Οι πιθανότητες παρουσίας αξιοποιήσιμων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Κρήτη είναι υπαρκτές. Με αυτό ως δεδομένο το παρόν άρθρο ευελπιστεί να δώσει μια άλλη πτυχή όσον αφορά τα μελλοντικά δεδομένα που διαμορφώνονται στο νησί της Κρήτης. Ως “οδηγός” θα χρησιμοποιηθεί το μοντέλο ανάπτυξης της Καλιφόρνια.
Το μοντέλο ανάπτυξης της Καλιφόρνια ταιριάζει στην περίπτωση της Κρήτης. Τα χαρακτηριστικά της Καλιφόρνια είναι τα εξής:
– Εδώ και πολλές δεκαετίες υπάρχουν δεκάδες θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων παράλληλα στις ακτές της Καλιφόρνια.
– Ο τουρισμός στην Καλιφόρνια είναι πάρα πολύ ποιοτικός και ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Πχ. η Santa Barbara της Καλιφόρνια παρομοιάζεται ως η αμερικανική Ριβιέρα. Ανοικτά της Santa Barbara υπάρχουν πολλά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και δεκάδες θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Στις πλατφόρμες αυτές αναπτύσσεται ακόμη και ο καταδυτικός τουρισμός καθώς, όπως έχει προαναφερθεί, γύρω από αυτές αναπτύσσεται πάρα πολύ ο πληθυσμός των ψαριών. Το 2016 ο τουρισμός στην Καλιφόρνια έπιασε ποσοστό ανάπτυξης ρεκόρ.
– Η Καλιφόρνια έχει πλούσια θαλάσσια πανίδα. Η παρουσία πλατφορμών εξόρυξης στην Καλιφόρνια όχι μόνο δεν επηρέασε αρνητικά την αλιεία, αλλά επέδρασε θετικά τόσο στον αλιευτικό τουρισμό όσο και στους επαγγελματίες αλιείς των εγγύτερων περιοχών.
Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών, η μέση ετήσια παραγωγή ψαριών ανά τετραγωνικό μέτρο στον πυθμένα των θαλάσσιων πλατφορμών εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι μέχρι και 27,4 φορές μεγαλύτερη από την παραγωγή ψαριών στο φυσικό βραχώδες περιβάλλον και τους υφάλους της περιοχής μέτρησης.
Ως εκ τούτου, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χιλιάδες φάλαινες περνούν ετησίως από τις ακτές της Καλιφόρνια, καθώς βρίσκουν τροφή και καταφύγια για την αναπαραγωγή τους. Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται και ο αντίστοιχος τουρισμός για την παρατήρηση των φαλαινών και άλλων κητωδών.
– Η Καλιφόρνια έχει ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα. Τα κρασιά (και όχι μόνο) της Καλιφόρνια είναι διάσημα. Όσοι εκτιμούν το καλό κρασί το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Κομητείας της Santa Barbara της Καλιφόρνια για την οικονομία μπορεί να βρει κανείς ενδιαφέροντα στοιχεία: το 15% του πληθυσμού της Santa Barbara ασχολείται με τον τουρισμό, τα κρασιά και τα αγροτικά προϊόντα γενικότερα.
Μεταξύ των ετών 2011-2016 η ανάπτυξη της περιοχής ήταν περίπου 5%. Εκτός του καλού κρασιού, η περιοχή βγάζει και άλλα εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα.
– Η Καλιφόρνια έχει ανεπτυγμένο μεσιτικό τομέα ο οποίος στηρίζεται πάρα πολύ οργανωμένα από την Πολιτεία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όπου και να κοιτάξει κανείς βλέπει σπίτια αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Καταρχήν, το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα στην Καλιφόρνια είναι περίπου 58 χιλιάδες δολάρια. Ο μεσιτικός τομέας (μαζί με τον χρηματοοικονομικό τομέα και τον τομέα των ασφαλειών) αποτελεί τον κορμό της καλιφορνέζικης οικονομίας: αγγίζει το ύψος των 491 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
– Αφήσαμε τελευταίο, αλλά καθόλου ασήμαντο, ένα σημείο το οποίο αρκετοί κινδυνολάγνοι προσπάθησαν (και προσπαθούν ακόμη) να εκμεταλλευτούν, ώστε να φοβίσουν τους Κρητικούς. Αναφέρομαι στο θέμα των σεισμών.
