Σταθερά δύσκολη παραμένει η κατάσταση που αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό, καθώς συνεχίζονται οι αφίξεις, με αποτέλεσμα οι δομές υποδοχής στα νησιά να έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται καθημερινά μεταφορές στην ενδοχώρα προκειμένου να αποσυμφορηθεί όσο γίνεται η κατάσταση σε Λέσβο, Σάμο, Χίο και Λέρο. Όσοι άνθρωποι μεταφέρονται στην ενδοχώρα, τυπικά δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον σε εκείνους που μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία (σύμφωνα με τα έως τώρα ισχύοντα), οπότε ο πληθυσμός αιτούντων άσυλο που θα πρέπει να διεκπεραιωθεί από τις ελληνικές υπηρεσίες αυξάνεται διαρκώς.
Τον Σεπτέμβριο έφτασαν στα ελληνικά νησιά 10.192 άτομα από την Τουρκία, ενώ έως και τις 18 Οκτωβρίου είχαν φτάσει 3.814. Μάλιστα, καθώς τα σημεία στα οποία φτάνουν οι βάρκες με τους μετανάστες έχουν σε μεγάλο βαθμό διαφοροποιηθεί, ο έλεγχος των αφίξεων έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας.
Στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών βρίσκονται 16.172 άτομα, εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 3.000 φέρονται να είναι Παλαιστίνιοι. Παρά τις μεταφορές που πραγματοποιούνται στην ενδοχώρα, ο πληθυσμός των διαμενόντων στα ΚΥΤ των νησιών έχει διπλασιαστεί μέσα σε ενάμιση μήνα.
Στα νησιά παραμένουν πολλά ασυνόδευτα ανήλικα, που μένουν στις δομές μαζί με τους ενηλίκους, καθώς δεν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό για τις εξετάσεις.
Αλλαξαν οι συνθήκες
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ωστόσο, εκφράζουν την αισιοδοξία τους όσον αφορά τη σταδιακή μείωση του αριθμού των αφίξεων, γεγονός που συνέδεαν στις αρχές του μήνα με τις συνομιλίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη με την Τουρκία. Ωστόσο, ο εξελισσόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει αλλάξει τις συνθήκες που αφορούν τόσο τις συγκεκριμένες συνομιλίες όσο και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικότερα.
Οι αριθμοί πάντως είναι αποκαλυπτικοί: στη Λέσβο, η νέα δομή που έχει δημιουργηθεί στο Καρά Τεπέ έχει χωρητικότητα 3.800 ατόμων, ωστόσο ήδη φιλοξενεί 4.609 άτομα. Την προηγούμενη εβδομάδα δυνάμεις του στρατού τοποθέτησαν νέα κοντέινερ και rub hall για να μπορέσει να φιλοξενηθεί ο επιπλέον πληθυσμός. Στη Σάμο η χωρητικότητα της δομής έχει επίσης ξεπεραστεί, καθώς διαμένουν 4.415 άτομα σε χώρο που έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 3.650 ατόμων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στη Λέρο διαμένουν 2.571 άτομα, ενώ η δυναμικότητα της δομής είναι 2.150 ατόμων και στην Κω παραμένουν 3.330 σε χώρο 2.923 ατόμων.
Η δυνατότητα καταγραφής και ταυτοποίησης στα νησιά από τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και ασύλου δεν ξεπερνάει τα 100-150 άτομα ημερησίως, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μεγάλη λίστα αναμονής με τα άτομα προς καταγραφή. Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν δικαίωμα εξόδου από τις δομές. Ετσι, εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες. Χαρακτηριστικό των δυσκολιών που διογκώνονται είναι ότι στα νησιά παραμένουν πολλά ασυνόδευτα ανήλικα και τα οποία βρίσκονται στις δομές μαζί με τους ενηλίκους, καθώς δεν επαρκεί το ιατρικό προσωπικό για να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εξετάσεις. Περίπου 350 παιδιά παραμένουν στα ΚΥΤ των νησιών.
Εδώ και μερικές ημέρες αποφασίστηκε να μεταφέρονται οι ανήλικοι στην ενδοχώρα προκειμένου να διενεργηθούν οι εξετάσεις στην Αθήνα, ωστόσο είναι δύσκολη η αντιμετώπιση πολλών περιστατικών που χρήζουν άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων, δεδομένου ότι τα παιδιά αυτά δεν καλύπτονται ασφαλιστικά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους.
Πηγή: Καθημερινή