Οι χριστιανικές εκκλησίες δέχονται επίθεση σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, με πολύ πρόσφατα παραδείγματα αυτά της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας. Κανένα δυτικό κράτος, ωστόσο, δεν φαίνεται να βιώνει τόσες επιθέσεις στις εκκλησίες του όσο η Γαλλία, που κάποτε ήταν γνωστή ως «η μεγαλύτερη κόρη της Εκκλησίας». Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Έιμι Μεκ έγραψε στο Twitter στη 1 Ιουλίου 2023: «Οι επιθέσεις σε εκκλησίες είναι πολύ συχνό φαινόμενο στη Γαλλία. Δύο εκκλησίες την ημέρα βανδαλίζονται ─καίγονται, γκρεμίζονται και εγκαταλείπονται, και οι πιστοί τους θυσιάζονται στο βωμό της πολιτικής ορθότητας. Οι ιερείς βρίσκονται υπό συνεχή απειλή. Σε ποιο βαθμό θεωρούνται υπεύθυνοι οι πολιτικοί που υποστηρίζουν τα ανοιχτά σύνορα της Γαλλίας;».
Αυτή η τελευταία ερώτηση προσδιορίζει ακούσια τους ενόχους —δηλαδή, πρόκειται για μετανάστες που προέρχονται από τον μουσουλμανικό κόσμο, εκεί όπου οι επιθέσεις σε εκκλησίες δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.Τον Ιούλιο του 2023, για παράδειγμα, μουσουλμάνοι επιτέθηκαν και βεβήλωσαν αρκετές εκκλησίες στη Γαλλία, σπάζοντας τις πόρτες και τα παράθυρα μιας εκκλησίας και γράφοντας με σπρέι στους τοίχους της μηνύματα κατά του Ιησού και υπέρ του Μωάμεθ. Μουσουλμάνοι έκαψαν επίσης τουλάχιστον δύο ιστορικές εκκλησίες ─μία εκκλησία του 16ου αιώνα στο Ντροσνέ, και την εκκλησία του 12ου αιώνα Saint-Georges De La Haye στην πόλη Ντεκάρτ─ μετά από γενικευμένες ταραχές που προκλήθηκαν ύστερα από το θάνατο του Ναχέλ Μερζούκ, ενός μουσουλμάνου εγκληματία στις 27 Ιουνίου, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας.
Οι γαλλικές αρχές όχι μόνο προσποιήθηκαν ότι αυτές οι δύο ιστορικής αξίας εκκλησίες απλώς «πήραν φωτιά» —«πιθανότατα λόγω κάποιας καταιγίδας»— αλλά επέμειναν ότι αυτό που ώθησε τους κατά τα άλλα ειρηνικούς μουσουλμάνους να ξεσηκωθούν ήταν η δολοφονία του Μερζούκ από την αστυνομία. Αν ίσχυε αυτό, τι μπορεί να πει κανείς για το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι επιτίθενται σε εκκλησίες στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες; Παρακάτω ακολουθούν κάποια πρόσφατα παραδείγματα επιθέσεων που σημειώθηκαν πριν από τον πυροβολισμό του Μερζούκ στις 27 Ιουνίου:
26 Ιουνίου: Η εκκλησία Saint-Lazare, η οποία βρίσκεται κοντά σε μια άλλη εκκλησία που υπέστη σοβαρό βανδαλισμό από μουσουλμάνους στις 5 Ιουλίου, υπέστη βεβήλωση και ληστεία.
20 Ιουνίου: Μια «ομάδα φοιτητών» εισέβαλε στην εκκλησία Saint Roch στη Νίκαια, περιλούστηκαν κοροϊδευτικά με αγιασμό και άρχισαν να φωνάζουν «Allahu akbar (ο Θεός είναι μεγάλος)», σύνθημα το οποίο, σημειώνει το ρεπορτάζ, «ακούγεται τακτικά κατά τη διάρκεια ισλαμιστικών επιθέσεων». Ο πρώτος τη τάξει αντιδήμαρχος της Νίκαιας, Αντονί Μπορέ, απάντησε με μια επιστολή στους προφανώς αδιάφορους ανωτέρους του, προτρέποντάς τους να λάβουν σοβαρά υπόψη τέτοιου είδους θέματα:
«Από τις 29 Οκτωβρίου 2020 και την επίθεση των ισλαμιστών στη Βασιλική της Notre Dame στην πόλη μας [όταν ένας άλλος μουσουλμάνος κατακρεούργησε δύο Γαλλίδες και έναν άντρα μέσα σε εκκλησία ─αποκεφαλίζοντας τη μία γυναίκα—φωνάζοντας «Αλλάχου άκμπαρ»], είστε ενήμεροι σχετικά με το πόσο τραυματικό μπορεί να είναι για τους συμπολίτες μας να ακούν τέτοια συνθήματα μέσα σε μια εκκλησία, και τις οδυνηρές αναμνήσεις που μπορεί να αναβιώσουν εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Μπροστά σε αυτές τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κοινωνίας και με τις επιθέσεις στην κοσμική Δημοκρατία μας, εμείς πρέπει να δώσουμε μια ισχυρή και συλλογική απάντηση».
