«Το βρετανικό ‘‘Σχέδιο Ανάν’’ ναι, πολύ σωστά, ο λαός το απέρριψε, όχι οι πολιτικοί. Με τη δυναμική των ΜΜΕ, όπως το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, και Επιτροπών Πολιτών, που ιδρύθηκαν στην Κύπρο και στο Λονδίνο…»
Γράφει η Φανούλα Αργυρού
Διάβασα το εύστοχο άρθρο του αγαπητού Σάββα Ιακωβίδη, στη «Σημερινή», 30.4.2023: «Το ΟΧΙ των πολιτών στο φιλοτουρκικό τερατούργημα του Σχεδίου Ανάν διέσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία: Δεν την έσωσαν οι πολιτικοί» (https://www.tideon.org/ethnika/237-2012-02-11-16-22-24/19585-to-oxi-ton-politon-sto-teratoyrgima-anan-diesose-tin-k-dimokratia-oxi-oi-politikoi) και συμφωνώ με όλα.
Ο Σ.Ι. είχε έγκυρες πληροφορίες. Τα ζήσαμε, δεν ξεχνιούνται. Επειδή, όμως, κάποιοι ξεχνούν σκόπιμα, νεότεροι, μια ολόκληρη γενιά ήταν αγέννητη, και επειδή πολιτικοί, κομματικοί και επιτήδειοι, προσβάλλουν την αλήθεια δημιουργώντας μύθους και «εθνάρχες» για να διατηρούνται τα υποκειμενικά τους συμφέροντα, λάθη και ευθύνες, εις βάρος του εθνικού μας θέματος, προσθέτω τα ακόλουθα.
Το «Σχέδιο Ανάν» (σε τελική μορφή ως Σχέδιο 5) απορρίφθηκε στις 24.4.2004,
μέσω δύο ξεχωριστών δημοψηφισμάτων, που κακώς δέχθηκε ο τότε Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Τα διπλά δημοψηφίσματα ήταν μια επιδίωξη της Βρετανίας και της Τουρκίας από το 1956 στην προώθηση και αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατιδίων στο νησί, με ξεχωριστή αυτοδιάθεση σε μια μειονότητα του 18%. Το κατόρθωσαν με την ανοχή του Τάσσου Παπαδόπουλου, αφού προηγήθηκε η αποδοχή της ΔΔΟ δίχως λαϊκή εντολή από τον Γιώργο Βασιλείου με το ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ 649/90. Οι Τουρκοκύπριοι, με τη βοήθεια των παράνομων κουβαλητών εποίκων, στους οποίους δόθηκε παράνομα από το κατοχικό καθεστώς δικαίωμα ψήφου, δέχθηκαν το σχέδιο. Το 76% των Ελληνοκυπρίων απέρριψαν το σχέδιο, που συνεπαγόταν και απόρριψη της βάσης του, δηλαδή της δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας.
Ο χάρτης του Σχεδίου Ανάν όπως δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή», 21.3.2004
Παρόλα ταύτα, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να σεβαστεί την απόφαση του λαού. Αγνοώντας τις επικρίσεις εναντίον του για την ατολμία του να εκμεταλλευτεί την απόφαση του λαού και να επανατοποθετήσει το Κυπριακό εγκαταλείποντας και απεγκλωβίζοντας τον λαό από τη βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία, προσπαθούσε να πείσει τους ξένους ότι έμενε πιστός στη λύση της ΔΔΟ. Δίχως καμία λαϊκή εντολή για κάτι τέτοιο.
Ο Τ. Παπαδόπουλος αρνιόταν ότι ο λαός απέρριψε τη ΔΔΟ
Στις 8 Ιουνίου 2004, ο τότε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Ανδρέας Μαυρογιάννης (πρόσφατα υποψήφιος για την προεδρία και προηγουμένως διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς), προώθησε προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Kofi Annan επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τ. Παπαδόπουλου, ημερ. 7 Ιουνίου 2004 (με συνημμένο έγγραφο), με αριθμό S.2004/437, που αποτελούσε την επίσημη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ημερ. 28 Μαΐου 2004. Και ζήτησε η επιστολή του Κύπριου Προέδρου με το συνημμένο έγγραφο όπως κυκλοφορήσουν ως έγγραφα στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην τέταρτη σελίδα της επιστολής (σύνολο σελίδων 8), έγραψε ο μ. Τ. Παπαδόπουλος προς τον K. Annan (σε ελεύθερη μετάφραση):
«Το βρετανικό ‘‘Σχέδιο Ανάν’’ ναι, πολύ σωστά, ο λαός το απέρριψε, όχι οι πολιτικοί. Με τη δυναμική των ΜΜΕ, όπως το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, και Επιτροπών Πολιτών, που ιδρύθηκαν στην Κύπρο και στο Λονδίνο…»
«Ένα άλλο απατηλό συμπέρασμα στην Έκθεση είναι πως οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν μια λύση βασισμένη στη δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία. Ενδιαφέρομαι πολύ να μελετήσω οποιαδήποτε έγκυρη μαρτυρία, που προβάλλεται με καλή πίστη, η οποία να δείχνει έστω και μία αναφορά στις γραπτές μας προτάσεις, που καταθέσαμε στη Λευκωσία και στο Burgenstock, που υποστηρίζει τέτοιο συμπέρασμα. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τις παρατηρήσεις μας που δόθηκαν προφορικώς. Ακόμα περισσότερο, οι σταθερές μας θέσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την αναφορά σε τέτοιον ισχυρισμό.
