Δεν είναι δυνατόν όποιος παρέμεινε στην χώρα μας λίγα χρόνια και γνώριζε λίγα ελληνικά και κάποια ψήγματα της Ελληνικής ιστορίας, να βαπτίζεται πανεύκολα Έλληνας πολίτης και να ψηφίζει στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Να θεσπισθούν αυστηρότερες διατάξεις
Η παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, ουσιαστικά η ελληνοποίηση ξένων και η κτήση από αυτούς όλων των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη, δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, ούτε πρέπει να γίνεται με επιπολαιότητα και διάθεση εξυπηρέτησης των αιτούντων.
Αντιθέτως, πρέπει να υφίστανται αυστηρές νομικές διατάξεις, που να μην επιδέχονται διασταλτική ερμηνεία, ώστε η κτήση της ελληνικής Ιθαγένειας να πραγματοποιείται για επιλεγμένους αλλοδαπούς, πού διαθέτουν τις προϋποθέσεις του νόμου και έχουν δεσμούς και δη πολιτιστικούς με τη χώρα και το έθνος μας.
Ο νόμος 3838/2010. που ψήφισε ή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωστός και ως νόμος Ραγκούση, παραχωρούσε την ελληνική ιθαγένεια, με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις -πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί έξι έτη, μη καταδίκη για σοβαρά ποινικά αδικήματα- και χωρίς εξατομικευμένη κρίση για τον δεσμό τού αλλοδαπού με το ελληνικό έθνος.
Δηλαδή, όποιος κατοικούσε στη χώρα μας λίγα χρόνια γνώριζε ολίγα ελληνικά και ψήγματα της ελληνικής ιστορίας, βαφτιζόταν Έλληνας πολίτης και αποκτούσε όλα τα σχετικά δικαιώματα.
Όλα τα παραπάνω είχαν δημιουργήσει σοβαρές ενστάσεις και αναδράσεις, όταν ψηφίστηκε ο νόμος.
Μαζί και μία άλλη διάταξη του νόμου, που έδινε σε αλλοδαπούς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εκλογές των ΟΤΑ α' βαθμού.
Τον νόμο Ραγκούση και δη τις δύο παραπάνω διατάξεις, είχε πει ο πρόεδρος τής ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ότι θα καταργήσει, όταν γίνει κυβέρνηση.
Ήδη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε αντισυνταγματικές τις παραπάνω διατάξεις του ν. 3838/2010, γιατί στην πρώτη περίπτωση δεν εξετάζεται ο δεσμός του αλλοδαπού με το ελληνικό έθνος και η όλη διαδικασία απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας είναι εντελώς τυπική και εύκολη για τον αιτούντα.
Στη δεύτερη περίπτωση -εκλογές των ΟΤΑ για θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικών συμβούλων-γιατί το συγκεκριμένο δικαίωμα άφορα μόνο Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί σε αλλοδαπούς υπηκόους, χωρίς αναθεώρηση τού Συντάγματος,
Ορθώς, επομένως, ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, να μεριμνήσει αμέσως για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου τής Επικρατείας, δίδοντας εντός 7 ήμερων στη δημοσιότητα, νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου.
Η εντολή αυτή κατακρίθηκε από τα δύο άλλα κόμματα -ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ- πού στηρίζουν την κυβέρνηση, γιατί δόθηκε πριν ακόμη καθαρογραφεί ή απόφαση του ΣτΕ. Γιατί τόση σπουδή, σχολίασαν,
Δεν είναι βέβαια, η πρώτη φορά που τα δύο κόμματα τής συγκυβέρνησης, διαμαρτύρονται για κυβερνητικούς χειρισμούς, που δεν θίγουν την ουσία των συγκεκριμένων μέτρων η ρυθμίσεων, στις όποιες αφορούν.
Αλλά ή γκρίνια είναι ελληνική εφεύρεση και ταλαιπωρεί και την πολιτική ζωή του τόπου χωρίς λόγο.
Προφανώς δεν θα αλλάξει τίποτα, ως προς την ουσία, δηλαδή τη συμμόρφωση της κυβέρνησης προς την παραπάνω απόφαση, αν οι αρμόδιοι περιμένουν την καθαρογραφή της απόφασης του ΣτΕ.
Πάντως, δεν είναι δυνατό για την κυβέρνηση να αγνοήσει μία απόφαση του ΣτΕ ή των άλλων δύο ανωτάτων δικαστηρίων, γιατί με τη στάση της θα παραβίαζε το Σύνταγμα και θα καταργούσε εμμέσως τα ανώτατα δικαστήρια -Συμβούλιο της Επικρατείας Άρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο-γεγονός πού θα συνιστούσε πραξικόπημα και καταπάτηση του Συντάγματος, πράγμα πού κανένας δεν επιθυμεί.
Η τόσο εύκολη παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας με το νόμο Ραγκούση, που κάποιο κόμμα θεώρησε πολύ προοδευτικό, με όλες τις συνέπειες, μας θυμίζει τις τόσο εύκολες και μαζικές απονομές συντάξεων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες, π.χ. Τις συντάξεις αντιστασιακών της κατοχής, ακόμη και σε άτομα που τότε ήταν 3-4 ετών και που αφορούν κατά πληροφορίες, γιατί επτασφράγιστο μυστικό σε 250.000 άτομα και κανείς ακόμη δεν διανοείται να κάνει έναν έλεγχο, όπως έγινε στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που απέδωσαν χιλιάδες συντάξεις - μαϊμού.
Εννοούμε ουσιαστικό έλεγχο για τη νομιμότητα απονομής και όχι μόνο για το αν βρίσκονται ακόμη εν ζωής....
Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερη Θράκη", 21/11/2012