Στη συνέντευξή μας (01-02-2024) ο ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά μεταφέρει τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις του, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, για το μέγεθος και τη αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Εστιάζει κυρίως στα κοιτάσματα φυσικού αερίου του τεμαχίου 12 στην Κρήτη το οποίο κατά τους υπολογισμούς του έχει αξία $5 τρισ. και θα φέρει έσοδα στο κράτος τουλάχιστον ένα $τρισ. σε 100 χρόνα, ήτοι έσοδα στη χώρα περίπου 10 $δισ ετησίως για έναν αιώνα.
Εκτιμά ότι τα μπλοκ 11 και 12 έχουν αποθέματα που κυμαίνονται μεταξύ 8 έως 10 τρισ. κυβικά μέτρα και στην πλήρη ανάπτυξή τους τα κοιτάσματα θα έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτούν την Ευρώπη με 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τον χρόνο, πέραν της κάλυψης των εγχωρίων αναγκών.
Σημειώνει ότι μόλις βρεθεί το κοίτασμα θα ακολουθήσει η κατασκευή για την εγκατάσταση της πλωτής εξέδρας άντλησης της οποίας η κατασκευή από την ανάδοχο κοινοπραξία θα στοιχίσει πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια!
Δηλώνει ότι η ανάπτυξη των κοιτασμάτων θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, υψηλά αμοιβόμενες, πέρα από τον δευτερογενή κύκλο απασχόλησης που θα δημιουργηθεί, ενώ σε δεκάδες δισ ευρώ θα ανέλθουν τα έσοδα του κράτους από την φορολογία, πέραν των εσόδων από τα ποσοστά της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία που θα εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα.