Τι ακούμε περισσότερο στην Ελλάδα; Ότι απαγορεύεται να έχουν άποψη οι πολίτες και ταυτόχρονα πέφτει και ειρωνεία περί της επάρκειας τους! Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Μια ιδιότυπη μορφή απαγόρευσης πάει να επιβληθεί στην Ελλάδα με την κατακραυγή της άποψης των πολιτών μέσω υποτιμητικών κι απαξιωτικών σχολίων περί της πνευματικής επάρκειας όσων τολμούν να εκφραστούν.
Για να τελειώνουμε λοιπόν. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα. Σε αυτή ζούμε, θα πρέπει να είμαστε μονιασμένοι και κυρίως να επικοινωνούμε. Να ερχόμαστε σε επαφή με τους συνανθρώπους μας. Να μιλάμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις. Ακόμα και να… καυγαδίζουμε, δεν είναι κακό όταν υπάρχουν όρια. Το αντίθετο!
Γιατί όλος αυτός ο πρόλογος; Πιθανότατα να μην έδινα σημασία αν δεν έβλεπα το πρωί της Πέμπτης (19/8) τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, κ. Καράογλου, να μιλά με υποτιμητικό τρόπο για τους συμπολίτες του. Εκείνους που τον ψηφίζουν.
Δε ξέρω αν έχει λησμονήσει ότι για να εκλεγεί στη Βουλή απαιτούνται οι ψήφοι των συμπολιτών του. Όλων, ανεξαιρέτως. Εκτός αν πριν ζητήσει ψήφο, απαιτεί να βλέπει και γραμματικές γνώσεις προκειμένου να πειστεί για το μορφωτικό τους επίπεδο.
Μέσες άκρες ο βουλευτής ανέφερε υποτιμητικά «όλοι ήταν λοιμοξιωλόγοι, έγιναν σεισμολόγοι και τώρα πυροσβέστες»! Δε ξέρω αν αισθάνεται καλά με αυτό το υπέροχο… πολιτικό επιχείρημα, που κρύβει απαξίωση απέναντι σε συνανθρώπους του (που τον ψηφίζουν). Απλώς, για να μην τον αδικώ, δεν είναι ο πρώτος που το λέει. Υπάρχουν κι άλλοι.
Επίσης αδυνατώ να καταλάβω το λόγο που δε μπορεί να έχει άποψη για το οτιδήποτε ένας άνθρωπος τον οποίο καλούν να έχει άποψη όταν πηγαίνει στην κάλπη για να ψηφίσει
Το ανέφερα και στο Facebook
«- Μη μιλάτε για την πανδημία. Μου γίνατε όλοι επιστήμονες
- Μη μιλάτε για την οικονομία. Δεν είστε οικονομολόγοι
- Μην κρίνετε την Κυβέρνηση. Διαχειρίζεται κρίσεις
- Μη μιλάτε για τις φωτιές. Δεν είστε πυροσβέστες.
- Μη μιλάτε για αποφάσεις δικαστηρίων. Δεν είστε νομικοί
- Μη λέτε ότι δεν κάνετε εμβόλιο. Απαραιτήτως είστε ψεκασμένοι…
- Μην κρίνετε προπονητές. Είστε άσχετοι
- Μη λέτε υπέρ της θρησκείας. Είστε ταλιμπάν
- Μη γράφετε αυτά στα social media. Δε βοηθάτε
- Μην κάνετε απεργία. Ταλαιπωρείται ο κόσμος
- Μην κρίνετε τους πολιτικούς. Δε ξέρετε εσείς
Για όλα αυτά και για πολλά ακόμα σου κουνάνε το δάχτυλο διάφοροι και σου επιβάλλουν ενοχές.
Άποψη μπορούν να εχουν ΟΛΟΙ, αλλά αποφασίζουν αυτοί που βρίσκονται στις θέσεις
Κόψτε λοιπόν τις απαγορεύσεις και τις παρατηρήσεις»
Δε μπορώ να γνωρίζω που ακριβώς αποσκοπεί όλη αυτή η διαδικασία που έχει εμφανιστεί έτσι απότομα το τελευταίο διάστημα. Και ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω γιατί φροντίζουν ορισμένοι (και βουλευτές αλλά και δημοσιογράφοι) να προσβάλουν δημόσια τον κάθε πολίτη που… τολμά να έχει άποψη.
Δηλαδή ο πολίτης, όταν πάει να ψηφίσει δεν θα το κάνει με βάση την άποψη που θα έχει σχηματίσει για το πως αντιμετωπίστηκαν όλα αυτά για τα οποία τον αμφισβητούν; Αν είναι δηλαδή λοιμωξιολόγος, σεισμολόγος κτλ;
Θα τολμούσα να χαρακτηρίσω… φασιστική ή καθεστωτική αυτή την αντίληψη. Το να ξεχωρίζεις δηλαδή αν ένας άνθρωπος δικαιούται να έχει άποψη από τα πτυχία που διαθέτει. Φυσικά και μπορείς να εκφράζεις άποψη αρκεί να το κάνεις κόσμια.
Σε τελική ανάλυση δεν είναι κακό πράγμα να υπάρχει άποψη και να εκφράζεται. Άλλωστε τις αποφάσεις τις λαμβάνουν άλλοι. Κακό πράγμα είναι να υποτιμάς τον κόσμο και να τον ταξινομείς αναλόγως με τα πτυχία του.
Παρεμπιπτόντως μέσα σε όλα αυτά που είπε ο κ.Καράογλου στην ίδια εκπομπή, ανέφερε και το εξής: «Περιμέναμε την κλιματική αλλαγή το 2045 αλλά ήρθε νωρίτερα».
Τώρα αν κάποιος σχολιάσει αυτή τη δήλωση, θα του ζητηθεί πτυχίο;
Για να καταλήξουμε.
Στην Ελλάδα είμαστε, δημοκρατία έχουμε και πρέπει να την υπερασπιζόμαστε.
Δε θεωρώ τόσο λάθος να εκφράζει άποψη ένας άνθρωπος που έχει τελειώσει το Γυμνάσιο μόνο όσο το ότι στην Ελλάδα έχουμε δει:
- Υπουργό Εθνικής Άμυνας που δεν υπηρέτησε στρατιωτική θητεία
- Υπουργό Εργασίας που δεν έχει κολλήσει μισό ένσημο
- Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έναν… άθεο!
Πηγή: sportime.gr