Σε «χαλίκι» στα παπούτσια της κυβέρνησης, καθώς ανοίγει το βήμα της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, μετατρέπεται ο νόμος Ραγκούση (3838/10) σχετικά με την απόκτηση ιθαγένειας από τους αλλοδαπούς που διαμένουν χρόνια στη χώρα μας καθώς, όπως φαίνεται, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.
Του Παναγιώτη Στάθη
Το μείζον ζήτημα εν προκειμένω έχει να κάνει με τη διάταξη του νόμου περί δικαιώματος ψήφου των αλλοδαπών, που αμφισβητείται από γνωστό Έλληνα δικηγόρο με προσφυγή του στο ΣτΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πώς ανάλογη στάση ενδεχομένως θα τηρήσει και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, από πλευράς αντιπολίτευσης. Το ζήτημα είναι πώς οι αλλοδαποί προς ιθαγενοποίηση αγγίζουν τους 642.905, αριθμός ικανός να αλλάξει ακόμα και τους εκλογικούς συσχετισμούς, ενώ μέχρι στιγμής έχουν προσέλθει στα αρμόδια γραφεία μόλις 12.000.
Η υπόθεση της αμφισβήτησης του νόμου Ραγκούση ξεκίνησε με προσφυγή του δικηγόρου Γιάννη Ανδριόπουλου. Επ’ αυτής ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας θα εισηγηθεί στο Δ΄ Τμήμα του δικαστηρίου να παραπεμφθεί λόγω σπουδαιότητας στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Αντισυνταγματικό
Το πρόβλημα για τον υπουργό Εσωτερικών είναι ότι εκεί (στην Ολομέλεια) ο εισηγητής αναμένεται να υποστηρίξει πώς για να έχουν δικαίωμα ψήφου οι αλλοδαποί στις δημοτικές εκλογές θα έπρεπε να προηγηθεί συνταγματική αναθεώρηση!!! Για το λόγο αυτό μάλιστα προτείνει να συζητηθεί το θέμα από την Ολομέλεια σε ανεξάρτητη συνεδρίαση, άλλη ημερομηνία δηλαδή από τη συζήτηση για το σύνολο του νόμου Ραγκούση.
Στην αίτηση ακύρωσης πάντως ο αιτών-δικηγόρος υποστηρίζει ότι αλλοιώνεται η συνταγματική αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, όπως θεσπίζεται στο άρθρο 1 του Συντάγματος, καθώς και ότι νοθεύεται η βούληση του ελληνικού λαού στις επερχόμενες εκλογές με τη συμμετοχή των αλλοδαπών και το δικαίωμα ψήφου που τους εκχωρείται. Η αίτηση ακύρωσης αφορά συνολικά το νέο νόμο για τη χορήγηση ιθαγένειας και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και μεταναστών, τον οποίο θεωρεί παράνομο και αντισυνταγματικό.
"Να μην ψηφίσουν"
«Θίγομαι ως Ελληνας Ιθαγενής και εκλογέας», λέει στην αίτησή του ο Γ. Ανδριόπουλος αφού κρίνει πώς εντοπίζονται σειρά συνταγματικών κωλυμάτων, καθώς και παραβάσεις της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις του νόμου". Επισημαίνει δε ότι οι τροποποιήσεις του Κώδικα Ιθαγένειας -όπως διατυπώνονται στην επίμαχη υπουργική απόφαση- αντίκεινται στην ποινική νομοθεσία, καθώς δεν θεωρείται πλέον κώλυμα για την απόκτηση της ιθαγένειας η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον αλλοδαπού για μια σειρά αδικημάτων. Για να θεωρείται δηλαδή επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια απαιτείται αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.
Ο αιτών χαρακτηρίζει συνολικά αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση γιατί δίνει πολιτικά δικαιώματα σε αλλοδαπούς με την παράλληλη διατήρηση της αλλοδαπής ιθαγένειάς τους, ενώ θεωρεί ότι με την αυτόματη και μαζική ιθαγενοποίηση όλων σχεδόν των αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και την μη θέσπιση μεγίστου ορίου και ποσοστού επί του υπάρχοντος πληθυσμού της χώρας, παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία του Έλληνα πολίτη, την ώρα που η ανεργία θέτει την επιβίωση εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε κίνδυνο.
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010