Θησαύρισμα ἰδεῶν καί ἀναφορῶν γιά τήν Ὀρθοδοξία καί τόν Ἑλληνισμό

Αποστάσεις Καμίνη (ΣτΠ) -Φλωρίδη για ιθαγένεια : Δεν είναι δικαίωμα αλλά πράξη της κρατικής εξουσίας

Η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα αλλά πράξη της κρατικής εξουσίας, ξεκαθάρισε ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης,

 

Κ. Βλαχοδήμου

«Τριπλός μπελάς» αποδείχθηκε για την κυβέρνηση η ακρόαση του Συνηγόρου του Πολίτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο Συνήγορος, καθηγητής Γ. Καμίνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης τήρησαν αποστάσεις από το σχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση για την απονομή ιθαγένειας, ενώ ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής δεν δίστασε να καταδικάσει και τις προληπτικές προσαγωγές, αφήνοντας αιχμές για την πρακτική επί των ημερών του κ. Μ. Χρυσοχοϊδη.

Η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα αλλά πράξη της κρατικής εξουσίας, ξεκαθάρισε ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης, ο οποίος ερωτηθείς για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας φρόντισε να κρατήσει προσεκτικές αποστάσεις.

Η άποψη του Συνηγόρου του Πολίτη πως «η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα. Είναι μία από τις πράξεις της κρατικής εξουσίας που διατηρεί τον απόηχο της κρατικής κυριαρχίας», διατυπώθηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη «αν η απονομή της ιθαγένειας είναι πράγματι τμήμα του σκληρού πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας, ή κλασική διοικητική πράξη που υφίσταται δικαστικό έλεγχο, ή δικαίωμα που καθίσταται απαιτητό με βάση διεθνείς συνθήκες». Αφού ο κ. Καμίνης υπογράμμισε με νόημα, για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, πως «αποφεύγει να τοποθετηθεί, αλλά αν κληθεί από το υπουργείο θα το πράξει», πρόσθεσε ότι τελικά η απονομή ιθαγένειας είναι μια διοικητική πράξη στη διαδικασία έκδοσης της οποίας ο πολίτης έχει δικαιώματα.

Αλλά και οι πιεστικές και σκληρές ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδη προς τον κ. Καμίνη σχολιάστηκαν ως αποστάσεις από το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ φάνηκε αντίθετος στο ενδεχόμενο να δοθεί σε μετανάστη η δυνατότητα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, στην περίπτωση που το ελληνικό κράτος θα αρνηθεί την απονομή ιθαγένειας. «Είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωρούν υπεκφυγές», είπε ο κ. Φλωρίδης, προειδοποιώντας πως «πρόκειται για θέμα που σχετίζεται με την έννοια έθνους κράτους».

«Ο Συνήγορος του Πολίτη ποτέ δεν είπε ‘’Δώστε ιθαγένεια’’», είπε ο κ. Καμίνης. «Θεωρώ όμως εύλογο και απαραίτητο όταν έχεις κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επί μακρόν διαμένουν στη χώρα έχουν συνάψει δεσμούς, έχουν φτιάξει οικογένειες, τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει εδώ, να τους βοηθάς να αποκτήσουν ιθαγένεια, διότι ουσιαστικά έχεις πολίτες που δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα και άρα είναι ανυπεράσπιστοι και όχι να εκφεύγουν της νομιμότητας για το παραμικρό, αν δηλαδή κάποια στιγμή δεν συμπληρώνουν ένσημα» συμπλήρωσε.

Βουλευτικό… πάσο

Ταυτόχρονα, ο Συνήγορος του Πολίτη ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι δέχεται πλήθος καταγγελιών για τις σημαντικές καθυστερήσεις της διοίκησης στην απονομή ιθαγένειας. Όπως είπε,το φαινόμενο είναι εντονότερο στις περιπτώσεις «Αλβανών Βορειοηπειρωτών», κάνοντας γνωστό ότι εκκρεμούν 150.000 αιτήσεις, αλλά η ιθαγένεια έχει απονεμηθεί μόνο σε 30.000. Μάλιστα ο κ. Καμίνης συνέδεσε τις καθυστερήσεις με φαινόμενα αδιαφάνειας μεταξύ των οποίων και οι πελατειακές παρεμβάσεις βουλευτών, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Αιχμές για Χρυσοχοΐδη

