Εξίμισι ώρα, απόγευμα Αυγούστου, στην οδό Χέυδεν. Η νέα γυναίκα έχει βγάλει περίπατο τον σκύλο της. Οταν ξαφνικά ακούει πίσω της φωνές. Γυρνάει και βλέπει έναν μελαψό νέο άνδρα ο οποίος έρχεται καταπάνω της. Το πρόσωπό του και τα χέρια του είναι ματωμένα. Αυτή αρχίζει και περπατάει πιο γρήγορα για να τον αποφύγει.
Ομως αυτός επιμένει. Φωνάζει κάτι ακατανόητα και χειρονομεί. Κανείς από τους γύρω δεν αντιδρά. Εκείνη το βάζει στα πόδια. Εκείνος την κυνηγάει. Εκείνη μπαίνει σ’ ένα φαρμακείο για να γλιτώσει. Μπαίνει κι αυτός. Η φαρμακοποιός, αφού του ζητάει ματαίως να βγει, καλεί την αστυνομία. Σε δέκα λεπτά βρίσκονται έξω από το φαρμακείο τρία περιπολικά. Αυτός μπαίνει μέσα στο ένα, χωρίς να προβάλει αντίσταση. Η γυναίκα πιάνει μισόλογα των αστυνομικών στο περιπολικό που την οδηγεί στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
Τον ξέρουν, είναι Αφγανός, τον είχαν «μαζέψει» και τις προάλλες. Η γυναίκα έχει ακούσει ήδη ότι λίγη ώρα πριν είχε επιτεθεί και σε μιαν άλλη γυναίκα, σε άλλο σημείο του κέντρου. Στο τμήμα έρχεται αντιμέτωπη με τον ντανταϊσμό της ελληνικής νομοθεσίας. Ενας αστυνομικός τη ρωτάει αν την άγγιξε. Αν δεν την άγγιξε δεν στοιχειοθετείται απόπειρα βιασμού. Την ενημερώνουν ότι για να τον κρατήσουν πρέπει να καταθέσει μήνυση, η οποία κοστίζει εκατό ευρώ.
Ομως, ακόμη κι αν καταθέσει μήνυση, δεν είναι σίγουρο ότι θα τον κρατήσουν. Θα εξαρτηθεί από την απόφαση του εισαγγελέα. Μερικές ημέρες μετά, ο εν λόγω επισκέπτεται τη φαρμακοποιό για να την απειλήσει επειδή τον κατήγγειλε στην αστυνομία. Η νεαρή γυναίκα την επομένη τον βλέπει να περνάει αμέριμνος μπροστά από το κατάστημα στο οποίο εργάζεται.
Ενα πρωινό του Σεπτεμβρίου ακούω στο ραδιόφωνο ότι Παλαιστίνιος, κρεμασμένος από μπαλκόνι στην Αχαρνών, απειλεί να αυτοκτονήσει, αλλά και να τινάξει στον αέρα το οικοδομικό τετράγωνο αφού το όπλο του είναι μια φιάλη προπανίου. Η υπόθεση έχει αίσιο τέλος, όμως τα όσα μαθαίνουμε δεν είναι και τόσο αίσια. Ο εν λόγω είχε ήδη νοσηλευθεί σε δημόσια ψυχιατρική δομή, όμως αφέθηκε ελεύθερος, προφανώς διότι οι ειδήμονες έκριναν ότι δεν αποτελεί κίνδυνο. Εδώ ισχύει το «η επιστήμη σηκώνει τα χέρια της ψηλά».
Το δεύτερο επεισόδιο πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Το πρώτο το διάβασα σε ανάρτηση στο fb και συνάντησα τη νεαρή γυναίκα για να μου το επιβεβαιώσει διά ζώσης. Μου είπε ότι φοβάται να πάει από το σπίτι στη δουλειά της. Της απάντησα ότι δεν πρέπει να φοβάται: Η Αθήνα είναι ασφαλής πόλη. Την προστατεύουν οι Αρχές. Απλώς να προσέχει τα δίκυκλα όταν διασχίζει τον δρόμο και όλα θα πάνε καλά.
Πηγή: Καθημερινή, defence-point.gr