23 Ιουνίου: Τρεις μουσουλμάνοι, ηλικίας μεταξύ 12 και 13 ετών, εισέβαλαν στην εκκλησία του Saint Joseph στη Νίκαια κατά τη διάρκεια της απογευματινής λειτουργίας, και άρχισαν επίσης να φωνάζουν «Αλλάχου ακμπάρ». Στη Νίκαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι ένας άλλος μουσουλμάνος δολοφόνησε 84 άτομα το 2016.
12 Ιουνίου: Αφού εισέβαλε σε εκκλησιαστικό χώρο, μια συμμορία μουσουλμάνων —που περιγράφεται μόνο ως «ομάδα νέων»— χτύπησε άγρια τον πατέρα Joseph Eid της ενορίας Notre-Dame-du-Liban και τον αποκάλεσε «βρωμοχριστιανό». Ενώ διέφευγαν από τους περαστικούς που επενέβησαν, εκτόξευσαν και άλλες «αντιχριστιανικές ύβρεις».
Μουσουλμάνοι χτύπησαν επίσης τον 80χρονο καθολικό ιερέα της εκκλησίας Saint Vincent de Paul στο Σεντ Ετιέν. Αφού έριξαν τον πατέρα Francis Palle στο πάτωμα, συνέχισαν να χτυπούν και να κλωτσούν τον ογδοντάχρονο μέχρι που αυτός έχασε τις αισθήσεις του ─τελευταία αναφέρθηκε ότι βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Παρόλο που αυτή η επίθεση σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του Ναχέλ Μερζούκ από την αστυνομία, η επισκοπή είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με τις ταραχές, αλλά ήταν, μάλλον, μεμονωμένο περιστατικό.
3 Ιουνίου: η εκκλησία του Μελάκ υπέστη σοβαρούς βανδαλισμούς.
28 Μαΐου: Αρκετοί «άγνωστοι» εισέβαλαν και βανδάλισαν την εκκλησία Saint-Laurent στο Κουνιό της Γαλλίας, όπου υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι: κατέστρεψαν έναν σταυρό, πέταξαν κεριά στο πάτωμα και κατέστρεψαν εικόνες πριν βάλουν φωτιά στην εκκλησία. Ένας περαστικός, ωστόσο, επενέβη γρήγορα καλώντας την πυροσβεστική που έφτασε αμέσως και έσβησε τη φωτιά. Σε απάντηση, ο Albert Sanchez, ο δήμαρχος του Κουνιό, ζήτησε περισσότερο «διάλογο και κατανόηση μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της πόλης μας», καθώς «η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας και η περηφάνια μας».
4 Μαΐου: Το σύνθημα «Ζήτω το Ισλάμ», καθώς και ένα άλλο σύνθημα στα αραβικά βρέθηκαν γραμμένα με σπρέι στους τοίχους μιας εκκλησίας στην κοινότητα Λιουσέν στο Σεν-ε-Μαρν. Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η εκκλησία υφίσταται βανδαλισμούς […]. Πολλά αγάλματα έχουν υποστεί ζημιές και έχουν ανατραπεί».
16 Μαρτίου: Ένας άνδρας, ο οποίος είχε «φάκελο για την ισλαμιστική του ριζοσπαστικοποίηση», εισέβαλε στην εκκλησία Saint-Hippolyte στο Παρίσι και διέκοψε τη λειτουργία. Έκλεψε επίσης τον σταυρό από πλεξιγκλάς της εκκλησίας ύψους περίπου δύο μέτρων, που στήριζε έναν ξύλινο Χριστό 400 ετών. Αργότερα βρέθηκε εκεί κοντά «θρυμματισμένος σε πολλά κομμάτια», είπε η αστυνομία.
8 Μαρτίου: Ένας μουσουλμάνος μετανάστης εισέβαλε στο κοιμητήριο της εκκλησίας του Saint-Louis στο Εβρέ σπάζοντας και βεβηλώνοντας τους σταυρούς περίπου 30 τάφων.