Ο κ. Καμίνης διατύπωσε αιχμές και για την πρακτική των αθρόων προσαγωγών για την αποτροπή επεισοδίων. «Πολύ συχνά στη Δημοκρατία η πλειοψηφία είναι που παραβιάζει τα δικαιώματα» είπε ο Συνήγορος του Πολίτη και πρόσθεσε: «Οταν έχουμε 700 ή 800 προσαγωγές και αφήνονται μετά ελεύθεροι οι 700 σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, υπάρχει πρόβλημα».

http://www.apogevmatini.gr/?p=60376

 

Αποστάσεις Καμίνη από τη ρύθμιση περί ιθαγένειας

Του Φ. Καλλιαγκοπουλου

Προσεκτικές αποστάσεις κράτησε ο Συνήγορος του Πολίτη, κ. Γ. Καμίνης έναντι της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την απόδοση ιθαγένειας υπό προϋποθέσεις στα παιδιά μεταναστών, καθώς και στην απόδοση δικαιώματος ψήφου των μεταναστών στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο καθηγητής κ. Καμίνης είπε ότι σαφέστατα είναι υπέρ της άποψης μετανάστες που έχουν νομιμοποιηθεί και έχουν συνάψει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα μας, να αποκτήσουν κάποια στιγμή ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα, όταν όμως ο λόγος έφθασε στα προβλεπόμενα από το προσχέδιο ήταν σαφής: «Αποφεύγω να τοποθετηθώ, αν όμως κληθώ από το υπουργείο θα το πράξω». Με δεδομένη τη διχογνωμία που υπάρχει και την έντονη πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ακραία θέση του ΛΑΟΣ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει και μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καμίνης απέφυγε επιμελώς να υποστηρίξει διακηρυσσόμενες κυβερνητικές θέσεις ότι η ιθαγένεια είναι δικαίωμα. -Οχι, η ιθαγένεια δεν είναι δικαίωμα, αλλά μία από τις πράξεις κρατικής εξουσίας που έχει απόηχο κρατικής κυριαρχίας, είπε ο κ. Καμίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Γ. Φλωρίδη που ζητούσε να μάθει «αν είναι πράγματι τμήμα του σκληρού πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας ή κλασική διοικητική πράξη που υφίσταται δικαστικό έλεγχο, ή δικαίωμα που καθίσταται απαιτητό με βάση διεθνείς συνθήκες»- Είναι διοικητική πράξη ή αλληλουχία διοικητικών πράξεων στην έκδοση της οποίας ο πολίτης έχει δικαιώματα, ήταν η απάντηση του Συνηγόρου.

Εκκρεμότητα

Αν και στους διαδρόμους της Βουλής διοχετεύθηκε διαφωνία του κ. Καμίνη με το νομοσχέδιο, ο ίδιος ο Συνήγορος μίλησε για εξαιρετική εκκρεμότητα που δημιουργεί την «υπόνοια πιθανών αθέμιτων συναλλαγών από αδιαφάνεια» με τη βραδυπορία απόδοσης ιθαγενείας σε 150.000 κυρίως Αλβανούς μετανάστες. Εχουν δοθεί ώς τώρα, είπε, σε 30.000 άτομα, ενώ καταγράφεται πελατειακή παρέμβαση και βουλευτών για ανατροπή της σειράς εξετάσεως των αιτήσεων.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι άλλο είναι η άσκηση μεταναστευτικής πολιτικής και άλλο η πολιτική απόδοσης ιθαγενείας «πόσω μάλλον όταν γίνεται λόγος για αθρόα απονομή ιθαγενείας». Στην επισήμανση του κ. Τηλ. Χυτήρη ότι κάτι θα πρέπει να γίνει για να μπει τάξη με τους μετανάστες «αντί των άναρθρων κραυγών και των ακραίων θέσεων που προσβάλλουν τη χώρα μας», αλλά και στην ερώτηση του κ. Β. Πολύδωρα αν υπάρχει προηγούμενο ευρωπαϊκή χώρα να παραχωρεί ιθαγένεια σε παρανόμως εισερχόμενους, ο κ. Καμίνης τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας όλων των διαδικασιών στην απόδοση της ιθαγένειας και σε παρανόμως και νομίμως εισελθόντες που έχουν νομιμοποιηθεί.

