Σύμφωνα με συνεχόμενα δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας «Χρονόμετρο», στα φύλλα της 28ης Οκτωβρίου, της 30ης Οκτωβρίου και της 2ας Νοεμβρίου, αναφέρεται ότι, με απόφαση του δήμου της Καβάλας, διοργανώθηκε διήμερο εορτών «Οθωμανικής μνήμης», με άνω των 30 προσκεκλημένων από την Τουρκία, με παρουσία του γνωστού προξένου (…) και άλλων τοπικών παραγόντων, όπου «τιμήθηκαν» δύο Τούρκοι πολίτες, επειδή προ περίπου 80 ετών, είχαν συγγενείς στην Μακεδονική αυτή πόλη, ανακηρύσσοντάς τους, «επίτιμους» δημότες. Όλα αυτά, «τυχαία», μόλις λίγα 24ωρα, πριν από τις δημοτικές εκλογές!
Με βάση τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, παρουσιάστηκε επίσης, ένα βιβλίο, με τον τίτλο «η ζωή μου», με συγγραφέα την μια εκ των δύο τιμηθέντων Τούρκων πολιτών, το οποίο με δαπάνες του τοπικού «Μουσείου Καπνού», μεταφράστηκε στα ελληνικά και περιγράφει την ζωή κάποιου προπολεμικού μειονοτικού βουλευτού, ονόματι Ισμαήλ Χακκί Κοπάκογλου, που διαβάζοντας κανείς τα κείμενα, μένει άναυδος, από την εξαιρετικά ανθελληνική και απόλυτα φιλοτουρκική αλλά και φιλοβουλγαρική στάση, του σκοτεινού αυτού προσώπου!
Τόσο «Ελλην» ένοιωθε ο βουλευτής αυτός, που χωρίς ντροπή, χρησιμοποιούσε τα τηλέφωνα του ελληνικού κοινοβουλίου, για να «ενημερώνει» τότε, τους Τούρκους διπλωμάτες και την τουρκική κυβέρνηση, με λεπτομερή πληροφόρηση για ό,τι έπρεπε!
Η συνολική δαπάνη της όλης διοργανώσεως, έφτασε τα 60.000 ευρώ!
Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος και ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση:
1. Είναι σε γνώση του Υπουργείου, οι δράσεις και οι εορτές, που διεξήγε στην Καβάλα, ο Δήμος της πόλεως, αφιερωμένες στην «Οθωμανική μνήμη»; Συμφωνεί το Υπουργείο; Ποιες άραγε, ήσαν οι «ανάγκες» που οδήγησαν, τις τοπικές δημ. αρχές σε αυτές τις «εκδηλώσεις»;
2. Αληθεύει ότι το δημοτικό συμβούλιο, απείχε επιδεικτικά από τις εκδηλώσεις; Αληθεύει πως το κόστος όλων αυτών των εκδηλώσεων έφθασε τα 60.000 ευρώ; Γνωρίζουν οι πολίτες της Καβάλας και συμφωνούν, με το πού και πώς διατίθενται τα χρήματα της πόλεως; Πώς επελέγη η διεξαγωγή των εορτών, λίγες ημέρες προ των δημοτικών εκλογών; Δεν υπάρχουν μήπως Ελληνες διακεκριμένοι πολίτες, εν ζωή ή μη, που θα άξιζαν την όποια βράβευση, από τον δήμο, αλλά επεκράτησαν «άλλες», οθωμανικές «προτιμήσεις»; Γιατί συνέβη αυτό;