Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καλά κρυμμένο παρασκηνιακό πολιτικό παιχνίδι. Τάσεις και θέσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπλέκονται στη λογική ενός αποκαλούμενου σχεδίου "σταθεροποίησης των Βαλκανίων".
Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών, στη σύνοδο των Βρυξελλών που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπερπηδούν με άνεση τις ελληνικές προϋποθέσεις και αντιρρήσεις.
Προτείνεται, μάλιστα, από ομάδα κρατών-μελών, η άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ για την ένταξή της στην Ένωση, όπου στα κριτήρια, για αυτήν, δεν συμπεριλαμβάνουν τους βασικούς όρους που... θέτει η Ελλάδα, της εγκατάλειψης, δηλαδή, της πολιτικής του σκοπιανού αλυτρωτισμού.
Και για την αποφυγή ενός Βέτο παραπέμπουν την ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ στο Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου 2010, παρέχοντας στην ουσία μια παράταση των διαβουλεύσεων για την άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα της ονομασίας.
Δεν διαφωνεί μόνον η Ελλάδα...
Εκτός από τις ενστάσεις της Ελλάδας αλλά και της Βουλγαρίας (για τους δικούς της λόγους) υπάρχουν και αντιρρήσεις από το εσωτερικό της πΓΔΜ.
Το βαλκανικό κρατίδιο, όπως είναι γνωστό, αποτελείται κατά το ένα τρίτο από αλβανικό πληθυσμό, που διαφωνεί, κάθετα, με τους χειρισμούς της σκοπιανής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος της πΓΔΜ, Μεντούχ Θατσί (Menduh Thaçi) σε επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα στα Τίρανα ζήτησε να γίνει μια νέα συμφωνία μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των Αλβανών, όπου σε αυτήν δεν θα υπάρχει ούτε «Μακεδόνας», ούτε «μακεδονικό έθνος».
«Αυτό το μήνυμα έστειλε το βράδυ της περασμένης Τρίτης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος Μεντού Θάτσι σε τηλεοπτική συνέντευξή του για το Alsat στην Αλβανία».(αλβανικό κανάλι Kohanet, 2/12).
Σύμφωνα με τον Αλβανό ηγέτη αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών, η δυσαρεστημένη αλβανική νεολαία των Σκοπίων θα μπορούσε να καταφύγει στη λύση των συγκρούσεων.
«Απαιτούμε το κοινοβούλιο να έχει ίσο αριθμό βουλευτών από τις δύο μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες όπου θα εκπροσωπούνται και οι Σλαβομακεδόνες και οι Αλβανοί».
Σε σχετικό δημοσίευμα των Σκοπίων ο πρόεδρος του (αλβανικού) Δημοκρατικού Κόμματος θεωρεί ότι οι Σκοπιανοί βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο με τη διένεξή τους με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας γιατί «αν απομακρυνθεί η πρόσφατη ιστορική σκόνη, θα εμφανιστούν (οι Σλαβομακεδόνες) ως απόγονοι των Σέρβων ή ως Βούλγαροι».(netpress, 3/12/09).
Ο Θάτσι θεωρεί πως ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρουέφσκι, οφείλει να παράσχει ισχυρές εγγυήσεις στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων, ό,τι θα αλλάξει την ονομασία της χώρας αλλά και την εθνική ταυτότητα οριστικά.
Να αναγνωρίσει ότι οι «Μακεδόνες» είναι Σλάβοι και ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαιότητα.
«Η πΓΔΜ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μόνον ως πολυεθνική οντότητα, σε αντίθετη περίπτωση, η οικοδόμηση μιας άλλης εθνικής βάσης είναι ανεδαφική».( από το σκοπιανό netpress).
πηγή: http://taxalia.blogspot.com/2009/12/menduh-thaci.html