Πολλά έχουν ειπωθεί, πολλά έχουν γραφεί, αλλά το αποτέλεσμα μετράει: στο τέλος, κερδίζει η Τουρκία και η Ελλάδα χάνει.
Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ως απρόβλεπτη, ως χώρα που δεν ακολουθεί τη γραμμή του ΝΑΤΟ, ως χώρα που κάνει αυτό που εκείνη τη βολεύει, ασχέτως εάν με τον τρόπο αυτό πλήττονται τα συμφέροντα άλλων «συμμαχικών» χωρών. Γενικώς, η Τουρκία εξυπηρετεί μόνο τα δικά της συμφέροντα. Και καλά κάνει!
Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη του «αντάρτικου», η Τουρκία αρνήθηκε να συνταχθεί στην γραμμή του ΝΑΤΟ και να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, αρνήθηκε να κλείσει τον εναέριο χώρο της για τα Ρωσικά αεροπλάνα και αρνήθηκε γενικώς να χαλάσει τις καλές της σχέσεις με τη Ρωσία, για χάρη της Ουκρανίας ή επειδή έτσι της ζήτησαν να κάνει οι «σύμμαχοί» της στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, με την ουδετερότητα που τήρησε και τις ίσες αποστάσεις από την Ουκρανία και την Ρωσία, με τις οποίες διατηρεί πολύ καλές σχέσεις για διαφορετικούς λόγους, χαρακτηρίστηκε ως «επιτήδειος ουδέτερος», για ακόμη μία φορά.
Χάρη στην επιτήδεια ουδετερότητά της, που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, κατάφερε να αναδειχθεί σε «διαπραγματευτή» και να δημιουργήσει τις βάσεις ώστε η Ουκρανία και η Ρωσία να βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει μια προσπάθεια ειρηνευτικής διαδικασίας.
Οι Δυτικές χώρες, αντί να καταδικάσουν την «ουδετερότητα» της Τουρκίας, έτρεξαν να την συγχαρούν για το επίτευγμα της συγκέντρωσης των δύο αντιπάλων χωρών στο ίδιο τραπέζι. Ομόφωνα, οι «σύμμαχοι» της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, της έπλεξαν το εγκώμιο και μόνο στα τέσσερα δεν έπεσαν οι ξεφτίλες οι ΝΑΤΟϊκοί…
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, που διαχρονικά υποτάσσεται στις διαταγές των «συμμάχων» της, έτρεξε να υποστηρίξει την Ουκρανία ακόμη και με αποστολή όπλων, τα οποία δήθεν ήταν «άχρηστα» γι’ αυτήν, καθώς ήταν Ρωσικής προέλευσης, ενώ κατέστρεψε με κάθε τρόπο τις σχέσεις της με την «κακιά» Ρωσία.
Αλήθεια, πως θα μπορέσει ποτέ η Ελλάδα να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με Ρωσία όταν τελειώσει ο πόλεμος; Πως θα ζητήσει ανταλλακτικά για τα Ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτει; Πως θα ζητήσει από τους Ρώσους να επισκέπτονται την Ελλάδα τα καλοκαίρια; Πως θα πουλήσει τα γεωργικά της προϊόντα στη Ρωσική αγορά; Πως θα εξασφαλίσει το μέλλον των ομογενών που θα ζουν στην Ρωσική επικράτεια;
Η τελευταία θετική εξέλιξη για την «επιτήδεια ουδέτερη» Τουρκία ήρθε από τις ΗΠΑ, οι οποίες ξέχασαν τους S-400 και τις κυρώσεις του νόμου CAATSA και άναψαν το πράσινο φως για την πώληση στην Τουρκία 40 καινούριων F-16 Viper και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 ή 100 στο ίδιο επίπεδο. Και στο βάθος, φαίνονται και τα 100 F-35 που μπήκαν στο ψυγείο λόγω S-400.
Τι κέρδισε «ο πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος» των ΗΠΑ, κατά δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στον Λευκό Οίκο, επειδή συντάχθηκε πλήρως με τα συμφέροντα της συμμαχίας στην οποία ανήκει (το ΝΑΤΟ) παρότι θίχθηκαν ανεπανόρθωτα αυτή τη φορά τα Ελληνικά συμφέροντα σε σχέση με τη Ρωσία;
Μήπως κέρδισε την δίκαιη οριοθέτηση της ΑΟΖ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο;
Μήπως κέρδισε την άρση του Τουρκικού casus belli;
Μήπως αναγκάστηκε η Τουρκία να σταματήσει την αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας επί Ελληνικών εδαφών;
Μήπως υπήρξε ακύρωση του παράλογου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης;
Μήπως συμφωνήθηκε η αποχώρηση των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, η οποία επανήλθε στην πριν την εισβολή κατάσταση;
Μήπως οι ΝΑΤΟϊκοί ξεφτίλες θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία επειδή εισέβαλε το 1974 στην ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και κατέχει παράνομα το 37% της επικράτειά της;
Μήπως εγκρίθηκε η κατασκευή του αγωγού EastMed για την μεταφορά του φυσικού αερίου του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη; Μάλλον οι ΗΠΑ ακυρώνουν τον EastMed…
Μήπως κέρδισε την αντικατάσταση των πολύτιμων Ρωσικών οπλικών συστημάτων που διαθέτει με σύγχρονα δυτικά;
Τι κέρδισε η Ελλάδα που συντάχθηκε για ακόμη μία φορά «με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας;»
Τι;
Τον ήσυχο, το καλό, τον νομοταγή, δεν τον θυμάται κανείς και δεν τον λογαριάζει κανείς. Άσε που του ρίχνουν και καμιά σφαλιάρα για να μην πάρει αέρα…
Αυτόν που όλοι θυμούνται, λογαριάζουν και φοβούνται, είναι ο άτακτος, ο απρόβλεπτος, ο μη δεδομένος, ο επιτήδειος.
Μήπως είναι καιρός να αρχίσουν να μας φοβούνται, αντί να μας έχουν δεδομένους; Σίγουρα, πιο πολλά θε κερδίσουμε.
Πηγή: Cosmostatus, Αβέρωφ