- Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η Αθήνα έχει συμφωνήσει με την Τουρκία-δηλαδή έχει αποδεχθεί -ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου δεν ανήκει στο Αιγαίο.
Αυτό τεκμαίρεται από την έκδοση ελληνικής διεθνούς ΝΟΤΑΜ, ύστερα από αίτημα της Τουρκίας, για τη διεξαγωγή τουρκικής αεροναυτικής άσκησης στην περιοχή Ρόδου/Καστελόριζου, κατά παραβίαση του ΜΟΕ Παπούλια- Γιλμάζ που ισχύει για όλο το ΑΙΓΑΙΟ.
- Στις 10 Οκτωβρίου 2019, στη Βουλή ο ΥΠΕΞ Δένδιας με γραπτή επίσημη απάντηση του σε σχετικό ερώτημα, επιβεβαίωσε ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου δεν ανήκει στο Αιγαίο, δηλαδή ανήκει στην Αν Μεσόγειο.
Λίγο αργότερα και ενώ καίγεται το Αιγαίο και η Αν Μεσόγειος από το τουρκο/λιβυκό Σύμφωνο για την ΑΟΖ, ύστερα από τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Λονδίνο ,4 Δεκεμβρίου 2019 , ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις 29 Δεκεμβρίου ότι είναι έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Αν Μεσόγειο, (σ.σ. αφού το Καστελόριζο είχε προηγουμένως «πεταχτεί» στην Αν Μεσόγειο).
- Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη αποδέχθηκε και χάραξε το «νέο κτηματολόγιο» των ελληνικών νησιών, πετώντας – χωρίς καμμιά απολύτως εξήγηση το Καστελόριζο στην Αν Μεσόγειο- χωρίς να λάβει σοβαρά υπόψη της μια σοβαρή, επικίνδυνη ελληνική «αμαρτία» του παρελθόντος, η οποία τώρα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή Ρόδου –Καστελόριζου:
Στις 23 Ιουλίου 1993, επί κυβέρνησης Κων. Μητσοτάκη , η Ελλάδα διαπίστωσε ότι από τους φακέλους του ελληνικού ΥΠΕΞ έχουν εξαφανιστεί η απόφαση και τα πρακτικά του ΙCΑΟ οριοθέτησης του FIR Αθηνών/Κων-λης του 1958.
Ο ΙCΑΟ , σε περιοχική Συμφωνία με Ελλάδα-Τουρκία- Ην Βασίλειο, το 1958, επέβαλε τροποποίηση στο FIR Αθηνών ανατολικά του Καστελόριζου σε νέες συντεταγμένες (36.05Ν), μετακινώντας έτσι αυτό το κομβικό σημείο του FIR, 10νμ βορειότερα από το σημείο που όριζε η προγενέστερη απόφαση ΙCΑΟ του 1950 με συντεταγμένες (35.55Ν).
Όμως οι αποφάσεις και τα πρακτικά της απόφασης ΙCΑΟ 1958 έχουν «χαθεί» ή «κλαπεί» τόσο από το ελληνικό ΥΠΕΞ, όσο και από τον ίδιο τον Διεθνή Οργανισμό του ΙCΑΟ, με αποτέλεσμα η Τουρκία , σήμερα να χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα μόνον τις συντεταγμένες του 1950 (35.55Ν). Με την απόφαση του 1950, οι συντεταγμένες (35.55Ν) έδιναν στην Τουρκία 16νμ χωρικά ύδατα ( σ.σ. 6νμ τα «κανονικά» και 10νμ τα «πρόσθετα», σε βάρος της Ελλάδας στη διεθνή θάλασσα.
Αυτήν ακριβώς «την ανωμαλία» διόρθωσε ο ΙCΑΟ το 1958, μετακινώντας 10νμ βόρεια το σημείο του FIR (36.05Ν) ώστε η Τουρκία να έχει 6νμ χωρικά ύδατα.
