Τι λέει στο Newsit o Δήμαρχος Πεντέλης για την αγωγή που κατέθεσε κατά της Τουρκίας με την οποία διεκδικεί 50 εκατομμύρια ευρώ για την πλήρη αποκατάσταση 20.000 στρεμμάτων δάσους που κάηκαν το 1995.
Η αγωγή κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας κατατέθηκε από τον κύριο Δημήτρη Στεργίου - Καψάλη χθες, 5/7/2012 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Ο Δήμαρχος Πεντέλης διεκδικεί την πλήρη αποκατάσταση των 20.000 στρεμμάτων δάσους, που κάηκαν το 1995 και στηρίζει την ενέργεια του αυτή στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με τις οποίες τη δεκαετιά του 1990 Τούρκοι πράκτορες είχαν αναλάβει να κανουν εμπρησμούς στα ελληνικά δάση.
Οπως δήλωσε στο Newsit o Δήμαρχος Πεντέλης "με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης κατέθεσα χθες αγωγή κατά της Τουρκίας για τις καταστροφές που έγιναν στη μεγάλη φωτιά της 21ης Ιουλίου 1995 η οποία κατέκαψε 68.844 στρέμματα δάσους μεταξύ των οποίων 20.000 στρέμματα είναι εντός των ορίων του Δήμου Πεντέλης. Η αγωγή αυτή στηρίχτηκε σε πολλά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου τον Δεκέμβριο του 2011 σύμφωνα με τα οποία ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε οτι οι φωτιές στην Ελλάδα την περίοδο αυτή ήταν αποτέλεσμα δολιοφθορών Τούρκων πρακτόρων οι οποίοι είχαν αποσταλεί στην πατρίδα μας την περίοδο 1995-1997 με χρηματοδότηση του Τουρκικού κράτους.
Οι αξιώσεις που έχουμε δεν αφορούν αποκατάσταση περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες αλλά ζητάμε την αποκατάσταση του περιβάλλοντος με τη φυτευση δέντρων και τη συντήρηση του δάσους στην καμμένη περιοχή η οποία παραμένει μέχρι σήμερα κρανίου τόπος. Το κόστος των διεκδικήσεων μας ανέρχεται σε περιπου 50 εκαττομύρια ευρώ.
Πάντως είναι για εμένα έκπληξη οτι σε αυτο τον εθνικό αγώνα είμαι ολομόναχος. Μου κάνει φοβερή εντυπωση οτι κεντρική εξουσία παραμένει μακριά και φαίνεται πως είναι σαν να είναι ένα θέμα που τη φοβίζει να το ακουμπήσει. Είναι αδιανοητο ένας πρώην πρωθυπουργός να κάνει μια τόσο σοβαρή δήλωση και να υπάρχει απέναντι του η φωνή μόνο του Δημάρχου Πεντέλης".
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Μilliyet Τζαν Ντουντάρ, η MIT είχε απαντήσει στην έκθεση του διευθυντή του γραφείου του Γιλμάζ και ζητούσε την εξαφάνιση της!
Η ΜΙΤ ανέφερε πως « αν και δεν είναι γνωστό από ποιους έχουν γίνει οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία στα δάση της Ελλάδος, οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, όμως η αναφορά στα θέματα αυτά που είναι «κρατικά μυστικά,» ακόμη και στο επίπεδο αναφορών, θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευση τους από άλλα κράτη και να δημιουργήσει θέμα αμοιβαιότητας.»
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Μilliyet Τζαν Ντουντάρ, η MIT είχε απαντήσει στην έκθεση του διευθυντή του γραφείου του Γιλμάζ και ζητούσε την εξαφάνιση της!
Η ΜΙΤ ανέφερε πως « αν και δεν είναι γνωστό από ποιους έχουν γίνει οι επιθέσεις, όπως στη Λαμία στα δάση της Ελλάδος, οι βομβιστικές επιθέσεις στην Κρήτη και τη Ρόδο, όμως η αναφορά στα θέματα αυτά που είναι «κρατικά μυστικά,» ακόμη και στο επίπεδο αναφορών, θα μπορούσε να προκαλέσει την εκμετάλλευση τους από άλλα κράτη και να δημιουργήσει θέμα αμοιβαιότητας.»
