Πρωθυπουργός της Λιβύης Dibeybe: Το τουρκολυβικό σύμφωνο ισχύει, η Τουρκία ξεχωριστός εταίρος
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ντιμπέιμπ έστειλε αρνητικό μήνυμα στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενος το τουρκολυβικό μνημόνιο
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Abdulhamid Dibeybe αναφέρθηκε στην τελευταία κατάσταση σχετικά με τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
“Παρουσιάσαμε την πρόταση με τον νέο κατάλογο της κυβέρνησης στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ σήμερα το πρωί. Η κυβέρνηση της Λιβύης αποτελείται από τεχνοκράτες και αντιπροσωπεύει όλα τα χρώματα, τις φυλές και τις περιοχές της Λιβύης”, δήλωσε ο Ντίμπεμπε. Ο πρωθυπουργός δεν αποκάλυψε τα ονόματα που θα στελεχώσουν στο υπουργικό συμβούλιο.
“Θα λάβουμε τολμηρές αποφάσεις μετά τη σύσταση της κυβέρνησης”
Ο Abdulhamid Dibeybe δήλωσε ότι έχουν διαβουλεύσεις με το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (LSDF), τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Tobruk (TM) και το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους της Λιβύης και ότι είναι σίγουροι ότι οι βουλευτές θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.
Ο Dibeybe είπε ότι έλαβε περίπου 3 χιλιάδες βιογραφικά για την επιλογή υπουργών στην κυβέρνηση και ότι εξέτασε 2.300 από αυτά και συνέχισε: “Ο λαός της Λιβύης αντιμετωπίζει σοβαρές κρίσεις και εργαζόμαστε για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Μετά την έγκριση της κυβέρνησης, εμείς θα πάρει τολμηρές αποφάσεις υπέρ του λαού.”
“Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι προνομιακές”
Ο Ντιμπέιμπ, σε ερωτήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις με την Τουρκία, χρησιμοποίησε τις εκφράσεις: “Οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα είναι προνομιακές. Ο οικονομικός μας εταίρος είναι η Τουρκία και υποστηρίζουμε αυτήν τη συνεργασία.”
Υπενθυμίζοντας το μνημόνιο συνεννόησης που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών στις 27 Νοεμβρίου 2019 Dibeybe είπε: “Η συμφωνία οριοθέτησης δικαιοδοσίας των θαλασσίων ζωνών Λιβύης-Τουρκίας είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία και θα συνεχίσει να ισχύει χωρίς πρόβλημα”.
(Πηγή: internethaber.com, infognomonpolitics.gr)
Ερωτηματικά από το... φάλτσο του Καΐρου
Νικόλαος Μελέτης
Σοβαρό προβληματισμό στην Αθήνα προκαλεί η αμφιλεγόμενη κίνηση του Καΐρου σε ότι αφορά την στάση του σχετικά με τις οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, με αφορμή τον διεθνή διαγωνισμό για εκχώρηση αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Αιγυπτιακή Κρατική Εταιρία Πετρελαίου EGAS, που δημιουργεί την εντύπωση, εφόσον επιμείνει σε αυτή, ότι κλείνει το μάτι και στην Άγκυρα.
Η δημόσια παρουσίαση των Οικοπέδων που θα προσφέρει για έρευνες η Αίγυπτος έγινε στις 18 Φεβρουαρίου και αφορά και χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο που εφάπτονται της γραμμής οριοθέτησης που συμφώνησαν Ελλάδα και Αίγυπτος πέρυσι το καλοκαίρι .
Τα Οικόπεδα ακολουθούν την οριοθετική γραμμή αλλά (όπως ανέφερε και η Καθημερινή) ανατολικά του ορίου της μερικής οριοθέτησης με την Ελλάδα, (ορισμένες μοίρες δυτικά του 28ου Μεσημβρινού), τμήμα του Οικοπέδου δείχνει να ακολουθεί την γραμμή την οποία διεκδικεί στην περιοχή ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της, η Τουρκία.
