Λοιπόν… ας το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα για να το «χωνέψουν» άπαντες, οι δηλώνοντες πως είναι «ειδικοί» και οι καλόπιστοι αδαείς. Δεν υπάρχουν κυρίες και κύριοι αποτυχημένες γεωτρήσεις. Οικονομικά αποτυχημένες ίσως, αλλά αν κάποιος ξέρει να τις μελετήσει και τις αξιοποιήσει οδηγούν σε επιτυχίες.
Αυτό εξήγησε στο «DP» ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, στον Τομέα Ανίχνευσης και Εντοπισμού Κοιτασμάτων, αλλά και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος, με τον οποίο επικοινωνήσαμε και ζητήσαμε περαιτέρω διευκρινίσεις για το ζήτημα της γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονησιφόρος» της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όσα μας είπε, τρόπος με τον οποίο επιχειρηματολόγησε, αρκούντως διαφωτιστικός. Και πάντα με ενδιαφέροντα παραδείγματα. Στον κώνο του Νείλου έγιναν περίπου 1.900 γεωτρήσεις. Από αυτές μόνο οι 62 είναι παραγωγικές και βρεθήκαν 4 τρις μ3 φυσικού αερίου. Και μόνο το 62 στις 1.900 θα αρκούσε. Όμως προχώρησε παρακάτω…
Τα έξοδα πραγματοποίησης 1.900 γεωτρήσεων, θεωρώντας ότι η κάθε γεώτρηση στοιχίζει περί τα $100 εκατ., ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των $190 δις δολ. Όμως, τα 4 τρις μ3 φυσικού αερίου που αντιστοιχούν με 140 τρις κυβικά πόδια αξίζουν, με μια τιμή των $8/1000 κυβικά πόδια, $1,12 τρις δολάρια! Άρα έχουμε πολλαπλάσιο (τουλάχιστον πενταπλάσιο) κέρδος στην επένδυση.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το σύνολο των αποτυχημένων και επιτυχημένων γεωτρήσεων, σε συνδυασμό με τα γεωφυσικά δεδομένα, επέτρεψαν στη γεωλογική υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS Τechnical Ρeport 2010) να εκτιμήσει, με πιθανότητα 50%, ότι ο κώνος του Νείλου έχει 9 τρις μ3 φυσικού αερίου.
Οι πραγματικοί γεωλόγοι πετρελαίου αξιολογούν και αξιοποιούν όλες τις γεωτρήσεις. Το αν στις ελληνικές εταιρίες υπάρχουν οι κατάλληλοι εξειδικευμένοι επιστήμονες είναι μια άλλη συζήτηση. Το αντικείμενο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Πολλοί δηλώνουν γεωλόγοι αλλά δε σημαίνει ότι είναι.
Επίσης, καθ’ όλα καταξιωμένοι επιστήμονες του ευρύτερου χώρου της ενέργειας, δεν μπορούν να αποφαίνονται για ζητήματα πολύ υψηλής εξειδίκευσης. Γενικότερα οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποφαίνονται επί παντός του επιστητού. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς ξανά τον τροχό. Το τι κάνουν οι ηγέτιδες εταιρίες του χώρου είναι γνωστό στους «παροικούντες». Όλα τα υπόλοιπα στερούνται νοήματος.
Πηγή: Defence-point.gr