»Εν πάση περιπτώσει, δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω εμφαντικά γι' ακόμα μια φορά, εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, τη δέσμευση του λαού μου, καθώς και την έντονη προσωπική δική μου, για μια λύση
διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, αναγκάζομαι να απορρίψω τη θέση ότι το Σχέδιο της 31ης Μαρτίου 2004 συνιστά το μόνο, μοναδικό προσχέδιο μιας διζωνικής, δι-κοινοτικής ομοσπονδίας…».
Η επιστολή Α. Μαυρογιάννη προς Κόφι Ανάν.
Δύο χρόνια προτού πεθάνει (12 Δεκεμβρίου 2008), ο Τ. Παπαδόπουλος έκανε σίγουρο ότι δεν άφησε ανικανοποίητους τους ξένους πάτρωνες της ΔΔΟ. Την στερέωσε στη δήλωση της δέσμης ιδεών, μεταξύ του ιδίου και του Μehmet Ali Talat, στις 8 Ιουλίου 2006, καταγράφοντας: «Δέσμευση για την επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας…».
Σημείωση: Το μόνο τέτοιο ανακοινωθέν που φέρει μονογραφή όπως φανερώθηκε από έρευνά μας στα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, είναι το πιο πάνω.
Στις 18.9.2009, σε συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε και πάλι… όπως η λύση είναι ΔΔΟ…
Η αναφορά Τ. Παπαδόπουλου προς Κόφι Ανάν της δέσμευσης του ιδίου και του λαού του για ΔΔΟ.
Ακολούθησε η δήλωση Δημήτρη Χριστόφια / Mehmet Ali Talat, 23 Μαΐου 2008, όπου τονίστηκε: «Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτός ο συνεταιρισμός θα έχει μια Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με μια μόνη διεθνή προσωπικότητα, καθώς και μια Τουρκοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία και μια Ελληνοκυπριακή Συνιστώσα Πολιτεία, οι οποίες θα έχουν ισότιμο καθεστώς…» (Υπενθυμίζεται το σχέδιο του Λονδίνου για δύο συνιστώντα κράτη, 3.1.1964).
Ακολούθησε η κοινή διακήρυξη των Νίκου Αναστασιάδη / Dervish Eroglu, 11 Φεβρουαρίου 2014, στην τέταρτη παράγραφο της οποίας, παραπλανητικά και με τη συνεχιζόμενη σκόπιμη μεταμόρφωση των κατευθυντηρίων, σε τάχα «συμφωνίες υψηλού επιπέδου», τονίστηκε: «Η διευθέτηση θα βασίζεται σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου…» (Βιβλίο γράφουσας, «Διζωνική vs Δημοκρατία», 2019).
Βιβλίο Κ. Χατζηκωστή
Στο βιβλίο του «Έξι Προεδρικά Πορτραίτα» (2015), ο κ. Κ. Χατζηκωστής καταλόγισε στον Τ. Παπαδόπουλο ότι απέτυχε να χειριστεί το «Όχι». Έγραψε: «Ο Πρόεδρος πίστευε πως έπρεπε να ικανοποιεί την ηγεσία του ΑΚΕΛ, η οποία ήθελε προεδρική βοήθεια… Έτσι ο Πρόεδρος διακήρυττε ότι το Σχέδιο είναι η "βάση λύσεως", απλώς για να βοηθά το ΑΚΕΛ… Εθνικά οράματα κατέληξαν σε όρκους πίστεως προς το ΑΚΕΛ. Δεν μπόρεσε να ξεφύγει, όπως τουλάχιστον ο Σπ. Κυπριανού, ο οποίος συγκρούστηκε και κατήγγειλε τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ. Ο Παπαδόπουλος κατάφερε να δοξαστεί με μία ιστορική στιγμή, με το "όχι"… αλλά δεν κατάφερε να την αξιοποιήσει. Στον βωμό της μικροπολιτικής σκοπιμότητας, να επανεκλεγεί με τη βοήθεια του ΑΚΕΛ…», ολοκλήρωσε για τον Τ. Παπαδόπουλο ο κ. Κ. Χατζηκωστής.