Αίσθηση όμως προκάλεσε η αιχμή που άφησε ο Συνήγορος του Πολίτη κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη για ερωτήματα που ετέθησαν από τους κ. Π. Παυλόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη και Φ. Κουβέλη, είτε για δηλώσεις του υπουργού κατά της Αστυνομίας είτε με τις αθρόες προσαγωγές στην επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου: «Από οποιαδήποτε κρατική αρχή παραβιάζεται το τεκμήριο αθωότητας, υπάρχει πρόβλημα. Οταν έχουμε 700 ή 800 προσαγωγές και αφήνονται ελεύθεροι σε πολύ σύντομο χρόνο, έχουμε πρόβλημα, αφού προϋποτίθενται κάποιες εξατομικευμένες υπόνοιες τέλεσης παράνομων πράξεων».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_20/01/2010_387490

Δεν ξεχνώ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ [1986 - 2016]: 30 Χρόνια από τήν ψήφιση…

Ιωάννης Θαλασσινός, Διευθυντής Π.Ε.ΦΙ.Π. 04-10-2017

Ποιός ἄραγε θυμᾶται τή θλιβερή ἐπέτειο τῆς ψήφισης, ἀπό τή Βουλή τῶν Ἑλλήνων, τοῦ ἐπαίσχυντου...

ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ μποϊκοτάρετε τα προϊόντα εταιρειών που αφαιρούν…

Χριστιανική Εστία Λαμίας 03-10-2017

Οἱ μάσκες ἔπεσαν γιά ἀκόμα μιά φορά. Ἑταιρεῖες γνωστές στούς Ἕλληνες καταναλωτές ἀφαίρεσαν ἀπό τά...

Σύμφωνο Διαστροφικής Συμβίωσης

TIDEON 21-12-2015

Επιμένει να προκαλεί Θεό και ανθρώπους η ελληνική Κυβέρνηση, ψηφίζοντας στις 22 Δεκεμβρίου 2015 ως...

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Δεν θα γίνω ευκολόπιστο θύμα!

Tideon 14-12-2015

Η Κυβέρνηση μας μίλησε για την «αναγκαιότητα» και για τα πλεονεκτήματα της «Κάρτας του Πολίτη»...

Η καταιγίδα των αντιδράσεων για το «αντιρατσιστικό»

TIDEON 27-08-2014

  Λαμβάνουν διαστάσεις καταιγισμού οι αντιδράσεις πλήθους φορέων και πολιτών για το λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο το...

Δεν θα γίνω «δωρητής» οργάνων χωρίς να το θέλω! …

tideon.org 02-05-2013

  Kαταθέτουμε την αρνητική δήλωση μας προς τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ). Ο νόμος αφήνει πολλά...

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές...

Tideon 31-12-2012

Ποια είναι η λύση αν πλήρωσες «τσουχτερές» τιμές στο Κυλικείο του Νοσοκομείου, του Αεροδρομίου, του...

Όχι, δεν θα φύγω

Νικόλαος Ἀνδρεαδάκης, ὁδηγός 03-04-2012

Εἶμαι νέος μὲ οἰκογένεια, ἔχω ὅλη τὴ ζωὴ μπροστά μου… Λόγῳ ἐπαγγέλματος ἔχω τὴ δυνατότητα...

ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων…

tideon 07-11-2011

  ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Δεν ξεχνώ αυτούς που παρέδωσαν αμετάκλητα και άνευ όρων την ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και έκαναν...

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ...;

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΩΡΑ ... 15-02-2011

   Κατάλαβες τώρα ... γιατί σε λέγανε «εθνικιστή» όταν έλεγες πως αγαπάς την Πατρίδα σου;    Για να...

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου…

ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ 25-12-2010

Τώρα πια γνωρίζω τους 10 τρόπους που τα ΜΜΕ μου κάνουν πλύση εγκεφάλου και πώς...