Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι παραιτήσεις στο Πολεμικό Ναυτικό. Το 2024 παραιτήθηκαν συνολικά 294 στελέχη σημειώνοντας αριθμό ρεκόρ των τελευταίων ετών. Το πρόβλημα το παραιτήσεων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και ουδείς δείχνει να ασχολείται σοβαρά από τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Είναι πασιφανές ότι το Πολεμικό Ναυτικό οδηγείται σε αριθμητική συρρίκνωση απόρροια των μαζικών παραιτήσεων και της γήρανσης του Στόλου. Την ίδια στιγμή αντί της άμεσης λήψης μέτρων και χρηματοδότησης του Πολεμικού Ναυτικού καλλιεργούνται επικοινωνιακά αφηγήματα και επικοινωνιακές φανφάρες άνευ ουσίας και νοήματος.
ΘΕΜΑ: Παραιτήσεις έτους 2024 στο ΠΝ
ΣΧΕΤ.:
α. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 072/2023 έγγραφό μας
β. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 006/2024 έγγραφό μας
γ. Φ. 900α/540/19639/27-Δεκ-2024/ΥΠΕΘΑ
1. Σε πρόσφατη απάντησή του σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσε με αφορμή έγγραφό μας ο ανεξάρτητος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ.Βαλτογιάννης, ο κ.ΥΕΘΑ μεταξύ άλλων γνωστοποίησε ότι «ειδικά για τα στελέχη του ΠΝ, λαμβάνονται συνεχώς μέσω του οικείου Επιτελείου μέτρα διοικητικής μέριμνας υπέρ του εν λόγω προσωπικού, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα των συνθηκών εργασίας του κυρίως στα πολεμικά πλοία.»
2. Με τις δηλώσεις περί «δίκαιης ευγνωμοσύνης της κοινωνίας και της Πατρίδας» να είναι ακόμα νωπές και τα «ευεργετικά μέτρα» (όπως η ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις του Στόλου) να εφαρμόζονται ήδη επί σειρά μηνών, θεωρούμε ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα για το έτος 2024, συγκριτικά με το 2023, αναφορικά με τις παραιτήσεις, όπου αν μη τι άλλο θα έπρεπε να περιμένουμε θεαματική βελτίωση. Εις μάτην:
Προέλευση | 2024 | 2023 | Μεταβολή |
Αξιωματικοί ΑΣΕΙ | 83 | 62 | + 33,9% |
Αξιωματικοί ΑΣΣΥ | 31 | 28 | + 10,7% |
Αξιωματικοί ΕΜΘ κλπ | 62 | 33 | + 87,9% |
Ανθυπασπιστές | 26 | 11 | + 136,4% |
Υπαξιωματικοί | 34 | 17 | + 100,0% |
ΕΠΟΠ | 55 | 28 | + 96,4% |
Σύνολο | 291 | 179 | + 62,6% |
3. Ακολούθως θα παραθέσουμε μερικά ακόμα πολύ σοβαρά στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν:
α. Ο αριθμός των παραιτήσεων του 2024 υπερέβη οριακά το άθροισμα των παραιτήσεων για τα έτη 2022-23 (291 έναντι 289).
β. Οι παραιτήσεις σε βαθμούς κατωτέρων Αξιωματικών ΑΣΕΙ ανάμεσα στα δύο έτη παρουσίασε αύξηση κατά 45,7% (51 έναντι 35).
γ. Ο αριθμός των κατώτερων Αξιωματικών ΑΣΕΙ που παραιτήθηκε κατά τη διετία αυτή, ισοδυναμεί με την απώλεια των εισακτέων στη ΣΝΔ του έτους 2014 και των μισών του έτους 2015 [από σύνολο εξήντα οκτώ (68)]. Εν ολίγοις, σε δύο χρόνια σχεδόν χάθηκε μιάμιση τάξη.
δ. Η μεγαλύτερη αύξηση στις παραιτήσεις σημειώνεται στα χαμηλόβαθμα στελέχη (Υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ) οι οποίες έχουν διπλασιαστεί (89 έναντι 45).
