Το επέδωσε ο Πάνος Καμμένος παρουσία του Ναυάρχου Ευ. Αποστολάκη και Αντιστρατήγου Β. Τελλίδη
Με το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως, την ανώτερη ηθική αμοιβή που απονέμεται σε στρατιωτικούς εν καιρώ ειρήνης, τιμήθηκαν σήμερα τα τρία στελέχη της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο για την άμεση και επιτυχή αντίδρασή του να επέμβουν και να σώσουν απεγκλωβίζοντας από τη θάλασσα τους δύο πιλότους του ελικοπτέρου AH-64DHA Longbow Apache που έπεσε στα αβαθή στην παραλία Βρασνών, στο πλαίσιο διεξαγωγής της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως «Σάρισσα 2016», που ολοκληρώθηκε χθες.
Πρόκειται για τους ΕΠΟΠ Λοχίες (Πεζικού) Γεώργιο Σαπρανίδη, Αθανάσιο Χριστοδουλάκο και Σταύρο Τζαβαριάν, όλοι τους στελέχη της Ζ’ ΜΑΚ, οι οποίοι έλαβαν το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως, το συνοδευτικό Δίπλωμα και την πλακέτα του ΥΠΕΘΑ δια χειρός του Υπουργού Εθνικής Αμύνης στο γραφείο του ευθύς μετά το πέρας διεξαγωγής της ασκήσεως, παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Βασιλείου Τελλίδη. Παρόντες επίσης στην τελετή οι Υπαρχηγοί ΓΕΝ Υποναύαρχος Δημοσθένης Χέλμης ΠΝ και ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Αθανασίου ως εκπρόσωποι των απουσιαζόντων στο εξωτερικών Αρχηγών ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση αντιστοίχως, καθώς και οι διοικητές των τιμηθέντων της προϊσταμένης Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξιάρχου Νικόλαου Φλάρη και της Ζ’ ΜΑΚ Αντισυνταγματάρχου (ΠΖ) Ιωάννη Καρποντίνη.
Ζητώντας τους ο ΥΕΘΑ να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι πως έγινε η διάσωση οι τιμηθέντες του είπαν τα εξής: «Εμείς οι τρεις είμαστε όλοι βατραχάνθρωποι και έχουμε εκπαιδευτεί να λειτουργούμε και να ενεργούμε ομαδικά. Έτσι μόλις είδαμε τη συντριβή του ελικοπτέρου σπεύσαμε αμέσως με τη φουσκωτή λέμβο στην περιοχή μαζί με συναδέλφους μας από μία δεύτερη λέμβο. Αυτοί ασχολήθηκαν με τον πιλότο ο οποίος είχε απελευθερωθεί και ήταν ήδη στην επιφάνεια. Εμείς δεν ασχοληθήκαμε καθόλου με αυτόν. Αλλά οι δύο μας βουτήξαμε αμέσως, ο ένας άνοιξε την καλύπτρα του πιλότου ο οποίος ήταν ακόμα μέσα στο κόκπιτ, δεμένος και αναίσθητος. Αν δεν επεμβαίναμε αμέσως είναι σίγουρο ότι θα έχανε τη ζωή του. Ο ένας άνοιξε και κράταγε ανοικτή την καλύπτρα, ο δεύτερος απελευθέρωσε αμέσως του ιμάντες που τον συγκρατούσαν στη θέση του και τον τράβηξε έξω και οι δύο μαζί τον ανεβάσαμε στην επιφάνεια. Εκεί είδαμε ότι από το στόμα του έβγαζε αφρούς και ήταν αναίσθητος. Αμέσως ο τρίτος από μας που ήταν στην βάρκα άρχισε την εκτέλεση ΚΑΡΠΑ (= «τεχνική αναπνοή») ενώ εμείς οδηγούσαμε τη λέμβο έξω. Η εφαρμογή ΚΑΡΠΑ αμέσως μόλις βγήκε ο ταγματάρχης στην επιφάνεια του έσωσε τη ζωή γιατί δεν χάθηκε ούτε ένα δευτερόλεπτο. Να σημειωθεί ότι στην παραλία ήταν σε ετοιμότητα αμέσου επεμβάσεως αν απαιτείτο και Τρίτη λέμβος με συναδέλφους μας με μπουκάλες, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε να επέμβουν».
Πηγή:Στρατολογία
Το συμβάν:
Ελικόπτερο Απάτσι που συμμετείχε σε άσκηση έπεσε στις 20 Σεπτεμβρίου 2016 στη βόρεια Ελλάδα. Το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Ορφανού κοντά στη Θεσσαλονίκη. Στελέχη της Ζ’ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ) έσπευσαν και απεγκλώβισαν τους χειριστές.
Οι χειριστές του και μεταφέρθηκαν στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Το Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού έπαιρνε μέρος στην εθνική διακλαδική άσκηση «Σάρισα 2016» που ξεκίνησε σήμερα Τρίτη.