Η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν ούτε εύκολη ήταν στην πραγματοποίηση της, ούτε συγκεκριμένα αποτελέσματα απέδωσε.
Επιπροσθέτως, το Μέγαρο Μαξίμου και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδειξαν καμμία αρχική διάθεση να ενημερώσουν την ελληνική κοινή γνώμη ότι η πρωτοβουλία επικοινωνίας ανήκε αποκλειστικώς και μόνον στην ελληνική πλευρά, ύστερα από παρότρυνση το Βερολίνου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την πρωτοβουλία Μητσοτάκη έξι (6) ολόκληρες ώρες αφού το Μ είχε αναφέρει πρώτο το γεγονός.
Η επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν δεν ήταν εύκολη.
Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε τέσσερεις (4) φορές χωρίς ανταπόκριση να έρθει σε επαφή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου προκειμένου να υποβάλει το αίτημα τηλεφωνικής επαφής Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Επομένως η τελική ανταπόκριση του Ερντογάν να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό έγινε βαριεστημένα και χωρίς μεγάλη διάθεση ουσιαστικής επικοινωνίας.
Αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο της επικοινωνίας Μητσοτάκη- Ερντογάν ( καθαρά περίπου ένα τέταρτο της ώρας ), σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και με απουσία οποιασδήποτε συγκεκριμένης ενημέρωσης από το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν άδειο περιεχομένου. Ο Ερντογάν «ροκάνισε» από πλευράς του τον χρόνο με αναφορές στις φωτιές σε Ελλάδα και Τουρκία και επαναλάμβανε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη Αφγανών προσφύγων για την ΕΕ. Φράση αυτή που ορθώς επαναλάμβανε και ο Κ. Μητσοτάκης, μόνο που το ελληνικό μήνυμα είχε δύο αποδέκτες:
Ο ένας ήταν το αυτί του Ερντογάν και ο άλλος ήταν το αυτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο που και τα δύο αυτιά είναι κουφά απέναντι στην προειδοποίηση που θέλει να στείλει η Αθήνα για ένα ενδεχόμενο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα.
Επιπροσθέτως, ο Ερντογάν βρήκε και πάλι την ευκαιρία , αφού είχε συνομιλητή χώρα μέλος της ΕΕ, να υπενθυμίσει και πάλι ότι η ΕΕ «χρωστάει στην Τουρκία λεφτά για το προσφυγικό από το 2016» και ως εκ τούτου λίγα πράγματα μπορεί να περιμένει από την τουρκική «ανάσχεση» προσφυγικού κύματος Αφγανών από την Τουρκία στην Ευρώπη ( δηλαδή μέσω Ελλάδας).
Το σκοτεινότερο σημείο της σύντομης συνομιλίας Μητσοτάκη- Ερντογάν παραμένει το ερώτημα αν η Αθήνα δέσμευσε ή όχι την Τουρκία να μη εγκαταστήσει και επιχειρήσει να προωθήσει Αφγανούς πρόσφυγες στην Ελλάδα από την Αν Θράκη μέσω του Έβρου. Με τους φράχτες στον Εβρο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει για επικοινωνιακούς λόγους ότι διασφαλίζει από πρόσφυγες τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάθε λογής πρόσφυγας από την Τουρκία να προωθείται στη Βουλγαρία –χωρίς φράκτες – και από εκεί στην Ελλάδα.
Επιπλέον, ουδεμία διαβεβαίωση υπάρχει από ελληνικής πλευράς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διαβουλευθεί και πετύχει συμφωνία με Βουλγαρία- και κυρίως με Τίρανα και Σκόπια -ότι αυτοί οι 30.000 συνολικά Αφγανοί πρόσφυγες θα εγκατασταθούν ΕΦ ΑΠΑΞ στις δύο αυτές χώρες και σε καμμία περίπτωση οι αρχές των χωρών αυτών δεν θα επιτρέψουν την κάθοδο των προσφύγων στην Ελλάδα.
Όσο για την ΕΕ, η κα φον Ντερ Λάιεν απηύθυνε χθες έκκληση στις χώρες μέλη να υποδεχθούν όσο περισσότερους πρόσφυγες μπορούν,( ουσιαστικά να τους τσουβαλιάσουν στην Ελλάδα , διότι ουδείς άλλος εταίρος δέχεται πρόσφυγες στο έδαφος του), υποσχόμενη πόρους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό...
Πηγή: militaire.gr