Οι Τούρκοι κατεδάφισαν τον ιστορικό ναό του Αγίου-Γεωργίου που είχε μετατραπεί σε μουσείο αφού τον άφησαν να ρημάξει.
Σαν να μην έφταναν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως, για να πετύχει τους πολιτικούς στόχους του, είναι αποφασισμένος να προβεί στην προσβολή κάθε ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας που υπάρχει στην Τουρκία εδώ και αιώνες.
Αυτή τη φορά οι τουρκικές Αρχές το βράδυ της περασμένης Τρίτης κατεφάδισαν τον ιστορικό ορθόδοξο Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, τον ναό που είναι γνωστός στη γείτονα και ως «Αγια-Σοφιά της Προύσας»! Ο λόγος; Η εσκεμμένη αμέλεια που έδειξαν οι τουρκικές Αρχές για τη συντήρησή του, καθώς, σύμφωνα με την «Gazete Duvar», «το ιστορικό κτίριο αφέθηκε να ρημάξει για εφτά χρόνια», με αποτέλεσμα τελικά οι Τούρκοι να βρουν το «πάτημα» για να το κατεδαφίσουν, κρίνοντας τον ναό «επικίνδυνο, ετοιμόρροπο κτίσμα».
Η εκκλησία είχε μεταβιβαστεί σε ισλαμικό ίδρυμα από τον δήμο Nilüfer, οι υπεύθυνοι του οποίου όμως πρώτα την είχαν αναστηλώσει και μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο. Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896, είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά εγκαταλείφθηκε επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε μετά την κατασκευή του τζαμιού Yeni Özlüce.
Ο δήμος Nilüfer, ο οποίος ανέλαβε λοιπόν το ιστορικό κτίριο το 2006, το αποκατέστησε στο πλαίσιο έργου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και το άνοιξε ως πολιτιστικό σπίτι Özlüce το 2009, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα greekcitytimes.com.
Χωρίς συντήρηση
Ωστόσο, το 2013, ως αποτέλεσμα της αγωγής που υπέβαλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, το Özlüce Kultürevi παρελήφθη από τον δήμο Nilüfer και καταχωρίστηκε στο ίδρυμα Inesiye. Το ιστορικό κτίριο, του οποίου η πόρτα ήταν κλειδωμένη μετά τη μεταβίβαση, δεν συντηρήθηκε προφανώς εσκεμμένα, με αποτέλεσμα έπειτα από καιρό να αρχίσουν επάνω στο «σώμα» του να εμφανίζονται ρωγμές.
Σημειώνοντας την κατάσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων και εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο κατεδάφισης, ο δήμος Nilüfer προσπάθησε ξανά το 2016 να ελέγξει την εκκλησία, ζητώντας μάλιστα από τους υπευθύνους να δοθεί ο ναός στη δικαιοδοσία του δήμου ώστε ο τελευταίος να τον φροντίσει. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως οι δημοτικές Αρχές του Nilüfer την τελευταία τους προειδοποίηση για την κατάσταση του ναού την είχαν απευθύνει ξανά το 2019 – με το αίτημα βέβαια να απορρίπτεται.
Αποτέλεσμα τελικά της αδιαφορίας των Αρχών, που ουσιαστικά αποτυπώνει και τη νοοτροπία της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι σε καθετί χριστιανικό, ήταν ο ιστορικός ναός να κατεδαφιστεί. «Αποκαταστήσαμε αυτό το μέρος και ξοδέψαμε περίπου 2.000.000 τουρκικές λίρες. Στόχος μας ήταν να μετατρέψουμε τον τόπο, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται ως τζαμί, σε πολιτιστικό κέντρο και να τον προστατεύσουμε. Κάναμε το καθήκον μας να μεταβιβάσουμε μια πολιτιστική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές. Ωστόσο, τα ιδρύματα “έκλεψαν” την ιστορική δομή με έναν ανούσιο τρόπο. Και αφέθηκε να σαπίσει. Για εφτά χρόνια κανείς δεν ζήτησε τη δομή. Το δημόσιο χρήμα σπαταλήθηκε εξαιτίας αυτής της αμέλειας. Ποιος θα λογοδοτήσει για αυτό; Θα καταθέσουμε μηνύσεις κατά των υπευθύνων» δήλωνε για το θέμα ο δήμαρχος Nilüfer Τουργκάι Ερντέμ, ενώ η Τουρκία κινείται πια σε επικίνδυνα μονοπάτια, προκαλώντας με κάθε τρόπο σε όλα τα επίπεδα.
Πηγή: dimokratianews.gr