Ποιο είναι σχέδιο της Τουρκίας στην Μεσόγειο από Βορρά προς Νότο και ποιος ο ρόλος του Oruc Reis;
Με τον τίτλο αυτό η τουρκική η Yeni Safak αναλύει το τουρκικό σχέδιο στην Μεσόγειο.
Χρειάζεται πολύς χρόνος για να γίνουν οι σωστές κινήσεις με υπομονή.
Όταν οι Οθωμανοί άρχισαν να πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη, η οποία βρισκόταν στο σημείο μηδέν της κυριαρχίας της, δεν έβαλαν φωτιά στην πόλη μέσα σε μια μέρα.
Πρώτα απ 'όλα, ο Yıldırım Beyazıt έχτισε το Φρούριο της Ανατολίας και κυριάρχησε στην ανατολική πλευρά του Βοσπόρου. Εν τω μεταξύ, έλαβε χώρα ο πόλεμος της Άγκυρας, το στρατηγικό σχέδιο δεν παραιτήθηκε ποτέ από την Κωνσταντινούπολη.
Η κατάκτηση ξεκίνησε όταν η δυτική πλευρά του Βοσπόρου τέθηκε υπό έλεγχο με το φρούριο Rumeli που χτίστηκε από τον Fatih Sultan Mehmet στην ευρωπαϊκή πλευρά.
Σήμερα, η ίδρυση της ναυτικής βάσης στα Misrata δείχνει ότι η μεσογειακή κυριαρχία που χτίσαμε με τον Oruç Reis από τα βόρεια είναι επίσης εγγυημένη από το νότο.
Η Τουρκία, το Κατάρ και η Λιβύη, συμφώνησαν μεταξύ άλλων και σε ναυτική βάση στη Μισράτα που βρίσκεται σχετικά κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης.
Η δημιουργία μιας τέτοιας βάσης στην πόλη, η οποία είναι το νότιο σημείο της Μεσογείου, είναι επίσης σημαντική όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας της μεγαλύτερης εσωτερικής θάλασσας στον κόσμο.
Αν και ακούσαμε για την Misrata πιο συχνά μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο της Λιβύης, η πόλη είναι ιστορικά αρκετά κοντά στην Τουρκία.
Είναι μια περιοχή που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους Τούρκους που ζουν στη Λιβύη.
Ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών, Fethi Başağa, είναι επίσης ένας από τους Τούρκους από τη Μισράτα.
Σύμφωνα με ορισμένους ισχυρισμούς, το 25% του πληθυσμού στη χώρα είναι τουρκικής καταγωγής.
Αν και αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλό, είναι αλήθεια ότι ένας σοβαρός τουρκικός πληθυσμός έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή ιστορικά.
Σε αραβικές πηγές, "Ed-Devletü't-Turkey", δηλαδή ως κράτος των Τούρκων, πολλοί Mamelukes πέρασαν από την Αίγυπτο στη Λιβύη, ενώ ένας σοβαρός τουρκικός πληθυσμός από την Κρήτη μετανάστευσε στην περιοχή.
Η μετανάστευση επικεντρώθηκε στην Λιβυκή πόλη Misrata βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο και κοντά στην Κρήτη.
Η Τουρκία είναι ο πιο καταλυτικός παράγοντας στην περιοχή.
Η Τουρκία έδειξε μέσω της στρατιωτικής επέμβασης στο βόρειο τμήμα της Συρίας την παρεμβατικότητα της.
Στην Λιβύη υποστηρίζει την πολιτική κυβέρνηση, η Τουρκία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο της πόλης Misrata.
Εν τω μεταξύ δύο ακόμη βάσεις στη Λιβύη θα δημιουργηθούν όπου οι δραστηριότητες γεώτρησης θα ξεκινήσουν σύντομα
Η Misrata βρίσκεται μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία.
Η Τουρκία προσπαθεί να βγει από τα νησιά του Αιγαίου στη Μεσόγειο, η Τουρκία βρίσκεται υπό πολιορκία, ωστόσο η συνεργασία με την Λιβύη της δίνει πλέον διέξοδο.
Η Μεσόγειος, η μεγαλύτερη εσωτερική θάλασσα στον κόσμο, υπήρξε ανά τους αιώνες πεδίο μάχης για εξουσία.
Από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας έως τη Λιβύη, η περιοχή είναι ήδη σε μεγάλη ένταση.
Προβλέπεται ότι η Μεσόγειος θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι φυσικοί πόροι να θεωρούνται μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενώ ο Καντάφι έπεφτε στη Λιβύη, οι Γάλλοι έδειξαν την ταχύτερη αντίδραση και ελέγχουν μεγάλο μέρος της Λιβύης.
Σήμερα, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν σιωπηρά ή ρητά την Εθνική Κυβέρνηση Συμφιλίωσης.
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν αποκαλύψει επανειλημμένα το ρωσικό οπλισμό στη Λιβύη είναι σημάδια ότι τα λάθη που έγιναν στη Συρία από τιο ΝΑΤΟ δεν θα επαναληφθούν.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει γρήγορα αντανακλαστικά.
Ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα ενοχλήθηκε από την τουρκική παρουσία στη Λιβύη, η οποία δεν προσκλήθηκε καν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, σχετίζεται με τον έλεγχο της Μεσογείου.
Η Ελλάδα, η οποία ορίζεται ως χώρα των Νήσων και στην οποία περιλαμβάνονται το Αιγαίο και η Μεσόγειος.
Η Ελλάδα επιτίθενται στην υφαλοκρηπίδα μας με αυτό το επιχείρημα.
Αν και γνωρίζουν ότι οι χάρτες υφαλοκρηπίδων της ηπειρωτικής Ελλάδος που σχεδιάζουν δεν έχουν καμία βάση στην πραγματικότητα.
Ο έλεγχος της Misrata σημαίνει ότι το μήνυμα που έδωσε ο Oruç Reis από το βορρά δίνεται επίσης και στον νότο, πράγμα που σημαίνει ότι η Μεσόγειος εμπίπτει στην τουρκική σφαίρα επιρροής τόσο από τον νότο όσο και από τον βορρά.
Και αυτό μειώνει την θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Η Τουρκία απομακρύνεται από την ηπειρωτική χώρα και στρέφεται στην θάλασσα.
Εάν το Anadolu Hisarı χτίστηκε 60 χρόνια πριν από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, διαμορφώνεται σήμερα μια μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική.
Η Τουρκία ανέκτησε αυτοπεποίθηση, εξελίχθηκε στο σημείο που αποφάσισε το μυαλό των θεατών στην περιοχή.
Γιατί η Τουρκία ενεπλάκη στην Λιβύη;
Πολλές χώρες, από τη Σαουδική Αραβία έως την Αίγυπτο, από τη Γαλλία έως τη Ρωσία, όχι μόνο παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά προσπαθούν επίσης να έχουν λόγο σε αυτήν τη χώρα, τόσο στρατιωτικά όσο και διπλωματικά.
Η Λιβύη, η οποία είναι η νότια πύλη της Ευρώπης και ξεχωρίζει για τους πλούσιους πόρους της σε πετρέλαιο, έχει γίνει βασική χώρα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι συμβαίνει λοιπόν στη Λιβύη;
Ποιος πολεμά;
Γιατί η Τουρκία στέλνει στρατεύματα σε αυτήν τη χώρα;
Τι συμβαίνει;
Πηγή: bankingnews.gr