Το ΜΙLITAIRE παραθέτει το έγγραφο του ΥΠΕΞ 29.7.93 με το οποίο πιστοποιεί την απώλεια της απόφaσης του ΙCAO 1958
Σημειώνεται ότι από το 1993 μέχρι και σήμερα καμμιά απολύτως ελληνική κυβέρνηση δεν κίνησε ποτέ «γη και ουρανό» για να ανακτηθεί η απόφαση του ΙCΑΟ 1958.
- Σήμερα, με την αποδοχή/απόφαση από την Ελλάδα και την Τουρκία ότι η περιοχή ανατολικά της Ρόδου κείται στην Αν Μεσόγειο, αυτομάτως επιτρέπεται στην Τουρκία , (σύμφωνα με τον ισχύοντα σχετικό νόμο της) να έχει 12νμ χωρικά ύδατα στην Αν Μεσόγειο, δηλαδή από Ρόδο και ανατολικά.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την χαμένη απόφαση του ΙCΑΟ 1958 παρέχει το δικαίωμα στην Τουρκία να έχει 12νμ χωρικά ύδατα στην Αν Μεσόγειο , συν τα 10νμ «κλεψιμαίικα» λόγω της «απώλειας « της απόφασης του 1958. Σύνολο 22νμ.( βλέπε χάρτη)
- Η Τουρκία αφού εξασφάλισε την απώλεια της απόφασης του 1958 με την κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη- να διαπιστώνει την απώλεια αυτή- έρχεται σήμερα και την εφαρμόζει επί κυβέρνησης υιού Κ. Μητσοτάκη.
Αυτός είναι και ο λόγος ότι το Ρους Ρεις κινείται 22νμ νοτίως των τουρκικών ακτών στην περιοχή Ρόδου/ Καστελόριζου, δεδομένου ότι την θεωρεί τουρκική κυριαρχία/ επικράτεια.
Έτσι η Τουρκία από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, στην περιοχή Ρόδου και ανατολικά συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, δεν αποδέχεται τα 10νμ ελληνικού εναερίου χώρου στη Ρόδο, αλλά μόνον τα 6νμ, όχι λόγω της ελληνικής θέσης των 6-10νμ, αλλά εκ του γεγονότος ότι 6νμ από τις ακτές της Ρόδου, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι υπάρχει τουρκική κυριαρχία/ επικράτεια.
Όλες αυτές τις διαχρονικές ελληνικές ανεπάρκειες και «ανεμελιές» η χώρα τις πληρώνει τώρα, δεδομένου ότι η Τουρκία με τα συνολικά 12νμ χωρικά ύδατα συν 10νμ «κλεψιμαίικα», (σύνολο 22νμ τουρκικής επικράτειας/κυριαρχίας), έχει εγκλωβίσει την περιοχή Ρόδου και ανατολικά συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου μόλις στα 6νμ χωρικά ύδατα.
Αυτή την στιγμή , κυβερνητικοί αξιωματούχοι , αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας «οδό διαφυγής» από την πολύ δύσκολη κατάσταση, πετάνε στον αέρα «συνθήματα» για επέκταση ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή Ρόδου Καστελόριζου στα 12νμ.
Είναι όμως αργά. Διότι η Τουρκία με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας έχει κατοχυρώσει στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου, (που θεωρείται πλέον από ελληνικής πλευράς Αν. Μεσόγειος), τα 12νμ τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ παράλληλα έχει κατοχυρώσει την παράνομη επέκταση της στα 22νμ, με τη διαδικασία της σιωπηρής αποδοχής από την πλευρά της Ελλάδας, η οποία ουδέποτε κατήγγειλε την Τουρκία στον ΟΗΕ για καταπάτηση εθνικής κυριαρχίας/επικράτειας στην περιοχή. Με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι «εγκλωβισμένη» στα 6νμ χωρικών υδάτων…
Πηγή: militaire.gr