Ο ιστότοπος liberal.gr έκανε μια πολύ εύστοχη υπενθύμιση που μας αφορά άμεσα και έχει σχέση με την πώληση αμερικανικών εξοπλισμών στην Τουρκιά. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η «συλλογική μνήμη» της ελληνικής διπλωματίας δεν έχει λησμονήσει τις πιέσεις που είχε ασκήσει η Ουάσιγκτον το 1975 στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να παρέμβει στο ελληνικό λόμπι …υπέρ της άρσης του εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην Τουρκία».
Μάλιστα για να σκιαγραφήσει τις πιέσεις που δεχόταν τότε η ελληνική κυβέρνηση για να ενδώσει στην άρση του εμπάργκο, παρατέθηκαν στο ίδιο δημοσίευμα και αυτούσια τα αποσπάσματα των πρακτικών των συναντήσεων του Κ. Καραμανλή με τον Πρόεδρο Φορντ και τον Χένρι Κίσσινγκερ...
«….-Πρόεδρος Φορντ: Κατάλαβα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επρόκειτο να λάβει θέση. Πάντα έλεγα ότι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε περισσότερο την Ελλάδα και να προχωρήσουμε προς μια ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο εάν αρθεί το εμπάργκο.
-Καραμανλής: Δεν πρέπει να νομίζετε ότι θα έχετε περισσότερη επιρροή. Αλλά δεν θέλω να συνδέσω αυτά τα θέματα. Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε για τα όπλα, αλλά κατά την άποψή μου η επιρροή σας δεν θα αυξηθεί με την άρση του εμπάργκο, διότι, σε τελική ανάλυση, προσπαθήσατε και τα δύο — να άρετε το εμπάργκο και να συνεχίσετε τις αποστολές όπλων και οι δύο απέτυχαν. Κατά την άποψή μου, ο τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος είναι να πάρετε διακριτικά δεσμεύσεις από τους Τούρκους, έτσι ώστε να μην πληγεί η υπερηφάνεια τους και στη συνέχεια να αρθεί το εμπάργκο από την ανάληψη δράσης αργότερα. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν επιθυμούν να κάνουν παραχωρήσεις υπό πίεση και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να πάρετε τη διακριτική συμφωνία τους….»
….»-Κίσινγκερ: Φοβάμαι ότι αυτό έχει γίνει ένα προσωπικό ζήτημα για ορισμένους ανθρώπους. Οι βουλευτές λένε ότι έχουν μια πηγή στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού που λέει ότι δεν κάνουμε τίποτα για να βοηθήσουμε με τους Τούρκους και ότι στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να συνωμοτούμε με τους Τούρκους για να δημιουργήσουμε αδιέξοδο.
-Καραμανλής:Αυτό είναι κουτσομπολιό και δεν είναι αλήθεια. Αν πρέπει να πω κάτι στην αμερικανική κυβέρνηση, θα το κάνω ευθέως. Δεν θέλω να πω τίποτα για τα μεγάλα κράτη, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο για ένα μικρό κράτος να μιλήσει ειλικρινά και έντιμα…».
«…-Καραμανλής: Η κυβέρνησή μου δεν μπορεί να βοηθήσει την αμερικανική κυβέρνηση, και να μιλήσει υπέρ της υποστήριξης του εχθρού. Αυτό θα ήταν πολιτική αυτοκτονία….».
Παραβλέποντας τις δηλώσεις Καραμανλή, οι οποίες γι' άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν ότι στο ελληνικό πολιτικό σύστημα το κομματικό συμφέρον προπορεύεται από το εθνικό -το να μιλήσει η κυβέρνησή του υπέρ της υποστήριξης του εχθρού θα ήταν ΠΟΛΙΤΙΚΗ(!) και όχι ΕΘΝΙΚΗ(!) αυτοκτονία δήλωνε ο εκλιπών-, αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι o παραλληλισμός με την απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη δήλωση του Άγγελου Συρίγου: «εμείς θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16» επειδή υποτίθεται ότι έτσι θα «ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μία Τουρκία η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα. Δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα συγκρατείται ως έναν βαθμό». Όλα αυτά μάλιστα ενώ διέρρευσε από την ομογένεια στην Αμερική (παρακάνω βίντεο) ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν τους Έλληνες να δώσουν το πράσινο φως για την πώληση/αναβάθμιση των F-16.
Θα είμασταν τουλάχιστον αφελείς λοιπόν εάν παραβλέπαμε τον συσχετισμό με τις πιέσεις στην κυβέρνηση Καραμανλή μισό αιώνα πριν. Τελικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα ότι η ιστορική μνήμη μπορεί να είναι σωτήρια γι' αυτούς που την συντηρούν ή αντιθέτως, να εκδικείται τους αποχαυνωμένους. Εμείς σε ποιά κατηγορία ανήκουμε;
Όσο γι' αυτούς που συνεργούν στην αποχαύνωση και επιτήδεια κουκουλώνουν τα λάθη/παθήματα του παρελθόντος, η ιστορία θα τους κρίνει αναλόγως... Ελπίζουμε βέβαια εντωμεταξύ, ότι και ο λαός θα τους θυμάται όταν απλώσει το χέρι στην κάλπη!
Πηγή: Επίκαιρος