Η αυριανή επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στην Άγκυρα είναι προβληματική προτού καν απογειωθεί το ελληνικό κρατικό αεροσκάφος από την Αθήνα.
Έχει φροντίσει επιμελώς η Τουρκία γι’ αυτό, στηριζόμενη στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα, αφήνοντας έτσι τον ΥΠΕΞ ακάλυπτο και σε δυσμενή θέση προτού καν πατήσει το πόδι του σε τουρκικό έδαφος.
Συγκεκριμένα:
Η Άγκυρα ενημέρωσε προσφάτως και ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ τη διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου ( όπως φαίνεται στο χάρτη με κόκκινο χρώμα) αποτελεί τουρκική επικράτεια-κυριαρχία και ότι θα εκτελεί πάσης φύσεως ασκήσεις με τη συνεργασία του στρατιωτικού ραντάρ GOKCEADA της Ίμβρου.
Ωστόσο σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η τουρκική περιοχή καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα διεθνούς θάλασσας εντός του FIR Αθηνών όπως φαίνεται με κόκκινο χρώμα στο χάρτη, το οποίο η Άγκυρα βαφτίζει τουρκική επικράτεια- κυριαρχία. Με την ενέργεια αυτή η Τουρκία θέτει όλα τα ελληνικά κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα στα άχρηστα , διότι:
* θα απαιτήσει κατά την τυχόν οριοθέτηση της ελληνο/τουρκικής ΑΟΖ, η τουρκική ΑΟΖ να μετράται από την κόκκινη περιοχή ως τουρκική επικράτεια.
* Με την περιοχή αυτή η Τουρκία ορίζει 11νμ χωρικά ύδατα έναντι των 6νμ που έχει στο Αιγαίο και τούτο διότι η περιοχή απέχει από τις τουρκικές ακτές 11νμ ( 6νμ χωρικά ύδατα και 5νμ «αρπαχτά» λόγω αδράνεια της Αθήνας)
* Καταργεί στην πράξη το FIR Αθηνών/Κων-λης που στο Αιγαίο ορίζεται 6νμ από τις τουρκικές ακτές εκτός των περιπτώσεων της μέσης γραμμής μεταξύ των ελληνικών νησιών και των ακτών της Ανατολίας.
* Αναθεωρεί την περιοχή Έρευνας και Διάσωσης (SAR) η οποία συμπίπτει με τα όρια του FIR Αθηνών, σε βάρος της Ελλάδας.
* Όποιος εισέρχεται στην περιοχή αυτή χωρίς τουρκική έγκριση θα παραβιάζει- κατά την Άγκυρα- την τουρκική επικράτεια.
Η κυβέρνηση αντέδρασε δηλώνοντας διεθνώς ότι το τμήμα της περιοχής με κόκκινο κείται στο FIR Αθηνών και δεν αποτελεί τουρκική κυριαρχία, για να λάβει την απάντηση της Άγκυρας ότι η περιοχή αποτελεί τουρκική επικράτεια και δεν θα ξεναασχοληθεί με μελλοντικές ελληνικές αιτιάσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν κατήγγειλε την Τουρκία στον ICΑΟ για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Με αυτά τα δεδομένα, το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον ΥΠΕΞ στην Τουρκία σήμερα, 15 Απριλίου 2021 έχει, ως κραταιό στρατιωτικό αεροσκάφος ( State aircraft), τρεις επιλογές να εισέλθει στην Τουρκία- FIR Κων/λης.
- Η πρώτη είναι να εισέλθει από το σημείο εισόδου- εξόδου VEXOL απέναντι από τη Χίο (με κόκκινο χρώμα στο χάρτη). Στην περίπτωση που κατατεθεί σχέδιο πτήσης για είσοδο στο FIR Κων/λης από το VEXOL αυτομάτως το κέντρο ελέγχου περιοχής ( ΚΕΠ) της Κων/λης θα το απορρίψει- είναι απαγορευτικό για κάθε state aircraft διότι αναγκαστικά θα περάσει πάνω από τη Χίο την οποία η Τουρκία και το ΝΑΤΟ έχουν καταστήσει αποστρατιωτικοποιημένη και απαγορεύουν πτήσεις κρατικών αεροσκαφών εγγύτερα των 6νμ ή άνωθεν του νησιού, με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1995 να παραστάνουν τον παρατηρητή.
- Η δεύτερη περίπτωση δείχνει την διαβολική πονηριά της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και αφορά στην κατάθεση σχεδίου πτήσης για είσοδο του κρατικού αεροσκάφους από το σημείο εισόδου ΑΜΑΝΙ. Σε καθημερινή βάση και για όλα τα πολιτικά αεροσκάφη, από τα ΚΕΠ/ΥΠΑ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης , μέσα στο FIR Αθηνών , με προορισμό την Τουρκία, δίνεται εντολή στα αεροσκάφη να αφήσουν τη συχνότητα και τον έλεγχο της Αθήνας και να καλέσουν στην συχνότητα ασυρμάτου την Κων/λη και να τεθούν υπό τον ελεγχο του ΚΕΠ Κων/λης. Αυτή η διαδικασία είναι μη δεσμευτική αλλά συνήθης για πολιτικά αεροσκάφη προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ταχεία ροή στην εξυπηρέτηση της εναέριας κυκλοφορίας.