ε. Ειδικότερα στους τους αποφοίτους ΣΜΥΝ επικρατεί όλεθρος: από τους τριάντα τρεις (34) Υπαξιωματικούς οι τριάντα δύο (32) είναι απόφοιτοι ΣΜΥΝ (κατά βάση στο βαθμό του Αρχικελευστή), ενώ από τους Ανθυπασπιστές είναι οι είκοσι πέντε (26) από τους δεκατρείς (13) (συνολικό ποσοστό 75%)!
στ. Ο φετινός αριθμός των 45 παραιτηθέντων στελεχών προέλευσης ΣΜΥΝ αντιστοιχεί 58,7% των εισακτέων του 2014 [εβδομήντα επτά (77)]. Εν ολίγοις, σε μόλις ένα έτος χάθηκε λίγο περισσότερο από τη μισή τάξη του 2016.
4. Ωστόσο, οι αριθμοί κρύβουν ακόμα χειρότερη εξέλιξη: ίσως το σοβαρότερο στοιχείο που οφείλει να καταγραφεί είναι και το εξής: προσθέτοντας τις παραιτήσεις του 2024 σε αυτές της «δεκαετίας στατιστικών ΓΕΕΘΑ» που είχε επικαλεστεί ο κ.ΥΦΕΘΑ το 2023 [σχετικό (α)], προκύπτει ότι για τα έτη 2014-24 οι παραιτήσεις ανέρχονται σε 1.199! Από αυτές, το 25% (ο 1 στους 4) παραιτήθηκε το έτος της «δίκαιης ευγνωμοσύνης της κοινωνίας και της Πατρίδας» (2024), ενώ το 50% (ο 1 στους 2) την τελευταία τριετία.
5. Δυστυχώς, τα δυσάρεστα στοιχεία δεν σταματούν εδώ, αφού οι παραιτήσεις εμπεριέχουν μια ακόμα ιδιαίτερα σοβαρή προέκταση, την οποίαν μέχρι στιγμής παρουσιάζαμε ξεχωριστά και με διαφορετική προσέγγιση. Αναφερόμαστε στην περίπτωση των νέων ΕΠΟΠ που απολύονται με αλλαγή σωματικής κατάστασης (από Ι1 σε άλλη κατηγορία):
α. Το 2023 οι απολυθέντες με αλλαγή σωματικής κατάστασης ήταν τριάντα (30) και όλοι ΕΠΟΠ. Το 2024 ο αντίστοιχος αριθμός που πάλι αφορά αποκλειστικά ΕΠΟΠ, ανήλθε σε τουλάχιστον ογδόντα τρεις (83), γεγονός που συνεπάγεται κατ’ ελάχιστο αύξηση κατά 176,7%.
β. Οι δύο προαναφερθέντες αριθμοί είναι «έμμεσες» παραιτήσεις, διότι ουσιαστικά σχετίζονται με προσωπικό που κατετάγη πρόσφατα στις ΕΔ και δεν άντεξε τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας που διαρκώς περιγράφουμε. Αν δεν απολύονταν τώρα με αυτόν τον τρόπο, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπέβαλαν παραίτηση μόλις θα συμπλήρωναν την υποχρεωτική τριετία παραμονής.
γ. Ο ισχυρισμός αυτός αποδεικνύεται από την εμφάνιση ενός εντελώς νέου στατιστικού στοιχείου: από τους πενήντα πέντε (55) ΕΠΟΠ που παραιτήθηκαν το 2024 οι δεκατέσσερις (14) έφεραν το βαθμό του Διόπου, οι δε παραιτήσεις τους ξεκίνησαν σταδιακά το Σεπτέμβριο. Αυτό συνεπάγεται ότι πρόκειται για προσωπικό που ανέμενε την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής τριετίας παραμονής προκειμένου να μην απολυθεί με αλλαγή σωματικής ικανότητας. Προκειμένου να μην υπάρχουν αμφιβολίες, θα αναφέρουμε ότι για το 2023 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μηδέν. Αν ο αριθμός αυτός συνυπολογιστεί ως πραγματικές παραιτήσεις, είναι προφανές ότι ο συνολικός αριθμός, κυριολεκτικά εκτοξεύεται. Για παράδειγμα για το 2024 από τις 291 φτάνουμε τις 374, από τα οποία στελέχη τα 141 (περίπου τρία στα πέντε στελέχη) είναι νέα σε ηλικία, δηλαδή από το «νέο αίμα». Άραγε πως θα αναπληρωθεί; Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της μετριοπαθούς προσέγγισής μας, εξακολουθούμε να μην συνυπολογίζουμε τις τακτικές αποστρατείες (όπως πχ τους 240 Αξιωματικούς της 1ης σειράς ΕΜΘ του ΠΝ που διεγράφησαν οριστικά τέλη του έτους).
