Οι αναφορές των Επιτελών του ΓΕΕΘΑ για την παρουσία Τουρκικών UAVS στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν με τα τουρκικά σκάφη να μπαίνουν στον χώρο των Παραβιάσεων του FIR αναγκάζοντας το ΑΤΑ να απογειώνει μαχητικά για να τα αναχαιτίσει!
Ελληνοτουρκικά: Το κακό είναι και πρέπει να επισημανθεί και να αντιμετωπιστεί, είναι ότι οι Τούρκοι ξεψάρωσαν και στέλνουν πια και μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και δεν παίζει αυτό ,ούτε οικονομικά συμφέρει , να αναχαιτίζουμε UAVS με μαχητικά!
Στο τραπέζι των Αξιωματικών που ασχολούνται αποκλειστικά με τον Κλάδο των Επιχειρήσεων έπεσε η πρόταση της αναχαίτησης των Τουρκικών UAV τα Ελικόπτερα OH-58D Kiowa.
Αφού η Τουρκία σύμφωνα με αναφορές διαθέτει πάνω από 130 Οπλισμένα Μη επανδρωμένα αεροσκάφη …The National Interest reported earlier in 2020 that the Turkish military operates about 130 armed drones of several types (the Anka, Karayel and Bayraktar TB2).
Το ΓΕΣ θεωρεί ότι επιχειρησιακά βολεύει να διασπαρούν σε όλη την μεθόριο τα ελικόπτερα και να προσδώσoυν σημαντικές ικανότητες επιτήρησης λόγω της ύπαρξης του Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη … και επιτρέπει να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός …Εκτός των Ε/Π των Απάτσι!
Αλλά η διαθεσιμότητα των Ε/Π Απάτσι δεν είναι ικανή να καλύψει όλο το εύρος των Αποστολών …Ούτε μπορούμε να σηκώνουμε Απάτσι για υπηρεσία αναγνώρισης και Αναχαίτισης.
Το μικρό μέγεθος OH-58D Kiowa (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) του ελικοπτέρου που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος (ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., ρουκετών των 2,7», κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος –εδάφους [AGM-114 Hellfire]) μπορούν να το καταστήσουν «Πολύ εργαλείο Πολέμου με πολύ χαμηλό κόστος!
Να επισημάνουμε τη πλήρη δικαίωση του Επιτίμου Α/ΓΕΣ Χρίστου Μανωλά για την απόκτηση των OH-58D Kiowa (είχε συμφωνήσει για δωρεάν παραχώρηση 150 Ελικοπτέρων του συγκεκριμένου τύπου… Που από πολύ νωρίς είδε τον πολλαπλό ρόλο των Ελικοπτέρων ,ώστε να σφραγίσει Βόρεια ,ανατολικά και Νοτιοανατολικά Σύνορα !
Αλλά και για τα Σινούκ (CH-47D), που από πολύ νωρίς είδε ο τότε Α/ΓΕΣ Στρατηγός Γκίνης την έλλειψη υποστήριξης και Αερομεταφοράς Δυνάμεων από Αέρος και τον συνδυασμό στην Εκτέλεση των Επιχειρήσεων με Καταδρομείς και Ελικοπτέρων στα νησιά του Αιγαίου!
Με ανακούφιση πληροφορηθήκαμε ότι το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε επιτέλους να δημιουργήσει Βάση Ελικοπτέρων στη Κρήτη απο όπου θα επιχειρούν τα Αερομεταφερόμενα Τμήματα της νήσου …Η Αερομεταφερόμενη του Νότου είναι εξέλιξη.
(Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=jWVB-mbhn2M)
Πηγή: sportime.gr