Ο τούρκος αρθρογράφος με ξεκάθαρο τρόπο γράφει στο άρθρο του πως την εποχή εκείνη, «η Τουρκία ήταν εξοργισμένη για τη φιλοξενία των μελών του PKK στην Ελλάδα.»
«Έτσι κάποιοι είπαν “Αφού εκείνοι μας πονούν το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς” και δυο ομάδες χωρίς να γνωρίζει η μια την άλλη ξεκίνησαν τη δράση τους. Tότε οι ειδικές δυνάμεις ανέλαβαν τις πυρκαγιές, ο τομέας μυστικών υπηρεσιών τις βόμβες» τονίζει ο Νουτντάρ/
Ο τούρκος αρθρογράφος αναφέρει πως οι δράστες στην επικίνδυνη αποστολή τους αν συλλαμβάνονταν, δεν θα αναγνωρίζονταν από το τουρκικό κράτος.
« Μετά τις βόμβες και τις πυρκαγιές στα ελληνικά νησιά, στην Τουρκία ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές. Μετά από λίγο καιρό Έλληνες επικοινώνησαν τους Τούρκους αρμόδιους και ζήτησαν «παύση πυρός.» Το μήνυμα ελήφθη και οι πυρκαγιές σταμάτησαν. Μετά για λίγο καιρό έπαψε και η φιλοξενία του PKK από την Αθήνα.
Ο τούρκος αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα «έτσι καταλαβαίνουμε για άλλη μια φορά, το τι απαίσιο πράγμα είναι το κρατικό μυστικό αλλά και τα μυστικά κονδύλια.»
Αποκαλύψεις και από τη Vatan
Την ύπαρξη έκθεσης που δείχνει τη δράση του τουρκικού παρακράτους στα ελληνικά δάση αποδεικνύει, η αναφορά που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Vatan.
H εφημερίδα κάνει αναφορά στην έκθεση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Κουτλού Σαβάς επι κυβερνήσεων Μεσούτ Γιλμαζ, σχετικά με το σκάνδαλο Σουσούρλουκ που δείχνει τη σχέση του κράτους με το παρακράτος. Στην έκθεση του, σύμφωνα με την Vatan o εισαγγελέας αφιερώνει 12 σελίδες «σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα».
Ολόκληρη η μυστική έκθεση βρίσκεται στους φακέλους της δίκης της οργάνωσης Εργκενεκόν. Όλα τα στοιχεία βρέθηκαν κατά τη διάρκεια σύλληψης μέλους της Εργεκενεκόν Ντογού Περίντσεκ.
Στα στοιχεία τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι του περίντσεκ γίνεται αναφορά πως « είχε συγκροτηθεί ειδική ομάδα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, Χωροφυλακής και των Δυνάμεων Ασφαλείας, για τις εργασίες που θα γίνουν στους εξωτερικούς στρόχους.» Σύμφωνα με την αναφορά η ομάδα δράσης σταμάτησε τις εργασίες της όταν άρχισαν να δημιοσιεύονται ειδήσεις για τη δράση της. Η Vatan δημοσιεύει μέρος της έκθεσης που αναφέρει « Ως πρώτoς στόχος έχει επιλεγεί ο Οτζαλάν. Αλλά έχει γίνει στόχος επίθεσης και ο χώρος συγκένρτωσης στη Λαμία (PKK). Ο συγκκριμένος χώρος άλλαξε τρεις φορές σημείο αλλά βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Μετά τη σύλληψη των εμπρηστών οι οποίοι είχαν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και είχαν σταλεί για εμπρησμούς στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο (σ.σ στην Τουρκία), ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές και στην Ελλάδα. Μετά τις δράσει στις τουριστικές μας περιοχές, συνέβησαν εκρήξεις στην Κρήτη και τη Ρόδο. Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πολλά καταστήματα των μελών του PKK έγιναν στόχοι βομβιστικών επιθέσεων.