6. Η πρόβλεψή μας για το τέλος του έτους ήταν περί τις 300 παραιτήσεις. Πέσαμε έξω μόλις κατά εννέα (9). Θεωρούμε ότι η ακρίβεια μιας ακόμα πρόβλεψής μας θα έπρεπε να θέτει τους πάντες σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, αν και προφανώς η Ηγεσία δεν περίμενε την Ένωσή μας για να πληροφορηθεί τον ακριβή αριθμό, που απλώς επιβεβαιώνει τις ιδιαίτερα δυσμενείς εργασιακές συνθήκες που επικρατούν συνολικά στις ΕΔ και στο ΠΝ εν προκειμένω.
7. Επανερχόμενοι στη (γ) σχετική απάντηση στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου και συνδυαστικά με την ανωτέρω παράγραφο 4, θεωρούμε ότι καθίσταται προφανής η απόλυτη, παταγώδης αποτυχία κάθε μέτρου δίκαιης και μη ευγνωμοσύνης» που ελήφθη μέχρι σήμερα, και όχι μόνο «ειδικώς για το Στόλο», μιας και θα πρόκειται για ολέθριο σφάλμα να θεωρηθεί ότι οι παραιτήσεις περιορίζονται μόνο στο ΠΝ. Επισημαίνουμε με έμφαση και αυξημένη ανησυχία ότι, κατά τα δύο και πλέον έτη που παρακολουθούμε λεπτομερώς την πορεία των παραιτήσεων στο ΠΝ και σε γενικό πλαίσιο στον ΣΞ και την ΠΑ, το τελευταίο τρίμηνο του έτους για πρώτη φορά είδαμε τόσο μεγάλη αύξηση στις ΑΔΑ των παραιτήσεων και στους άλλους δύο Κλάδους. Το αναφέρουμε για να μην θεωρηθεί μας έχει διαφύγει επειδή δεν σχολιάζουμε λεπτομερώς.
8. Πλέον φοβούμαστε, ότι με όσα επιφυλάσσει το 2025 για τους στρατιωτικούς, ο αριθμός των παραιτήσεων του 2024 θα φτάσει σε σημείο να αναπολείται ως μικρός. Τουλάχιστον αυτό «εισπράττουμε» από την καθημερινή επικοινωνία με συναδέλφους μας. Προς επίρρωσιν τούτου θα αποκαλύψουμε κάτι που ακόμα δεν έχει προλάβει να αποτυπωθεί σε ΑΔΑ: το μήνα Δεκέμβριο μόνο από μία κλινική του ΝΝΑ (την οποίαν γνωρίζουμε) παραιτήθηκαν 4 γιατροί: 2 Υποπλοίαρχοι, 1 Πλωτάρχης και 1 Πλοίαρχος. Ο λόγος ήταν να προλάβουν την ψήφιση του υπό διαρροή νομοσχεδίου που έχει σπείρει πανικό. Και, δυστυχώς, είμαστε ακόμα στην αρχή, συνειδητοποιώντας ότι η Πολιτεία αδυνατεί να κατανοήσει ότι ο κατήφορος αυτός που ενεργοποίησε δεν θα μπορέσει να έχει σταματημό.
