Η πόλη Savile στο δυτικό Γιορκσάιρ έχει μετατραπεί σε μια πόλη της Ανατολής που δεν θυμίζει Βρετανία, στην απογραφή του 2011 μόνο 48 άτομα ήταν λευκοί Βρετανοί σε σύνολο 4033 κατοίκων
Ολόκληρες περιοχές βρετανικών πόλεων χωρίζονται με κριτήριο τον φυλετισμό, σε τέτοιο βαθμό, που ο λευκός πληθυσμός τις εγκαταλείπει και το ποσοστό των εθνοτικών μειονοτήτων αυξάνεται ραγδαία, όπως επισημαίνει μια νέα έκθεση εμπειρογνωμόνων.
Η μελέτη έγινε από τον καθηγητή Τέντ Καντλ (Ted Cantle) και δείχνει ότι οι πόλεις υποφέρουν από εμβάθυνση της πόλωσης μεταξύ των λευκών και των μειονοτικών ομάδων, μια κατάσταση η οποία παρέμεινε απαρατήρητη από τους επιστήμονες και τους υπεύθυνους της χάραξης της βρετανικής πολιτικής μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Βρετανού καθηγητή, οι πόλεις Μπίρμινχαμ, Λέιτσεστερ, Λούτον, Λιντς και Λονδίνο έχουνε περιοχές «στις οποίες ολοένα και συρρικνώνεται ο λευκός πληθυσμός και αυξάνεται ραγδαία ο μειονοτικός».
Τα αποτελέσματα της απογραφής έδειξαν ότι ορισμένες πόλεις έχουν «τάση προς γκετοποίηση».
Ο εμπειρογνώμονας περιγράφει αυτό το φαινόμενο ως «αυξανόμενη απομόνωση της λευκής πλειοψηφίας από τις μειονότητες στις αστικές περιοχές».
Ο καθηγητής τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα για την κυβέρνηση να σταματήσει την εξάπλωση του κοινωνικού διχασμού.
«Είναι καιρός που το πρόβλημα αυτό έχει καταστεί εθνική προτεραιότητα, αφού απειλεί την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο Καντλ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πολιτικοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους λευκούς Βρετανούς κατοίκους να παραμείνουν στις γειτονιές τους και να μην τις εγκαταλείψουν.
Η έκθεση δεν αναφέρει κάτι σημαντικό: ποια πολιτική θα μπορούσε να ήταν αυτή που θα έπειθε τους Βρετανούς να παραμείνουν ή και να μετακινηθούν σε περιοχές που κυριαρχούν οι ‘μαύροι’.
Εν κατακλείδι, ο συγγραφέας προσθέτει: «Δεδομένου ότι η πόλωση είναι προφανής και αυξάνεται, είναι πιθανόν ότι η διαδικασία θα συνεχισθεί, καθώς ο πληθυσμός των μειονοτήτων συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία και η πλειοψηφία των λευκών συνεχίζει την μετεγκατάσταση».