Το Κράτος των Σκοπίων εκδιώκει την Ορθόδοξη Εκκλησία με πολιτικές βλέψεις
Η καταστραφείσα από την κυβέρνηση των Σκοπίων (!)
Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου
του Χρυσοστόμου στα Βιτώλια
Περιμένουμε επέμβαση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου και διεθνή διαμαρτυρία του, που θα έχει ως αποτέλεσμα την προστασία της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας.
Δεν είναι τυχαία η θερμή υποδοχή και οι υποσχέσεις του Μπερλουσκόνι στον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, και η ταυτόχρονη υποβάθμιση της ονομασίας. Μήπως ισχυροποιεί το Βατικανό, μοχλό της Ουνίας ;
Αν δεν προλάβουμε τώρα, με κάθε νόμιμο μέσο, να «παγώσουμε» τους υποστηρικτές των Σκοπίων, θα έχουμε τεράστια ιστορική ευθύνη.
Δημοσιεύουμε την επιστολή του εξορίστου κανονικού Επισκόπου Αχρίδος κ. Ιωάννου, προς το Ιεραποστολικό Σύνδεσμο "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός", που αποκαλύπτει σοβαρότατο εκκλησιαστικό και εθνικό ζήτημα :
Η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ
Θεσσαλονίκη 19-10-2010
Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
Πέρασε αρκετός σχετικά χρόνος από την τελευταία μας συνάντηση στα Γραφεία του Ιεραποστολικού Συνδέσμου σας.
Πιστεύω να γνωρίζετε ότι λίγες μέρες μετά άρχισαν και πάλι τα βάσανα των μελών της Εκκλησίας των Σκοπίων και έντονοι διωγμοί προς το πρόσωπό μου. Σχεδόν ενάμιση χρόνο δεν κατάφερα να εισέλθω στα Σκόπια και όταν το κατάφερα έμεινα εκεί μόνο επτά μήνες, αφού από τον Ιούλιο ε.έ. είμαι και πάλι εξορία. Τώρα μένω μόνιμα στην Περαία Θεσσαλονίκης και λειτουργώ σε Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αναμένοντας να αλλάξουν οι συνθήκες.
Στο κράτος των Σκοπίων λειτουργούν και επιτελούν τα καθήκοντά τους οι τρεις Επίσκοποί μας, αλλά εκεί υπάρχουν και πολλοί εμπερίστατοι μοναχοί και μοναχές (που όταν ήλθαν στην κανονική Εκκλησία, οι σχισματικοί τους έδιωξαν από τα μοναστήρια τους) και όλοι περιμένουν να φέρουμε εις πέρας το έργο της ανοικοδόμησης που έχουμε ήδη ξεκινήσει. Πριν λίγο καιρό δεν είχαμε ούτε μια εκκλησία και λειτουργούσαμε στα διαμερίσματα, σε εξοχικές κατοικίες και πολλές φορές στην ύπαιθρο. Μια εκκλησία που αρχίσαμε να ανεγείρουμε το 2004 την κατεδάφισαν και χρειάστηκαν 5 χρόνια για να ξανακτίσουμε ένα παρεκκλήσι, ώστε να έχουμε τουλάχιστον έναν χώρο όπου θα τελούμε χειροτονίες και χειροθεσίες.
Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε πολύ να εξασφαλίσουμε στέγη για τα μοναστικά κοινόβια και με τη βοήθεια του Θεού επιτύχαμε πολλά. Τώρα απέμεινε να εξασφαλίσουμε και μια στέγη για μένα, την οποία ποτέ δεν απέκτησα γιατί αναλώθηκα στην τακτοποίηση των υπολοίπων και αδυνατούσα να παρευρίσκομαι στη χώρα λόγω των διώξεων.
Ήδη έχουμε εκπονήσει μελέτες και σχέδια για εκείνη τη στέγη που θα βρίσκεται στην Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Χρυστοστόμου στα Βιτώλια (ή Μοναστήρι). Συνημμένα σας στέλνω το αρχιτεκτονικό σχέδιο, στο οποίο διακρίνεται και το κονάκι που σκοπεύουμε να οικοδομηθεί στο μέλλον.
Από εσάς αγαπητοί αδελφοί και από όλο τον Ορθόδοξο κόσμο ευελπιστούμε στην οποία συμπαράσταση και βοήθεια. Τα έργα που επιτελέστηκαν στην Αφρική αλλά και στη Λατινική Αμερική με τη δική σας οικονομική στήριξη είναι θαυμαστά και σκεφτήκαμε ότι ένα τέτοιο έργο θα μπορέσει να κοσμήσει και την γειτονιά σας, τα Σκόπια, μια χώρα που με τους τελευταίους διωγμούς της εκεί κανονικής Εκκλησίας δεν διαφέρει πολύ από κάποιες χώρες της Αφρικής. Εκεί, στην Αφρική, η Ιεραποστολή αρχίζει τουλάχιστον από το μηδέν, ενώ εμείς στα Σκόπια αρχίσαμε από το μείον επειδή όχι μόνο δεν διαθέταμε ναούς, μοναστήρια και κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά παράλληλα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και διωγμούς για να καταφέρουμε μόλις πρόσφατα να αρχίσουμε από το μηδέν.
