Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011 - 10:14
Του Παναγιώτη Στάθη
Μπαράζ προσφυγών στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας επιχειρούν να μπλοκάρουν και να ακυρώσουν 198 αποφάσεις γενικών γραμματέων της περιφέρειας με τις οποίες -βάσει του νόμου Ραγκούση (3838/10)- απέκτησαν αλλοδαποί πολίτες την ελληνική ιθαγένεια.
Τις προσφυγές υπέβαλλαν η «Παγκρήτιος Ένωση», ο «Πατριωτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Λακωνίας», ο «Παμποντιακός Σύλλογος Η Αργώ» και ο «Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων» και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις.
Ήδη πάντως το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει αποφανθεί πώς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες, αποφασίζοντας ουσιαστικά πώς τα περί του αντιθέτου αναφερόμενα στον νόμο Ραγκούση είναι αντισυνταγματικά: Το δικαίωμα αυτό, αναφέρει η απόφαση «επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος». Βέβαια λόγω μείζωνας σπουδαιότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, από την οποία θα κριθούν και οι νεότερες αιτήσεις των 4 ενώσεων.
Τί υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες
Στα δικόγραφα των προσφυγών αναφέρεται οι διατάξεις του νόμου ανοίγουν το δρόμο για άκρατη μετανάστευση, αφού καθιστούν τη χώρα «σημαία ευκαιρίας πολιτότητας και άρα προνομιακό προορισμό όσων επιθυμούν να αποκτήσουν ιθαγένεια κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Υποστηρίζουν δε ότι «η ταύτιση λαού και έθνους, που στηρίζεται στην αλλαγή της σύνθεσης του ελληνικού πληθυσμού και στην ανάγκη προστασίας των εν τοις πράγμασι υφισταμένων σήμερα στην Ελλάδα αλλοεθνών ομάδων, και άρα στην ανάγκη διαχείρισης του πολιτικού αυτού ζητήματος, συνιστά νομική υπέρβαση» καθώς επίσης και πώς «η απονομή ιθαγένειας άνευ συνδρομής γνήσιου δεσμού του προσώπου με το κράτος έχει ως επακόλουθο την απορρόφηση του έθνους από το λαό, παραβιάζοντας κατ΄ αυτό τον τρόπο το διακριτό χαρακτήρα των δύο φορέων».
Θεωρούν μάλιστα πως ο σωστός τρόπος είναι να μπορούν οι αλλοδαποί να υποβάλλουν αίτηση για απόκτηση ιθαγένειας όταν θα είναι σε ηλικία και θέση να δύνανται να προβούν σε δήλωση βούλησης, έχοντας συνείδηση των επιπτώσεων των πράξεών τους, αλλά και τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσουν το δεσμό που έχουν με το ελληνικό έθνος.
Τί λέει ο νόμος
Σύμφωνα με τον νόμο Ραγκούση την ιθαγένεια μπορεί να αποκτηθεί με δύο τρόπους:
-Ο πρώτος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που γεννιέται και συνεχίζει να ζει στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα και οι δύο στη χώρα επί πέντε τουλάχιστον συνεχή έτη, αποκτά από τη γέννησή του την ελληνική ιθαγένεια, εφόσον οι γονείς του υποβάλουν κοινή σχετική δήλωση».
-Ο δεύτερος προβλέπει ότι «τέκνο αλλοδαπών που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την παρακολούθηση έξι τουλάχιστον τάξεων ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα και κατοικεί μόνιμα και νόμιμα στη χώρα αποκτά την ελληνική ιθαγένεια από τη συμπλήρωση του εξαετούς χρόνου φοίτησης».
http://www.capital.gr/news.asp?id=1187742