Κόβουν την ανάσα οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος την 1η ημέρα του 2017, πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Όπως βλέπετε και στο συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ, την ώρα που κάποιοι επέστρεφαν νωρίς το… πρωί από το Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, οι Εύζωνες, βρίσκονταν πάνω στην Ακρόπολη για να κάνουν την επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας για το 2017.
Πρόκειται για μια διαδικασία άκρως εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα που παραπέμπει σε ιεροτελεστία, με τις εικόνες από το ξημέρωμα στον αττικό ουρανό αλλά και από τα γύρω βουνά που παραμένουν χιονισμένα, να είναι καθηλωτικές.
ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ Η ΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΥΖΩΝΩΝ:
Οι Εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία που φέρουν. Η φουστανέλα σχεδιάστηκε ως στολή για την Ανακτορική παλιότερα και σήμερα Προεδρική Φρουρά. Βάση για τη δημιουργία της στολής των Ευζώνων αποτέλεσε η φουστανέλα της Ναυπάκτου, που θεωρείται ο νεότερος τύπος φουστανέλας και κατά τα παλιότερα χρόνια εντοπιζόταν σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμβολισμών που αποδίδονται στα χαρακτηριστικά της ευζωνικής στολής. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δίπλων της φουστανέλας φημολογείται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της Τουρκοκρατίας, δηλαδή 400. Παρ' όλ' αυτά, οι φουστανέλες που φέρουν στις μέρες μας οι Εύζωνες σπάνια έχουν ακριβώς 400 δίπλες.
Όσο για τα περίφημα τσαρούχια; Είναι τα υποδήματα του εύζωνα. Είναι κόκκινου χρώματος και κατασκευασμένα από δέρμα. Στη σόλα κάθε τσαρουχιού βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 καρφιά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία κιλά. Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία «σώμα με σώμα» μάχη. Άλλη άποψη είναι ότι οι φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα.
Πηγή: Star, Ἅγιος Δημήτριος Κουβαρὰ