Eνίσχυση των τουρκικών στρατιωτικών υποδομών στην Ίμβρο.

ImvrosAirportS

Διάδρομος αποπροσγείωσης μήκους 2.100m βρίσκεται υπό κατασκευή στο βόρειο τμήμα της Ίμβρου σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το defencenet.gr, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο βόρειο Αιγαίο. Το μήκος του αεροδιαδρόμου επιτρέπει την υποστήριξη των βασικών τύπων μαχητικών και μεταγωγικών αεροσκαφών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (THK), ωστόσο από τις φωτογραφίες δε προκύπτει κατασκευή υποστέγων (shelters) άρα και χρήση ως προκεχωρημένη αεροπορική βάση. Ο αεροδιάδρομος βρίσκεται σε απόσταση 1,6km από το κεντρικό στρατόπεδο του νησιού όπου εδρεύει Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων και Μοίρα Πυροβολικού με Πολλαπλούς Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) WS-1, οι οποίοι στοχεύουν τις εγκαταστάσεις στη Λήμνο.
Υπενθυμίζεται ότι το 1996 έγινε γνωστή η ύπαρξη μυστικής συμφωνίας με τη Κίνα για τη προμήθεια μιας πυροβολαρχίας ΠΕΠ WS-1 βεληνεκούς 80km και ταυτόχρονα μεταφορά τεχνογνωσίας για την εγχώρια παραγωγή και τελική συναρμολόγηση άλλων πέντε πυροβολαρχιών από τη κρατική ΜΚΕΚ. Η ύπαρξη 24 επιπλέον εκτοξευτών της βελτιωμένης έκδοσης T-300Β Kasirga ("Τυφώνας"), όπως ονομάζονται από τον Τουρκικό Στρατό, μέγιστου βεληνεκούς 180km, αποκαλύφθηκε μόλις το 2006.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 25 Δεκεμβρίου 2009, δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah ανέφερε την έναρξη εξόρυξης φυσικού αερίου από γεώτρηση της Τουρκικής Κρατικής Ανώνυμης Εταιρίας Πετρελαίου (TPAO), έξι μίλια ανοιχτά της Ίμβρου.

28.1.10

http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2010/01/e.html