS, οι ποσότητες μόνο του βιογενούς φυσικού αερίου που θα πρέπει να υπάρχει στους κοραλλιογενείς υφάλους που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ πρέπει να υπερβαίνουν τα 100 τρις κυβικά πόδια, εικόνα 1.
Αυτή η εκτίμηση έγινε χωρίς να γίνουν γεωτρήσεις. Συγχρόνως έδειξαν ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου επεκτείνονται και εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, εικόνα 2.
Επιπλέον, τόσο η εταιρεία SPECTRUM όσο και η Αμερικανική γεωφυσική εταιρεία ION έδειξαν ότι στην ΑΟΖ της Λιβύης στο σημείο που εφάπτεται με την Ελληνική ΑΟΖ υπάρχει ένας γιγαντιαίος κοραλλιογενής ύφαλος μεγαλύτερος από αυτόν του Ζόρ, εικόνα 3 (και 4), που το απόθεμά του πλησιάζει το ισοδύναμο των 10 δις βαρελιών πετρελαίου, ήτοι πάνω από 54 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, εικόνα 1. Και όλα αυτά χωρίς να γίνουν γεωτρήσεις.
Οι επιπτώσεις αυτών των εργασιών ήταν δραματικές για την Ελλάδα. Οι εταιρείες Exxon-Mobil, Total και ΕΛΠΕ ζήτησαν στις αρχές Ιουνίου του 2017 από την Ελληνική κυβέρνηση μια έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης μέχρι του σημείου επαφής με την ΑΟΖ της Λιβύης, ουσιαστικά αναγνωρίζοντας de facto την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.
ΚΑΙ Θα δαπανήσουν $12,5 δις για τον εντοπισμό των ταμιευτήρων υδρογονανθράκων. Αν κάποιος υπολογίσει ότι κάθε γεώτρηση για αυτά τα θαλάσσια βάθη στοιχίζει $100 εκατομμύρια, καταλαβαίνει ότι πρόκειται συνολικά να γίνουν τουλάχιστον 100 γεωτρήσεις.
Και με δεδομένο ότι κάθε γεώτρηση χρειάζεται 2 μήνες και η αξιολόγηση άλλους 2 μήνες αυτό μεταφράζεται σε παραμονή των 2 ξένων εταιρειών στην Ελλάδα για περισσότερα από 15 χρόνια. Άρα ζητάμε γραφεία στην Αθήνα. Για αυτή την περιοχή έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, οι πιθανότητες ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κατά τον κύριο Νικολάου είναι μικρότερες του 3%.
Και δεν ήταν μόνος αυτός που το έλεγε. Την απάντηση την πήραν από τις εταιρείες Exxon-Mobil και Total… χωρίς γεώτρηση γνωρίζουν ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες και θα τρυπήσουν για να βρουν τους πλούσιους ταμιευτήρες. Να τι προσέφερε η γεώτρηση στον Ονησίφορο. Αισιοδοξία τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν στην Ελλάδα είχαμε παρόμοιες περιπτώσεις με αυτές του Ονησίφορου, ήτοι να έχουμε μικρές ποσότητες υδρογονανθράκων που να μας οδηγήσουν στην ύπαρξη υδρογονανθράκων, αν βεβαίως γίνουν οι σωστές έρευνες στις σωστές τοποθεσίες. ΚΑΙ η απάντηση είναι ένα βροντερό ΝΑΙ.
Το 1982 ανακαλύπτεται το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο με ποσότητα γύρω στα 17 εκατ. βαρέλια (ισοδύναμα με 60 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου). Αυτό άρχισε να μας λέει «κοιτάξετε το Ιόνιο». Το 1993 ανακαλύπτεται το κοίτασμα στον Πατραϊκό με ποσότητα 100-150 εκατομμύρια βαρέλια (ισοδύναμα με 600-800 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ήτοι περισσότερη ποσότητα από τον Ονησίφορο.
Το ίδιο έτος ανακαλύπτονται και οι δομές Πύρου και Αχιλλέα δυτικά της Κέρκυρας, το σημερινό μπλοκ 2, με αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 300 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ήτοι περίπου 10,5 τρις κυβικά πόδια… τόσα, όσα περιμένει η Exxon-Mobil να βρει στο μπλοκ 10 της Κυπριακής ΑΟΖ… να γιατί η TOTAL με την EDISON και τα ΕΛΠΕ φωνάζουν για την υπογραφή στο μπλοκ 2 που καθυστερεί πάνω από 2 χρόνια για να αρχίσει η παραγωγή.
Ταυτόχρονα ανακαλύπτονται και τα κοιτάσματα αργού πετρελαίου στα Ιωάννινα, 60-80 εκατ. βαρέλια και πάνω από 2 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Επίσης, ήταν γνωστό ότι σε 21 τοποθεσίες τις δυτικής Ελλάδας υπάρχουν επιφανειακές εμφανίσεις πετρελαίου.
Επίσης, η ΔΕΠ-ΕΚΥ είχε κάνει 9.000 χιλιόμετρα 2D γεωφυσικές γραμμές για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Δυστυχώς τα στοιχεία από τις γεωφυσικές έρευνες δεν αξιοποιήθηκαν καίτοι τόσο το Πανεπιστήμιο Πατρών και το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων μπορούσαν να βοηθήσουν.
Έτσι, παρόλο που υπήρχαν πάρα πολλά στοιχεία για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα, ιδιαίτερα στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας από τις εργασίες των καθηγητών Ζελιλίδη και των συνεργατών του, η τότε ηγεσία των ΕΛΠΕ μαζί με το προσωπικό, απεφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, εν χορδαίς και οργάνοις, διότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα πλην του Πρίνου.