Τα γράφω αυτά για να μην παραβλέψετε ότι και τα Σκόπια είναι χώρα ιεραποστολική, παρόλο που κάποτε ήταν στα όρια του Βυζαντίου και η Εκκλησίας της βρισκόταν υπό τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχέιου. Στην χώρα αυτή υπάρχει σχίσμα από το 1967 και μέσα σε λίγες δεκαετίες επιτεύχθηκε η καταστροφή όσων δεν πέτυχαν οι αλλόθρησκοι Τούρκοι σε πέντε αιώνες. Η Εκκλησία επανήλθε στην κανονική τάξη και αναγνωρίστηκε από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. Κάποιοι ωστόσο παρέμειναν στο σχίσμα υπό τις πιέσεις των πολιτικών συνθηκών και αυτοί διώκουν τώρα την κανονική Εκκλησία. Έχουν καταλάβει μάλιστα όλες τις εκκλησίες και τις κτιριακές εγκαταστάσεις που μας ανήκουν και νόμιμα κατέχουμε μετά από παραχώρηση από την Εκκλησία της Σερβίας με τον σχετικό τόμο αυτονομίας της Αρχιεπισκοπής μας.
Συνημμένα σας στέλνουμε και τον προϋπολογισμό (σε δηνάρια) ανοικοδόμησης όλων των κτιρίων της Αρχιεπισκοπής μας. Από εσάς ζητούμε βοήθεια μόνο για το κόστος ανοικοδόμησης των κτιρίων της Αρχιεπισκοπής, που χωρίς τα κουφώματα και τα λοιπά εσωτερικά κτίσματα θα ανέλθει στο ποσό των 107.879 ευρώ. Πραγματικά, δεν γνωρίζουμε ποιές είναι οι δυνατότητές σας, αλλά από την άλλη δεν έχουμε πολλούς που θα μπορούσαν να μας συμπαρασταθούν οικονομικά. Θα σας είμαστε πραγματικά ευγνώμονες αν θα μπορέσετε να μας εντάξετε στον προϋπολογισμό του Συνδέσμου σας για το επόμενο έτος και να μας βοηθήσετε κατά το μέτρο των δυνατοτήτων σας. Αν το θεωρείτε χρήσιμο, είμαστε στη διάθεσή σας για να αναλύσουμε λεπτομερέστερα το αίτημά μας. Περιμένοντας την απάντησή σας, διατελώ με αγάπη και τιμή προς όλα τα μέλη του ξακουστού Συνδέσμου σας.
† Ο Αχρίδος και Σκοπίων Ιωάννης
http://www.iersyn.gr/news70.php
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ
Μετά λύπης πληροφορηθήκαμε ότι στις 16 Νοεμβρίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σκοπίων και Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης συνελήφθη στα βουλγαρο-σερβικά σύνορα Καλότινα μετά από διεθνές ένταλμα του γραφείου της Interpol της ΠΓΔΜ. Το ένταλμα αυτό εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου, λόγω καταδίκης σε 30 μήνες φυλάκιση από το δικαστήριο της πόλης Βελεσσά της ΠΓΔΜ, με την ανυπόστατη κατηγορία της υπεξαίρεσης 250.000 ευρώ από τα κονδύλια της Εκκλησίας, όταν ο Σεβασμιώτατος ήταν Μητροπολίτης της περιοχής. Οι βουλγαρικές αρχές αρχικά τον έκριναν προφυλακιστέο για τρεις ημέρες και στη συνέχεια τον έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό σε κάποιο από τα βουλγαρικά μοναστήρια της Σόφιας με εγγύηση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκει ο Σεβασμιώτατος, απηύθυνε έκκληση προς τις βουλγαρικές αρχές για την αποφυλάκιση του συλληφθέντα, αναφέροντας ότι τα κίνητρα δίωξής του είναι πολιτικά και οι κατηγορίες εις βάρος του ανυπόστατες και προσχεδιασμένες. Ας σημειωθεί ότι το 2002 ο Σεβασμιώτατος αποπέμφηκε από τις τάξεις της σχισματικής από το 1967 Εκκλησίας των Σκοπίων και προσχώρησε σε κοινωνία με την Σερβική Εκκλησία, που επανίδρυσε την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και του ανέθεσε τη διαποίμανσή της.