Όπως αποτυπώνεται στους χάρτες πράγματι η Αίγυπτος με την συγκεκριμένη χάραξη του οικοπέδου MED-W18 ακολουθεί την γραμμή που σύμφωνα με την Τουρκία είναι η μέση γραμμή μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, βάσει της οποίας απαιτεί να γίνει ο διαμοιρασμός της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου, παραβλέποντας την επήρεια των ελληνικών νησιών αλλά και της Κύπρου.
Η Τουρκία με επιστολή της στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2019 (λίγες ημέρες πριν την υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου) είχε καταθέσει μονομερώς στον ΟΗΕ, εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της, τα οποία συμπεριλάμβαναν τις συντεταγμένες της μέσης γραμμής μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών . Μάλιστα η επιχειρηματολογία της Τουρκίας ήταν ότι έτσι η Αίγυπτος κερδίζει μερικές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πρόσθετης υφαλοκρηπίδας που σε διαφορετική περίπτωση, εφόσον η Αίγυπτος επέλεγε να οριοθετήσει πλήρως την ΑΟΖ με την Ελλάδα (και με πλήρη επήρεια των νησιών) θα κατέληγαν στην Ελλάδα.
Ο χάρτης με το οικόπεδο της Αιγύπτου που ακολουθεί την γραμμη που διεκδικεί η Τουρκία ως εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της
Με την Συμφωνία μερικής οριοθέτησης Ελλάδας – Αιγύπτου, έσπασε αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας που, σε συνδυασμό και με το Τουρκολυβικό Μνημόνιο είχε στόχο να εξαφανίσει πλήρως την ελληνική ΑΟΖ από την Ανατολική Μεσόγειο. Όμως τόσο ο πειρασμός των Αιγυπτίων για ορισμένα κέρδη δυτικά του 28ου Μεσημβρινού (που αποτελούσε το προσωρινό όριο που έθετε στις διεκδικήσεις της η Τουρκία, πριν το Τουρκολυβικό Μνημόνιο) και η βούληση της να μην έρθει σε απευθείας σύγκρουση με την Τουρκία, οδήγησαν τελικά στην «μερική» οριοθέτηση της Αιγύπτου με την Ελλάδα.
Όμως με την τελευταία κίνηση του το Κάιρο, προκαλεί προβληματισμό και εκνευρισμό στην Αθήνα η οποία έχει στηρίξει με κάθε τρόπο την Αίγυπτο και απαιτεί τουλάχιστον ειλικρίνεια στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, όπου πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι η γραφειοκρατία τόσο του αιγυπτιακού υπουργείου εξωτερικών όσο και του υπουργείου ενέργειας κινούνται πολύ πιο κοντά στις ιδέες και προτάσεις της Τουρκίας για διαμοιρασμό της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ των δυο χωρών.
Η Αίγυπτος εξάλλου με αρκετές ευκαιρίες έχει υποδηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο (εξάλλου και στα υπόλοιπα νησιά, κατά την μερική οριοθέτηση, δεν αποδόθηκε πλήρης επήρεια) και επίσης είναι ένας από τους λόγους που δεν θεωρεί ότι υπάρχει τριμερές σημείο συνάντησης των ΑΟΖ της Ελλάδας – Αιγύπτου - Κύπρου και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει επαφή των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, προσεγγίζοντας έτσι στο σημείο αυτό την τουρκική θέση.
Όπως φαίνεται και από τους χάρτες τα δυτικά Οικόπεδα που αδειοδοτεί η Αίγυπτος ακολουθούν την γραμμή οριοθέτησης με την Ελλάδα. Όμως από τον 28ο μεσημβρινό και ανατολικά ακολουθεί την υποτιθέμενη μέση γραμμή που έχει προτείνει η Τουρκία για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Αυτή η γραμμή συνεχίζει νοητά, πάνω στις τουρκικές συντεταγμένες μέχρι του σημείου που ξεκινά το Οικόπεδο MED-E1 στα ανατολικά εκεί που είναι η οριοθέτηση με την Κύπρο.
Πάντως η Αίγυπτος με τις οριοθετήσεις προς την πλευρά της Κύπρου ακολούθησε με συνέπεια την γραμμή οριοθέτησης, κίνηση που αποτελεί την πιο σημαντική επιβεβαίωση της Συμφωνίας Αιγύπτου-Κύπρου για οριοθέτηση της ΑΟΖ την οποία με μένος έχει πολεμήσει η Τουρκία και έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει. Έχει μάλιστα επίσης προσφέρει στην Αίγυπτο ένα μεγάλο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ ως "λάφυρο" εφόσον το Κάιρο θα αποδέχονταν να ακυρώσει την Συμφωνία με την Κύπρο.