Μετά από 25 χρόνια, ξεκινώντας από τις προσπάθειες του υπουργού Μανιάτη που έφερε την Νορβηγική εταιρεία PGS αξιοποιώντας όλα τα γεωφυσικά στοιχεία ακόμα και αυτά που έγιναν πριν 15 χρόνια, βρήκαμε 6 μεγάλες δομές στο Ιόνιο και προχωρήσαμε στην οριοθέτηση 20 μπλοκς που πιστεύουμε ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες.
Με την αλλαγή της ηγεσίας στα ΕΛΠΕ και την ανάληψη της από 2 πεφωτισμένους επιστήμονες, Στεργιούλη και Τσοτσορό, τρεις από τις μεγάλες δομές στο Ιόνιο, μπλοκ 1, 2 και 10 εδόθησαν στα ΕΛΠΕ, ενώ άλλη μία δόθηκε στην ENERGEAN.
Και οι 2 Ελληνικές εταιρείες, ιδιαίτερα τα ΕΛΠΕ, κατάλαβαν ότι υδρογονάνθρακες υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχει αρκετό επιστημονικό προσωπικό, ούτε τεχνογνωσία, ούτε μεγάλη οικονομική επιφάνεια στον Ελλαδικό χώρο κι έτσι συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να συνεργαστούν με μεγάλες και σοβαρές εταιρείες, έστω και αν η συμμετοχή των Ελληνικών εταιρειών είναι μικρή, διότι τα κέρδη θα είναι πάρα πολύ μεγάλα.
Βλέπουμε λοιπόν τα ΕΛΠΕ να συνεργάζονται με την EDISON, TOTAL στο Ιόνιο, την EXXON-MOBIL και TOTAL στην Κρήτη και την CALFRAC στο Θρακικό Πέλαγος και την ENERGEAN με την πάρα πολύ καλή REPSOL, στα Ιωάννινα και την TRIPLE POINT στον Πρίνο.
Το έγκλημα που συντελέσθηκε τα τελευταία 20 χρόνια από την μη αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου είναι μεγάλο. Αν αξιοποιούσαμε τον πλούτο μας στα τέλη του 1990 δεν θα μπαίναμε στα μνημόνια, δεν θα κόβαμε μισθούς και συντάξεις, δεν θα είχαμε αυτό το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα.
Συμπερασματικά, όταν κάνουμε μια γεώτρηση και δεν βρούμε υδρογονάνθρακες δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες αλλά, το πιθανότερο, ότι δεν κάναμε την γεώτρηση στη σωστή τοποθεσία. Και έχουμε τέτοια παραδείγματα.
Στο νότιο μέρος του νομού των Γρεβενών έγιναν 4 γεωτρήσεις σε λάθος τοποθεσίες χωρίς βέβαια να βρούμε υδρογονάνθρακες καίτοι είμαστε σίγουροι από την γεωλογία της περιοχής ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Και είναι προς τιμή του κυρίου Μπασιά, που κάνει εξαίρετη δουλειά, που θα συμπεριλάβει την περιοχή των Γρεβενών στο πρόγραμμα εντοπισμού και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Κάτι πολύ παρεμφερές συνέβηκε και με τον εντοπισμό των λιγνιτών στον νομό Φλώρινας. Η Διεύθυνση Ορυχείων της ΔΕΗ είχε αναθέσει στην εταιρεία ΓΕΜΕΕ τον εντοπισμό κοιτασμάτων το μάθημα λιγνίτη/ξυλίτη στη λεκάνη της Φλώρινας. Μετά από πολλές και άκαρπες γεωτρήσεις ενημερώνουν την Διεύθυνση Ορυχείων ότι λιγνίτες δεν υπάρχουν στον νομό Φλώρινας.
Η Διεύθυνση Ορυχείων, πεπεισμένη ότι υπάρχουν λιγνίτες/ξυλίτες στην περιοχή, αναθέτει στην Διεύθυνση Ενέργειας του ΙΓΜΕ την έρευνα και ανακαλύπτονται 440 εκατ. τόνοι ξυλίτη σε 5 περιοχές του νομού, με αποτέλεσμα να μπει μπροστά η μονάδα της Μελίτης Ι, δυναμικότητας 600 MW και να προγραμματίζεται και μια δεύτερη μονάδα της ίδιας δυναμικότητας.
Το ίδιο συνέβηκε και με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων ξυλίτη στη Ελασσόνα. Η ΓΕΜΕΕ δεν εύρισκε κοιτάσματα ενώ το ΙΓΜΕ βρήκε. Άρα πρέπει να γνωρίζεις κοιτασματολογία για να ξέρεις που θα κάνεις τις γεωτρήσεις.
Όταν ανακαλύφθηκε το κοίτασμα του βιογενούς φυσικού αερίου Ζορ στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, κάποιος είπε ότι αυτό το κοίτασμα είναι ένα δέντρο στο δάσος το οποίο όμως βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό το είπε χωρίς να γίνουν γεωτρήσεις.
Ο Ονησίφορος είναι ένα μικρό δέντρο μέσα σε αυτό το δάσος το οποίο κατά την Exxon-Mobil και την Total, που εργάζονται και στη νότια Κύπρο και στη νότια Κρήτη, επεκτείνεται μέχρι τη νοτιοδυτική Κρήτη και βρίσκεται στις παρυφές της Μεσογειακής Ράχης (εικόνες 5,6 και 7). Τι μας είπε λοιπόν ο Ονησίφορος. Αισιοδοξία.
Πηγή: Defence-point.gr