Υπάρχει μια απαράβατη αρχή στην ανάλυση: Ουδείς γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα που έχει μια χώρα, από την ίδια. Υπακούοντας στην αρχή αυτή, παραθέτουμε μεταφρασμένο άρθρο του Φικρέτ Μπιλά, ο οποίος είναι από τους σοβαρότερους αρθρογράφους, με ισχυρότατες προσβάσεις στο κράτος, το στρατό και την κυβέρνηση.
Άρθρο του Φικρέτ Μπιλά (Fikret Bila) στην εφ. Hürriyet.
«Η αμφιβολία που κυριαρχεί στην Άγκυρα»
Νέα Συρία
Ένα θέμα στο οποίο λαμβάνουν χώρα κρίσιμες εξελίξεις, είναι η Συρία. Μετά τη σύνοδο στην Αστάνα που πραγματοποιήθηκε με καθοριστική συμβολή της Τουρκίας, το προσχέδιο συντάγματος της Συρίας που κυκλοφόρησε χωρίς να το γνωρίζει η Τουρκία, καθώς και οι επαφές που ακολούθησαν την Αστάνα, μεταξύ της Ρωσίας και του PYD και μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, είναι άξια προσοχής.
Καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τουρκίας για να εμποδίσει την δημιουργία ενός κουρδικού διαδρόμου από το PKK στα βόρεια της Συρίας και για να απομακρύνει τον ISIS από τα σύνορα, έχουν έλθει στο προσκήνιο οι επαφές που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία μαγειρεύουν ένα σύνταγμα για τη Συρία, το οποίο θα οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα.
Με βάση τις ίδιες διαρροές, θα δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση με 29 μέλη που θα ασκήσει καθήκοντα για 18 μήνες. Μια άλλη πληροφορία που κυκλοφόρησε είναι ότι στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετέχουν υπουργοί που στηρίζει το PYD-YPG.
Άλλο ένας προσχέδιο που αφορά την Τουρκία άμεσα, είναι πως στο πλαίσιο της αναδόμησης του συστήματος περιφερειακής διοίκησης της Συρίας, προβλέπεται η δημιουργία «Συνομοσπονδίας Βόρειας Συρίας». Ανάμεσα στις πληροφορίες συμπεριλαμβάνεται το ότι κατά το μεταβατικό στάδιο οι ένοπλες δυνάμεις του PYD-YPG θα διατηρηθούν ως στρατιωτική δύναμη της Συνομοσπονδίας και θα διέπονται από το ίδιο καθεστώς που διέπονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας.
Συνομοσπονδία της Βόρειας Συρίας
Στα προηγούμενα άρθρα μου είχα γράψει για την πιθανότητα δημιουργίας στα βόρεια της Συρίας μιας κρατικής δομής παρόμοιας με αυτής που ιδρύθηκε στο Βόρειο Ιράκ, με την υποστήριξη της Δύναμης Σφυρί (Επιχείρηση Provide Comfort), και πως αυτή τη φορά η νέα κρατική δομή των Κούρδων θα είναι υπό την κυριαρχία του PKK.
Το προσχέδιο του συντάγματος που κυκλοφόρησε δείχνει ότι αυτή η πιθανότητα δεν είναι καθόλου μηδαμινή. Η προβλεπόμενη «Ομοσπονδία Βόρειας Συρίας» θα είναι μια κρατική δομή που θα διοικείται από το PKK. Το πρότζεκτ αυτό είναι σκέλος του στρατηγικού σχεδίου που έχει το PKK για τη δημιουργία «Συνομοσπονδίας Κουρδικών Κρατών», με την αποκοπή και ένωση των ομόσπονδων κουρδικών κρατών που θα ιδρυθούν σταδιακά σε τέσσερα σημεία: στην Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Αυτή η «Συνομοσπονδία Κουρδικών Κρατών» είναι ένα σχέδιο του οποίου την πατρότητα διεκδικεί ο Οτζαλάν.
Όσον αφορά τη Συρία, ο τελικός σκοπός δεν είναι μια αυτόνομη περιφερειακή διοίκηση που θα υπάγεται στην κεντρική διοίκηση της Συρίας, αλλά μια κρατική οντότητα που όταν έρθει η ώρα θα αποκοπεί και θα ενωθεί με τα άλλα κουρδικά κρατίδια που θα δημιουργηθούν στις άλλες χώρες.
Στην Άγκυρα είναι έντονη η ανησυχία και έχει αρχίσει να εδραιώνεται πλέον η άποψη ότι η ατζέντα αυτή «με το προσχέδιο συντάγματος που κυκλοφόρησε, έχει ως στόχο τη δημιουργία στα Βόρεια της Συρίας, σε μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, ενός ημιαυτόνομου κουρδικού κράτους, στα πρότυπα εκείνου που ήδη λειτουργεί στο Βόρειο Ιράκ, με διέξοδο στη Μεσόγειο μέσω τουρκικών εδαφών».
Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη πλέον με έναν σημαντικό κίνδυνο που απειλεί την εθνική ενότητα και την εδαφική της ακεραιότητα, και διέρχεται μια περίοδο από την οποία κρίνεται η ίδια η επιβίωσή της. Η Άγκυρα τώρα θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτική, ξύπνια και πονηρή όσο ποτέ άλλοτε.
Πηγή: Pontos News