2 Μαρτίου: Ένας άνδρας που χαρακτηρίστηκε ως «αφρικανικού τύπου», βανδάλισε την Saint-Eustache, μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στο Παρίσι, σπάζοντας εν μέρει το προστατευτικό τζάμι ενός βωμού με έναν πυροσβεστήρα. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «ο τρόπος δράσης του υπόπτου […] είναι παρόμοιος με τον βανδαλισμό που υπέστη η εκκλησία του Saint-François-Xavier την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου».
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για αυτές τις επιθέσεις σε εκκλησίες του Παρισιού, σε ένα ρεπορτάζ της 17ης Μαρτίου αναφέρεται ότι συνολικά οκτώ παρισινές εκκλησίες υπέστησαν βανδαλισμούς ή πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια των δέκα εβδομάδων από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Μαρτίου του 2023.
Τα παραπάνω, όπως αναφέρθηκε, είναι μόνο μερικά παραδείγματα: οι περισσότερες επιθέσεις σε εκκλησίες στη Γαλλία δεν αναφέρονται καν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Σόνια Νταλμάνς προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες:
«Σταυροί, όργανα, βωμοί και άλλα θρησκευτικά σύμβολα καταστρέφονται ή κλέβονται τακτικά (από εκκλησίες στη Γαλλία). Τα αγάλματα των αγίων υφίστανται επίσης βανδαλισμούς. Στην εκκλησία του Ανζέρ, επτά αγάλματα αγίων αποκεφαλίστηκαν ή ακρωτηριάστηκαν τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Ένα άγαλμα της Παναγίας αποκεφαλίστηκε στην εκκλησία του St. Martin στο Σουασί-λε-Ρουά. Βάνδαλοι σπάνε συχνά τα βιτρό παλαιών εκκλησιών, όπως στο Γκερλεσκέν. Ακραία βία χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο παρεκκλήσι Saint-Joseph στο Σεν-Πολ-ντε-Λεόν. Εκεί, βάνδαλοι έσπασαν τις πόρτες της εκκλησίας με τσεκούρι και έσπασαν όλα τα παράθυρα της εκκλησίας. Όλοι οι σταυροί και άλλα θρησκευτικά σύμβολα καταστράφηκαν από τους δράστες.
Τα νεκροταφεία και οι τάφοι των εκκλησιών δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους βανδάλους. Στο Βελσί, τον Ιούνιο του 2022, 150 τάφοι υπέστησαν ζημιές και κλοπές. Οι σταυροί στους τάφους και άλλα θρησκευτικά σύμβολα αφαιρέθηκαν ή καταστράφηκαν από τους δράστες. Δεκαοκτώ τάφοι της εκκλησίας του Ροκεμόν καταστράφηκαν τον Μάιο του ίδιου έτους. Ένα άγαλμα της Παναγίας στο νεκροταφείο του Γκινικούρ-συρ-Βένς εκλάπη τον Αύγουστο του 2022».
Φαίνεται ότι έχει κηρυχτεί ένας κανονικότατος ιερός πόλεμος (τζιχάντ) εναντίον των εκκλησιών στη Γαλλία, και η ηγεσία της χώρας κοιτάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ένας χάρτης, που δημοσιεύτηκε από το Christianophobie.fr, ο οποίος σημειώνει με κόκκινη καρφίτσα κάθε σημείο όπου μια εκκλησία στη Γαλλία δέχθηκε επίθεση μεταξύ μόλις του 2017 και του 2018, μοιάζει με ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων. Ουσιαστικά, ολόκληρος ο χάρτης της Γαλλίας είναι καλυμμένος με κόκκινο χρώμα. Ακόμη και η ιστοσελίδα Snopes, η οποία παρουσιάζεται ως ο τελικός κριτής για το ποιο είναι αληθές ή ψευδές νέο, ενώ παραδέχτηκε την ακρίβεια του χάρτη, προσπάθησε να υποβαθμίσει τα ευρήματά του:
«Ενώ αυτή η εικόνα (ο χάρτης) κοινοποιείται συχνά σαν να δείχνει όλες τις εκκλησίες που «καταστράφηκαν» στη Γαλλία, στην πραγματικότητα ο χάρτης αυτός καταγράφει ένα ευρύ φάσμα άθλιων δραστηριοτήτων, όπως βανδαλισμοί, κλοπές και εμπρησμοί, που συνέβησαν τόσο σε εκκλησίες όσο και σε νεκροταφεία σε ένα προφανές διάστημα δύο ετών (όχι τεσσάρων), που καλύπτει το 2017 και το 2018. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ αυτός ο χάρτης καταγράφει ορισμένα σχετικά σοβαρά εγκλήματα, όπως εμπρησμό ή ανατροπή εκκλησιαστικών αγαλμάτων, πολλές από αυτές τις καρφίτσες αντιστοιχούν σε περιστατικά που σχετίζονται με γκράφιτι. Βρήκαμε επίσης μια καρφίτσα που σχετίζεται απλώς με τη διακοπή της εκκλησιαστικής λειτουργίας από κάποιο άτομο».
