Το ΝΑΤΟ «μαρτύρησε» την κυβέρνηση για τη μυστική διπλωματία που έχει ανοίξει με την Αγκυρα χωρίς να ενημερώσει κανέναν
Tη συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας για «έναν αμοιβαίο μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης» ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. Αυτή η υπόθεση έλαβε τέλος ακριβώς όπως άρχισε και εξελίχθηκε τον τελευταίο μήνα: Στα κρυφά. Οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ανακοινώθηκαν από τον γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ και διαψεύστηκαν εν χορώ από την ελληνική κυβέρνηση.
Στη συνέχεια το τροπάρι άλλαξε και άρχισαν να ενημερώνουν για την πορεία του διαλόγου οι Τούρκοι, ενώ τη λήξη και την επίτευξη συμφωνίας την ανακοίνωσε πάλι ο Στόλτενμπεργκ. Αυτό κι αν είναι ο ορισμός της «μυστικής διπλωματίας», σε τέτοιο σημείο μάλιστα που να μη γνωρίζει κανείς στην Ελλάδα, πέραν του Μαξίμου, τι ακριβώς συμφωνήθηκε. Κανείς, ούτε τα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Το ΝΑΤΟ ενημέρωσε ότι από χθες εγκαθιδρύθηκε «ένας αμοιβαίος μηχανισμός αποφυγής της σύγκρουσης (deconfliction mechanism). Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να διευκολύνει την αποφυγή της σύγκρουσης σε θάλασσα ή αέρα». Πανηγυρικό και το tweet του γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, ο οποίος σημειώνει ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ύστερα από δική του πρωτοβουλία.
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα. Τα βασικά είναι: Τι ακριβώς συμφωνία είναι αυτή, η οποία τέθηκε σε ισχύ από χθες; Ποιος την υπογράφει; Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας; Είναι τραγικό το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει τουλάχιστον τον λαό για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έστω και σε στρατιωτικό επίπεδο. Γιατί η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τα κόμματα; Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να γνωρίζουμε;
Η παλαιά τουρκική πρόταση για τον μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών προέβλεπε ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα πλησιάζουν μόνο σε απόσταση ασφαλείας τα τουρκικά, για να μην υπάρξει ατύχημα. Με τη συμφωνία που υπεγράφη θα μπορούν τα ελληνικά μαχητικά να αναχαιτίζουν τα τουρκικά που έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο; Τι αναγνωρίζουν οι Τούρκοι ως εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας στη συμφωνία, τα 10 ν.μ. ή τα έξι; Αντίστοιχα, τι θα ισχύσει με τα πλοία και τα χωρικά μας ύδατα; Πότε θα γίνει γνωστό τι προβλέπει η συμφωνία, η οποία ήδη ισχύει και παράγει αποτελέσματα;
Αργά χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Αμυνας χαιρέτισε τη συμφωνία και έκανε λόγο για… συναντίληψη στις σχετικές συζητήσεις.
Και μόνο αυτή η αναφορά προκαλεί τεράστια ερωτήματα. Επίσης, σημείωσε ότι στις 5 Οκτωβρίου θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση τα ζητήματα της διέλευσης πλοίων και αεροσκαφών!
Μαχαιριά και από τον ΟΗΕ στην Ελλάδα! Πρωτοκολλήθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ (φωτό) το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών χθες αργά το βράδυ.
Πρόκειται για μια δυσμενέστατη για τη χώρα μας εξέλιξη, που όλο αυτό το διάστημα έδινε μάχες στον ΟΗΕ για να καθυστερήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία, ελπίζοντας ότι η κατάσταση στη Λιβύη θα άλλαζε με τρόπο τέτοιο που θα είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση του μνημονίου εν τοις πράγμασι. Τελικά, η τουρκική επιμονή στον ΟΗΕ είχε ως αποτέλεσμα να καμφθούν οι ελληνικές αντιστάσεις, γεγονός που σαφέστατα είναι αρνητικό για τη χώρα μας, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής πλευράς ότι πρόκειται για μια τυπική και τεχνική διαδικασία.
Η δε χρονική σύμπτωση της πρωτοκόλλησης του κειμένου, με τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ως στόχο είχε να συζητηθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, και από την οποία τα νέα δεν φαίνεται ότι είναι καλά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Είναι σαφές ότι η τουρκική προκλητικότητα αποδίδει καρπούς και μετατρέπει την Τουρκία σε «παίκτη», την ίδια στιγμή που η επιμονή της Ελλάδας σε ασαφείς αναφορές στο «Διεθνές Δίκαιο» και σε «καταδίκες» της Τουρκίας σε κείμενα συμπερασμάτων που δεν ακολουθούνται ποτέ από πράξεις αποδεικνύεται στην πράξη αναιμική και ανήμπορη να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις που επιβάλλει η γειτονική χώρα.
Από ελληνικής πλευράς, βέβαια, τονίζεται ότι η πρωτοκόλληση δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε και σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Εθνη. Θυμίζεται, μάλιστα, ότι η εν λόγω «συμφωνία» είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως φάνηκε και από την επιστολή του προέδρου της τελευταίας προς τον γ.γ. του ΟΗΕ. Ακόμη μία φορά το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η «συμφωνία» αυτή συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και συμπληρώνει ότι ο παράνομος χαρακτήρας της έχει τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 13 Δεκεμβρίου του 2019 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. είχαν καταδικάσει τη συμφωνία, θεωρώντας ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
Πηγή: dimokratianews.gr