Στην Καλιφόρνια υπάρχουν τουλάχιστον δύο μεγάλα επικίνδυνα σεισμογενή ρήγματα παράλληλα στις ακτογραμμές της και στις δεκάδες θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων: το γνωστότατο ρήγμα του San Andreas και το ρήγμα του San Jacinto.
Μάλιστα, έχουν γυριστεί και κινηματογραφικές ταινίες στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνια με θέμα τους σεισμούς της περιοχής. Κι όμως, αυτό δεν εμπόδισε την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της Καλιφόρνια.
Ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι τη δεκαετία του ’60. Παρομοίως, από τη δεκαετία του ’60 υπάρχουν δεκάδες θαλάσσιες πλατφόρμες υδρογονανθράκων στην Καλιφόρνια παράλληλα στα δύο σεισμογενή ρήγματα.
Οι κινδυνολάγνοι στην Ελλάδα να σταματήσουν να κρύβουν τις αλήθειες, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα σκορπώντας τον φόβο στους Κρητικούς. Οι κινδυνολάγνοι αυτοί εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα (Follow the Money).
Συμπερασματικά μπορούμε να υποστηρίξουμε τα κάτωθι:
Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να συνυπάρξουν στην Κρήτη μαζί με όλες τις υπόλοιπες ανθρώπινες δραστηριότητες (τουρισμό, αλιεία, αγροτικά προϊόντα, μεσιτικά κλπ.). Η Κρήτη μπορεί να γίνει Καλιφόρνια.
Με μαθηματική μορφή: Κρήτη = Καλιφόρνια (της Μεσογείου). Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Κρήτη δε θα επηρεάσει τη σεισμικότητα: 70+ χρόνια στην Καλιφόρνια αξιοποιούνται υδρογονάνθρακες παράλληλα στο ρήγμα Αγίου Ανδρέα.
Εάν οι εκτιμήσεις των ειδικών επιβεβαιωθούν, τότε οι εξελίξεις θα τρέχουν με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς και θα αποτελεί σοκ για την κοινωνία, την οικονομία, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις στην Κρήτη.
Αυτά δεν αντιμετωπίζονται με το «θα δούμε» ή το «έλα μωρέ». Από τις εισπράξεις των υδρογονανθράκων το 5% θα πηγαίνει στην εκάστοτε Περιφέρεια εξόρυξης, δηλαδή και στην Περιφέρεια Κρήτης.
Θα πρόκειται, δηλαδή, για πάρα πολύ χρήμα (ειδικά στην Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται), το οποίο και αυτό με τη σειρά του θα πρέπει να αξιοποιηθεί αλλά και να ελεγχθεί η ροή του και η κατεύθυνσή του με “δικλίδες ασφαλείας” και συνθήκες διαφάνειας προς όφελος των πολιτών σε όλο το νησί.
Οι αποκαλούμενοι “φορείς της Κρήτης” θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα. Μακριά από ψευδοφοβίες, κινδυνολαγνείες, δογματισμούς, αγκυλώσεις και ιδεοληψίες παλαιότερων εποχών.
Μία συμβουλή-εκτίμηση προς τους επιχειρηματίες της Κρήτης: ας προετοιμάζονται. Σε κάθε επιχειρηματικό κλάδο (από το real estate μέχρι τα τρόφιμα, τις επικοινωνίες, τις μεταφορές, τις κατασκευές, το λογισμικό κ.λπ.).
Παράδειγμα: το 2008/2009 στην Αυστραλία, της οποίας ο εξαγωγικός τομέας στηρίζεται κατά 56% στις εξαγωγές ορυκτών, παρήχθη περισσότερο χρήμα από την πώληση ειδικευμένου λογισμικού για ορυχεία παρά από τις ίδιες τις εξαγωγές ψευδάργυρου και ουρανίου ταυτόχρονα.
Η Κρήτη πρέπει να προσαρμοστεί σύντομα στα νέα δεδομένα με το βλέμμα στραμμένο στα επόμενα 30+ χρόνια. Για το καλό των μελλοντικών Κρητικόπουλων.
Πηγή: Νέα Κρήτη, Defence-Point.gr