Αμφισβητεί πλήρως τον Πρωθυπουργό, ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας Αβραάμ Ζεληλίδης, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Με βάση τα όσα επεσήμανε, η χώρα μας σίγουρα, δεν είναι σε θέση, να ξεκινήσει σοβαρές έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, καθώς μια εταιρεία κολοσσός, όπως η Exxon δεν θα θελήσει να επενδύσει σε μια χώρα που δεν έχει οριοθετήσει τα εδάφη της και δεν έχει φροντίσει να περάσει αγωγός που θα μεταφέρει τους υδρογονάνθρακες από την χώρα μας στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο κ. Ζεληλίδης, εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους αμφιβάλλει ότι ο κ. Μητσοτάκης, θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Επεσήμανε πως, τα πλοία της Exxon Mobile θα προχωρήσουν σε έρευνα για να εντοπίσουν πρώτα δισδιάστατα κι έπειτα τρισδιάστατα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
«Θα περίμενα να δω το γεωτρύπανο στον Πατραϊκό, όπου υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου. Δεν πιστεύω πως θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων. Eίναι αδύνατον να ξεκινήσουν, σοβαρές έρευνες εφόσον δεν έχει βρεθεί λύση, στο πως οι υδρογονάνθρακες από την χώρα μας, θα διοχετεύονται στην διεθνή αγορά, χωρίς τον αγωγό East Med.»
Θεωρεί μάλιστα πως για να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες και για να ξεκινήσουν οι έρευνες, θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί το τι μέλλει γενέσθαι με τις περιοχές που εμπλέκονται με με το Τουρκολιβικό σύμφωνο και που μέχρι στιγμής για αυτές δεν έχει κάνει κάτι η κυβέρνηση νότια νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Αβραάμ Ζεληλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
O Αβραάμ Ζεληλίδης γεννήθηκε το 1960 στη Νάουσα Ημαθίας της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Έλαβε το πτυχίο του στη Γεωλογία το 1984 και το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ιζηματολογία το 1988 από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Ελλάδα. Εργάστηκε ως Λέκτορας από το 1993 και ως τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, από το 2009. Ήταν ο Κοσμήτορας της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών κατά τη διάρκεια του 2006-2010. Είναι ειδικός στην Ανάλυση Ιζηματογενών Λεκανών, στην Στρωματογραφία Ακολουθιών και στη Γεωλογία Πετρελαίων. Έχει εκπονήσει διάφορα ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την αξιολόγηση των υδρογονανθράκων για τις πετρελαϊκές εταιρείες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την επιφάνεια του εδάφους αλλά και υπεδαφικά, και επίσης πραγματοποίησε πολλά σεμινάρια υπαίθρου σε στελέχη εταιρειών πετρελαίου. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, περισσότερες από τις οποίες επικεντρώνονται στη πιθανότητα ανάπτυξης πεδίων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και παρουσίασε πολλές από αυτές τις εργασίες σε διεθνή συνέδρια σε όλο τον κόσμο (Ιαπωνία, Ευρώπη, Αφρική και Αμερική). Ήταν επιβλέπων καθηγητής σε δέκα Διδακτορικές διατριβές, που σχετίζονται με τη γεωλογία πετρελαίων. Έχει εργαστεί στον Κόλπο του Σουέζ και έχει δημοσιεύσει εργασίες που συνδέουν την γεωλογική εξέλιξη στον κόλπο του Σουέζ, στην Αίγυπτο, με περιοχές της Ελλάδας, με διεθνές ενδιαφέρον.