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το Snopes, το να βάφει κανείς με τζιχαντιστικά, αντιχριστιανικά γκράφιτι μια εκκλησία ή να διακόπτεται η εκκλησιαστική λειτουργία από έναν μουσουλμάνο εισβολέα που ουρλιάζει «Αλλάχου ακμπάρ», δεν είναι αρκετά «σοβαρό». Αναρωτιέται κανείς αν θα έκριναν τόσο χαλαρά την περίπτωση που ένας χριστιανός βανδάλιζε ένα τζαμί ή εισέβαλε σε τζαμί ουρλιάζοντας χριστιανικά συνθήματα. Παρεμπιπτόντως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η επίσημη κυρίαρχη απάντηση στη τζιχάντ σχετικά με την επίθεση σε γαλλικές εκκλησίες είναι μια προσποιητή άγνοια, όπως αποτυπώνεται σε έναν κάπως σουρεαλιστικό τίτλο του Newsweek: «Καθολικές εκκλησίες βεβηλώνονται σε ολόκληρη τη Γαλλία —και οι υπεύθυνοι δεν ξέρουν γιατί».
Ενώ αυτό το ρεπορτάζ συνοψίζει με ικανοποιητικό τρόπο το «κύμα επιθέσεων κατά των καθολικών εκκλησιών» ─μεταξύ άλλων μέσω «εμπρησμού», «βανδαλισμού» και «βεβήλωσης»─ οι λέξεις «μουσουλμάνοι», «μετανάστες» ή ακόμα και «ισλαμιστές» δεν εμφανίζονται πουθενά μέσα στο ρεπορτάζ. Αντ’ αυτού, γίνονται νύξεις για «αναρχικές και φεμινιστικές ομάδες», που εκφράζουν θυμό εναντίον των εκκλησιών επειδή αυτές αποτελούν «σύμβολα της πατριαρχίας που πρέπει να διαλυθεί». Εν τω μεταξύ, ακόμη και ο απαγωγικός συλλογισμός καθιστά σαφές ότι οι μουσουλμάνοι διαπράττουν τη μερίδα του λέοντος στις επιθέσεις σε εκκλησίες. Η Σόνια Νταλμάνς αναφέρει: «Σύμφωνα με έκθεση του ΟΑΣΕ του 2022, η Γαλλία βρίσκεται στις πέντε πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα καταγεγραμμένα εγκλήματα μίσους κατά των χριστιανών. Οι άλλες χώρες στην πρώτη πεντάδα είναι η Ισπανία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία».
Υπάρχει κάτι άλλο κοινό που έχουν αυτά τα πέντε κορυφαία κράτη: σημαντικά πολυπληθείς μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Με άλλα λόγια, ενώ η Πολωνία, η Ουγγαρία και άλλα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης έχουν το μερίδιό τους σε «αναρχικές και φεμινιστικές ομάδες», έχουν πολύ λίγες επιθέσεις σε εκκλησίες —και ακόμη λιγότερους μουσουλμάνους. Υπάρχουν, βεβαίως, «πρακτικοί» λόγοι για τους οποίους όλες αυτές οι μουσουλμανικές επιθέσεις στις γαλλικές εκκλησίες σε μεγάλο βαθμό αποκρύπτονται και αποσιωπώνται. Φανταστείτε, για παράδειγμα, πώς θα μπορούσε να γίνει κατανοητή η τραγική πυρπόληση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων το 2019, αν ήταν κοινή γνώση ότι αμέτρητες εκκλησίες σε κάθε γωνιά της Γαλλίας δέχονταν και συνεχίζουν να δέχονται συνεχείς επιθέσεις, μεταξύ άλλων μέσω εμπρησμού, από τους μουσουλμάνους της χώρας (εκατοντάδες από τους οποίους χάρηκαν όταν η Παναγία των Παρισίων τυλίχτηκε στις φλόγες);
Πηγή: Gatestone Institute, defence-point.gr