9. Από τα παραπάνω μπορεί να προκύψει μόνο ένα συμπέρασμα: είτε η Πολιτεία όντως «πριμοδοτεί» τις παραιτήσεις επιδιώκοντάς τες και γι’αυτό δεν κάνει τίποτα για τις σταματήσει (όπως δυστυχώς υποδεικνύουν ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις), ή αδυνατεί να κατανοήσει το εύρος και το βάθος του προβλήματος. Και τα δύο ενδεχόμενα είναι τρομακτικά διότι οδηγούν ξεκάθαρα σε πλήρη διάλυση και αποδόμηση. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι κάτι δεν πρέπει να πηγαίνει καθόλου καλά και με τη «δίκαιη ευγνωμοσύνη της κοινωνίας και της Πατρίδας» και με τα μέτρα υποτιθέμενης μέριμνας που είτε έχουν ληφθεί, είτε έχουν εξαγγελθεί για το «προσεχές» μέλλον.
10. Ευελπιστούμε ότι οι ισχυρότερες ΕΔ του 2030 που έχει υποσχεθεί ο κ.ΥΕΘΑ θα εμπεριέχουν και προσωπικό, διότι για την ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις προς κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον αν συνυπολογίσουμε την εικόνα αποσύνθεσης που παρουσιάζουν οι Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών, τόσο σε επίπεδο εισακτέων, όσο και σε επίπεδο παραιτήσεων. Ο γιαλός, δυστυχώς, σπανίως είναι στραβός. Ωστόσο, πλέον βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανάγκης όπου οφείλουν να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία θα επαναφέρουμε:
α. Ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός για τις ΕΔ; Πόσο (αριθμητικά) προσωπικό θα συμπεριλαμβάνουν οι προαναγγελθείσες ισχυρότερες ΕΔ που είχαμε ποτέ και ποια στελέχη (πόσα), πως και πότε προορίζεται να δουν την πόρτα της εξόδου από το στράτευμα;
β. Με δεδομένο ότι, λογικά, ήδη πρέπει να έχουν αναλυθεί τα στοιχεία της έρευνας που ανατέθηκε σε εταιρία για παραιτήσεις, μέχρι στιγμής, ποια είναι τα συμπεράσματα της Ηγεσίας από την εξέλιξη των παραιτήσεων, όχι μόνο στο ΠΝ αλλά στο σύνολο των ΕΔ; Στην δε, περίπτωση που αυτά δεν ήταν αναμενόμενα, τι άλλο περιμένει η Ηγεσία των ΕΔ να μας καλέσει για να της εξηγήσουμε ακριβώς για το κλίμα που επικρατεί καθ’ όσον διαρκώς γίνονται αυτά που προειδοποιούμε; Εκτός αν γνωρίζει ήδη τι πρόκειται να έρθει, κάτι που οφείλει να το γνωστοποιήσει στα στελέχη.
γ. Συμψηφιστικά από τις παραιτήσεις στελεχών και σπουδαστών, πόσες τάξεις σπουδαστών ή απευθείας κατατάξεις έχουν χαθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από το σύνολο των ΕΔ; Πως προορίζεται να αναπληρωθεί το κενό στην τεχνογνωσία;
δ. Όταν αποδεδειγμένα η «Ατζέντα 2030» έχει σκορπίζει όλεθρο και όλα τα μέτρα έχουν αποτύχει, το ακριβώς αναμένεται για να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα που έχουν προκληθεί από την ασκούμενη πολιτική στις ΕΔ; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αντιληφθεί η Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και η Πολιτεία πως απαιτείται άμεσα λήψη ουσιαστικών μέτρων, σήμερα και όχι μετά από χρόνια;
11. Οι στρατιωτικοί κουράστηκαν από τις εξαγγελίες, τις υποσχέσεις, τα οράματα για ένα αόριστα καλύτερο αύριο, όταν το σήμερα τους έχει γίνει πολύ χειρότερο από το χθες περασμένων δεκαετιών και δεν μπορούν πλέον να ενστερνιστούν καμία εξαγγελία περαιτέρω απώλειας ή συρρίκνωσης δικαιωμάτων που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Έχει αφαιρεθεί η αξιοπρέπεια από το σύνολο του στρατεύματος. Γιατί; Ποιος το επεδίωξε;
12. Παραμένοντας στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και πληροφορία, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, επαναφέροντας το αίτημά μας για συνάντηση με την Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για συζήτηση και ανάπτυξη των προβλημάτων.
Πηγή: defencereview.gr