Στην περίπτωση όμως που πράξει το ίδιο το κρατικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, θα παρουσιαστεί ελληνική αποδοχή της επέκτασης της τουρκικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Και τούτο διότι κρατικά- στρατιωτικά αεροσκάφη πριν πετάξουν σε ξένη κυριαρχία πρέπει να έχουν εγκεκριμένη διπλωματική άδεια ( Σύμβαση Σικάγο αρ.3) καθώς επίσης και σχέδιο πτήσης και θετική επαφή με τον σταθμό ελέγχου της ξένης χώρας (Τουρκία)
- Η τρίτη περίπτωση είναι να εισέλθει το ελληνικό κρατικό αεροσκάφος από το σημείο εισόδου REDRA ( μπλε χρώμα). Αυτό θα το εγκρίνει η Τουρκία διότι το αεροσκάφος πριν φτάσει στο REDRA δεν ίπταται πάνω από κανένα νησί το οποίο , το ΝΑΤΟ και η Τουρκία θεωρούν και εφαρμόζουν ως αποστρατιωτικοποιημένο.
Ένα μόλις 24ωρο πριν την επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Τουρκία, η Αγκυρα «απαγορεύει» στην Ελλάδα να κάνει ασκήσεις στην Λήμνο και τη Σαμοθράκη, με τον ισχυρισμό ότι τα νησια είναι αποστρατιωτικοποιημένα με τη Συμβαση του Μοντρέ, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί την ασκηση της στην ίδια περιοχή με τη συμμετοχή της Ιμβρου που διέπεταικαι αυτή από τη Σύμβαση του Μοντρέ
Το Militaire αποκαλύπτει την τελευταία αυτή τουρκικη διεθνή αγγελία:
A1981/21 (Issued for LTBB LGGG) – NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNS:
THIS NOTAM IS ISSUED TO CLARIFY THE ‘A0987/21’ LGGGYNYX NOTAM ISSUED
BY GREEK CAA.
THE ‘A0987/21’ NOTAM ISSUED BY GREEK CAA CONSTITUES A BREACH OF
GREECE’S TREATY OBLIGATIONS PERTAINING TO THE DEMILITARIZED STATUS
OF EASTERN AEGEAN ISLANDS UNDER ‘THE 1914 SIX POWERS DECISION’, ‘THE
1923 LAUSANNE PEACE TREATY (WITH ITS ANNEX, THE CONVENTION RELATING
TO REGIME OF THE STRAITS)’ LIMNI (LEMNOS), SAKIZ (CHIOS), SEMADIREK
(SAMOTHRACE), SISAM (SAMOS) MENTIONED IN THE NOTAM AT REFERENCE HAS
A DEMILITARIZED STATUS. THUS LIMNI (LEMNOS), SAKIZ (CHIOS),
SEMADIREK (SAMOTHRACE), SISAM (SAMOS) AND/OR HER TERRITORY MUST NOT
BE INCLUDED IN ANY SCENERIO/CONCEPT OF ANY MILITARY TRAINING OR
EXERCISE. 05 MAY 05:00 2021 UNTIL 20 MAY 09:00 2021. CREATED: 13 APR 10:06 2021
Ο προβληματικός πηγαιμός του Ν ΔΕΝΔΙΑ προς την Άγκυρα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική του τίποτα απέναντι στο γεγονός ότι αυτή την στιγμή εκτελεί αεροπορική άσκηση στην ΠΕΡΙΟΧΗ των Στενών σε συνεργασία με το στρατιωτικό ραντάρ GOKCEADA της Ίμβρου, ενώ την ίδια στιγμή Τουρκία και ΝΑΤΟ απαγορεύουν στην Ελλάδα να εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις στη Λήμνο – Σαμοθράκη, μολονότι και τα τρία αυτά νησιά τελούν υπό το ίδιο καθεστώς της Σύμβασης Μοντρέ 1936. Η Τουρκία όμως προκειμένου να υποστηρίξει την αποστρατιωτικοποίηση Λήμνου- Σαμοθράκης χρησιμοποιεί τη Σύμβαση Λωζάννης 1923, η οποία όμως έχει καταργηθεί και έχει αντικατασταθεί από τη Σύμβαση του Μοντρέ.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία και το ΝΑΤΟ για τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούν την καταργημένη Σύμβαση Λωζάννης 1923 και για την Ίμβρο τη Σύμβαση του Μοντρέ 1936 με την κυβέρνηση να μην αντιδρά καθόλου.
Έτσι ο ΥΠΕΞ Δένδιας οδηγείται στην Άγκυρα για επαφές όταν την ίδια στιγμή η Τουρκία ανακοινώνει ότι επεκτείνει την κυριαρχία της μέσα στο Αιγαίο.
Πηγή: militaire.gr