Ο χάρτης με την προκήρυξη του διαγωνισμού της Αιγύπτου
Η Αθήνα δια της διπλωματικής οδού έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Αίγυπτο και είναι σε διαρκή επαφή για την αντιμετώπιση αυτού προβλήματος. Και στο παρελθόν η Αίγυπτος είχε προσφέρει για έρευνες Οικόπεδο (Οικόπεδο 12) το οποίο επικάλυπτε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά και τότε μετά από συνεννοήσεις δια της διπλωματικής οδού, βρέθηκε λύση με τη διόρθωση των συντεταγμένων ώστε να μην καλύπτουν επίμαχες περιοχές.
Τυπικά βάσει της συμφωνίας η Αίγυπτος είναι υποχρεωμένη να έχει διαβουλεύσεις και να ενημερώσει από πριν για ενδεχόμενες συνομιλίες οριοθέτησης με άλλη χώρα και όχι για την διεξαγωγή ερευνών. Όμως είναι προφανές ότι εάν πράγματι πρόκειται για προσπάθεια του Κάιρου να εξασφαλίσει στα μουλωχτά τα «κέρδη» που προσφέρει η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων από την εν δυνάμει ελληνική υφαλοκρηπίδα και ενώ με καλή πίστη η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε τον περασμένο Αύγουστο την μετατόπιση, προς όφελος της Αιγύπτου, της μέσης γραμμής προς βορρά (εις βάρος της πλήρους επήρειας των νησιών), δεν είναι κάτι που συνάδει με το επίπεδο των σχέσεων που σε πολιτικό επίπεδο έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των δυο χωρών και γεννούν σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας σε μια κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη την περιοχή...
(Πηγή: liberal.gr)
Λιβύη: Επιμένει στο μνημόνιο με την Άγκυρα και η τουρκική Αεροπορία «κάνει χρυσές δουλειές»
Μετά την ανάδειξη του ως μεταβατικός πρωθυπουργός στη Λιβύη, ο Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά προχώρησε πρόσφατα σε δηλώσεις όπου αναφέρθηκε και στο περίφημο τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στη Μεσόγειο.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Λιβύη θα συνεχίζει να υποστηρίζει και θα επιμείνει στο μνημόνιο αυτό, καθώς εκτιμά ιδιαίτερα σημαντικές τις διμερείς σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, κάτι που φάνηκε από τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πραγματοποίησαν τις γνωστές «επισκέψεις» στη Λιβύη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του έγκριτου ItaMilRadar, το πρωί της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου 2021 τρία αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν πτήσεις με προορισμό τη Λιβύη.
Intensive Turkish Air Force activity to Libya
Two TuAF A400M-180 strategic military cargo planes and a C-130H tactical military cargo plane are flying now over the Mediterranean heading for Western Libya, Probably to the Turkish-operated Al-Watiya Base & Misrata Air College. pic.twitter.com/BSKUzQLIzb
— Mahmoud Gamal (@mahmouedgamal44) February 26, 2021
Πιο συγκεκριμένα ήταν δύο αεροσκάφη Airbus A400M (reg. 15-0051 – callsign TUAF221) και (reg. 18-0093 – callsign TUAF220) καθώς επίσης και ένα αεροσκάφος τύπου C-130H (reg. 63-13188 – callsign TUAF222), τα οποία προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Watiya και στη περιοχή Misrata.
Για τις εξελίξεις στη Λιβύη τοποθετήθηκε πρόσφατα και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη αποχώρησης των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ υπενθύμισε τις συστηματικές απόπειρες κρατικών δρώντων να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την πρόσφατη εκλογή μεταβατικής κυβέρνησης από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF), υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι για να επιτευχθούν η πολιτική ενότητα και η αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αποχωρήσει από τη χώρα το σύνολο των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.
Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία από: ItaMilRadar
(Πηγή: onalert.gr)