Έγραψε και ο μ. συνάδελφος, Κωστάκης Αντωνίου, στη «Σημερινή», στις 26.12.2015, για τον Τ. Παπαδόπουλο, από το βιβλίο του κ. Κ. Ν. Χατζηκωστή, «άλλο διάγγελμα ετοίμαζε ο Τάσσος» (https://simerini.sigmalive.com/article/2015/12/26/allo-diaggelma-etoimaze-o-tassos/).
Η Δέσμη Αρχών Τ . Παπαδόπουλου/Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μονογραμμένη.
«…Το άλλο... διάγγελμα »Ίσως μιαν από τις πλέον άγνωστες σελίδες της πρόσφατης ιστορίας μας να αποτελεί το γεγονός ότι, άλλο διάγγελμα είχε ετοιμάσει να εκφωνήσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, προς τον λαό, και άλλο απηύθυνε τελικά. Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αποκαλυπτικός:
‘‘Ποιο ήταν το κλίμα και τα παρασκήνια της συγγραφής του; Η ηγεσία του ΑΚΕΛ πίεζε τον Παπαδόπουλο να μην πάρει απορριπτικές θέσεις στο διάγγελμα, αλλά να παραθέσει τα αρνητικά και τα θετικά του Σχεδίου Ανάν και να αφήσει τον λαό να αποφασίσει ανεπηρέαστος. Φαίνεται ότι ο Παπαδόπουλος είχε, τελικά, υποκύψει στις πιέσεις και η συγγραφή του διαγγέλματος είχε ολοκληρωθεί με βάση την ως άνω θέση του ΑΚΕΛ... ’’Από στενούς συνεργάτες του Παπαδόπουλου, οι οποίοι συνέπραξαν στην τελική διαμόρφωση του εγγράφου (έγραψε ο κ. Χατζηκωστής) πληροφορήθηκα στο Άγιο Όρος, όπου βρισκόμουν, τη ζοφερή ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες στιγμές για τον στόχο και το περιεχόμενο του διαγγέλματος. Αποφάσισα να συμβάλω κι εγώ με τηλεφωνική μου παρέμβαση, στο να πάρει ο Πρόεδρος τη σωστή απόφαση... Μέχρι την τελευταία στιγμή πίεζα το περιβάλλον του να αλλάξει το μήνυμα του διαγγέλματος του Προέδρου. Τελικά, ο Παπαδόπουλος κάλεσε τον λαό να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν. Να πει το 'όχι'. Αυτό, τον καταξίωσε μέσα σε μία νύχτα ως εθνικό ηγέτη του ευρύτερου Ελληνισμού...
’’Ο Κ. Χατζηκωστής καταλογίζει στον Τ. Παπαδόπουλο τρία μοιραία λάθη: Την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν στη Νέα Υόρκη. Το άνοιγμα των 'συνόρων' και την ουσιαστική εκ μέρους μας αναγνώριση του λεγόμενου 'τουρκοκυπριακού κράτους' και, τέλος, την απαράδεκτη θέση ότι βάση συζήτησης του Κυπριακού θα αποτελούσε το Σχέδιο Ανάν, ακόμη και μετά το 'όχι' του λαού».
Και όλα αυτά, ενώ o Τ. Παπαδόπουλος γνώριζε πολύ καλά τις τουρκικές θέσεις από το 1976 (βλέπε βρετανικά έγγραφα)… Ακόμα και η International Crisis Group είχε αναγνωρίσει ότι ο λαός είχε απορρίψει και τη ΔΔΟ με το ΟΧΙ, αλλά ο Τ. Παπαδόπουλος το αρνιόταν… Η δε συνταγματολόγος, κ. Κλαιρ Πάλλυ (Dr Claire Palley), στο ογκωδέστατο βιβλίο της «Μια παταγώδης αποτυχία των διεθνών σχέσεων», κουρέλιαζε τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και σε μαρτυρία/έκθεσή της προς το Βρετανικό Κοινοβούλιο, 13 Σεπτεμβρίου 2004, τόνισε την ενεργό ανάμειξη του Βρετανικού Φόρεϊν Όφις στην ετοιμασία και υποστήριξη του Σχεδίου Ανάν. Και απέδιδε ευθύνες στους Βρετανούς για τις παραβιάσεις διεθνούς νόμου και επιπέδου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μόνο…
Το βρετανικό Σχέδιο Ανάν ναι, πολύ σωστά, ο λαός το απέρριψε, όχι οι πολιτικοί. Με τη δυναμική των ΜΜΕ, όπως το Συγκρότημα ΔΙΑΣ, και Επιτροπών Πολιτών, που ιδρύθηκαν στην Κύπρο και στο Λονδίνο…
Πηγή: simerini, ethnegersis