Ο Εμβέρ Χότζα γεννήθηκε στο χωριό Ντούσια που αργότερα μετονομάσθηκε σε Κεφαλάρι και βρίσκεται κοντά στο Κιάτο Κορινθίας. Οι πρόγονοι του Εμβέρ ήρθαν στην Κορινθία μετά την πτώση της πόλης στους Οθωμανούς, μαζί με την γνωστή οικογένεια Νοταρά.
Στην αρχή εγκαταστάθηκαν στα Τρίκαλα Κορινθίας και στην συνέχεια για ασφάλεια πήγαν στο αρβανιτοχώρι Ντούσια, σημερινό Κεφαλάρι. Επειδή ο αρχηγός της οικογένειας εμπορευόταν σιτηρά και μάλιστα προμήθευε την περιοχή με την ποικιλία μαυραγάνι, πήρε το παρατσούκλι Μαυραγάνης το οποίο με τα χρόνια καθιερώθηκε ως επίθετο της οικογένειας.
Τις πληροφορίες που διαβάζετε και οι οποίες στην συνέχεια είναι ακόμη πιό συγκλονιστικές τις αναφέρει ο στρατηγός Γ. Αϋφαντής, στο νέο βιβλίο του «Οι μεγάλες απάτες». Πληροφορίες οι οποίες όπως ομολογεί τις έχει από ανθρώπους του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Εμβέρ Χότζα !!!
Και συνεχίζει:
«Απόγονος της οικογένειας ο Απόστολος Μαυραγάνης εγέννησε στις αρχές του 20ου αι. τέσσερα αγόρια και τρία κορίτσια. Τον Γιώργο, τον Αλέξανδρο, τον Λεωνίδα και τον Μάχο. Ο Γιώργος ο μεγαλύτερος ήταν αυτός που τον συνέλαβαν οι Γερμανοί ως πράκτορα της Intelligence Sevice και τον βασάνισαν αλλά μετά τον άφησαν ελεύθερο.
Ο Αλέξανδρος τελείωσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών νομικά και διώχθηκε από το καθεστώς του Ι. Μεταξά ως αριστερός. Τον αγκάλιασε η Intelligence Sevice και τον πήγε στην Ρώμη στον Πάπα, εκεί έλαβε τα πρώτα μαθήματα της αλβανικής γλώσσας και του κουμουνιστικού αγώνα και περί διοικήσεως και λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών. Μετά τον πήγαν στο Παρίσι και του συμπλήρωσαν την εκπαίδευσιν στον κομμουνισμό και τον ανορθόδοξο πόλεμο (αντάρτικο), τον ενύμφευσαν με μια δική τους μουσουλμάνα που εγνώριζε τα αλβανικά και τον στέλνουν με την σύζυγό του στο Κοσσυφοπέδιο να οργανώσουν το Κ.Κ.Α (Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας )
Με χρήματα των Άγγλων και την βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας ανέβηκε εύκολα στην αρχηγία του Αλβανικού κομμουνιστικού κόμματος. Κατέβηκε στα Τίραννα και κυκλοφόρησε την εφημερίδα «Βάτρα» (Εστία) και την εβδομαδιαία «Γιάβα». Εκθρόνισε τον βασιλιά Ζώγου, τον οποίο οι ίδιοι οι Άγγλοι είχαν ανεβάσει στον θρόνο, αλλά τώρα άλλαξαν τα σχέδιά των και τον θυσιάζουν. Ο Εμβέρ καθίσταται απόλυτος μονάρχης της Αλβανίας και εφήρμοσε κατ’ εντολή αυστηρά τον αθεϊσμό.
Το 1943 ντυμένος με στολή Γερμανού Αξιωματικού ταξείδεψε με τραίνο γερμανικό και ήλθε στο Κιάτο να δη τον πατέρα του και τους συγγενείς του, και μετά ξανά με κάλυψη γερμανική επέστρεψε στην Αλβανία και πάλι με τραίνο.
Ο μικρότερος αδερφός του ο Λεωνίδας Μαυραγάννης, άνθρωπος και αυτός της Intelligence Sevice ως ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως Διοικητής της ΚΥΠ (νυν ΕΥΠ). Επισκέφθηκε περί τις 36 φορές τα Τίραννα για να ρυθμίζουν με τον αδερφό του Αλέξανδρο Μαυραγάνη-Εμβέρ Χότζα, την πολιτική των εξουσιαστών στα Βαλκάνια και Μέση Ανατολή με οδηγίες της Intelligence Sevice.
Ο υιός του τρίτου αδερφού Λεωνίδα, ο Απόστολος Μαυραγάνης* ενυμφεύφθη την μικρότερη κόρη του Μητσοτάκη την Κατίγκω (Αικατερίνη), αδερφή της Ντόρας. Ο Μητσοτάκης είναι δυνατόν να έδωσε την κόρην του σε μια οικογένεια που δεν εγνώριζε καλά; Πώς γνωρίστηκαν οι δυό οικογένειες; Ποιός είναι εκείνος που γνωρίζει μεταξύ των τις οικογένειες που διοικούν ανθρωπότητα; ‘Ας απαντήσει ο καθένας μόνος του εις αυτά τα ερωτήματα…»
Γεωργίου Γ. Αϋφαντή, «Οι Μεγάλες Απάτες» εκδ. 2012
* Μια αναφορά περί του ζεύγους Μαυραγάνη βρίσκουμε στο Πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) με τα στοιχεία της έρευνας για το περίφημο «Κέντρο Κόστους – 101000» της Siemens και συγκεκριμένα:
«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, όπως αναφέρει η πορισματική έκθεση του ΣΔΟΕ, από πολλά τιμολόγια είχαν σβηστεί με διορθωτική μελάνη τα στοιχεία των παραληπτών. Ένα από αυτά αφορά στο τιμολόγιο 218/03.06.2005 της επιχείρησης INTERJET ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ για την μίσθωση τζετ αεροπλάνου, από το οποίο είχαν σβηστεί τα στοιχεία των επιβαινόντων. Όμως, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ απευθύνθηκαν στην αεροπορική εταιρεία η οποία τους πληροφόρησε πως στην συγκεκριμένη πτήση μετείχαν, πέραν του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, η κυρία Αικατερίνη Μητσοτάκη και ο σύζυγός της Απόστολος Μαυραγάνης.
Αναλυτικά, η λίστα επιβαινόντων έχει ως εξής :
1. Μιχάλης Χριστοφοράκος
2. Διονύσιος Δενδρινός
3. Βασίλης Καστάνης
4. Αθανάσιος Κουκοράβας
5. Απόστολος Μαυραγάνης
6. Αικατερίνη Μητσοτάκη
Το δρομολόγιο του ταξιδιού ήταν Αθήνα – Σκόπια με επιστροφή, πραγματοποιήθηκε στις 3.6.2005 και αφορούσε project της Siemens στα Σκόπια.»
Πηγή: filonoi.gr