Σχόλιο Τ.Ι.: ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ
Ένταση επικράτησε στη Βουλή με αφορμή μήνυση για εσχάτη προδοσία για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Η επίθεση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα κατά του εισαγγελέα που έστειλε στη Βουλή την μήνυση για εσχάτη προδοσία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσαν περήφανοι για την ψήφιση της συμφωνίας κυριάρχησαν στην σημερινή συνεδρίαση όπου συζητήθηκε η άρση ασυλίας 54 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από μήνυση που κατατέθηκε εναντίον τους για εσχάτη προδοσία και κατάχρηση εξουσίας. Οι 56 βουλευτές είναι όσοι στην προηγούμενη Βουλή ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών και έχουν επανεκλεγεί και στην σημερινή Βουλή.
Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε την μήνυση αβάσιμη και απαράδεκτη λέγοντας ότι το δικαίωμα γνώμης του βουλευτή δεν μπορεί να το υπονομεύσει καμιά μήνυση για εσχάτη προδοσία και προανήγγειλε ότι το κοινοβούλιο σε συνεργασία με την εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα ουσιαστικοποιήσει την έννοια του ελέγχου που πρέπει να κάνει η δικαιοσύνη σε παρόμοιες περιπτώσεις.
«Αυτή η μήνυση έπρεπε να μην έχει έρθει στην ολομέλεια έπρεπε να είχε λυθεί στην δικαιοσύνη και να μην έρθει στη Βουλή. Ο Άρειος Πάγος πριν διαβιβάσει μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης τη μήνυση κατά πολιτικών προσώπων επιτελεί ένα είδος ελέγχου. Αυτός ο έλεγχος προφανώς δεν είναι επί της καλλιγραφίας των μηνύσεων ή επί του τύπου χαρτιού, είναι στοιχειώδης έλεγχος που έχει να κάνει με όλα τα νομικά επιχειρήματα που ευλόγως και από το Σύνταγμα προερχόμενα ακούστηκαν για το απαράδεκτο και το αβάσιμο αυτής της μήνυσης. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει σε προγενέστερο της Βουλής στάδιο. Και όχι εμείς εδώ να διαφωνούμε αν έπρεπε να γίνει στην επιτροπή ή στην ολομέλεια έπρεπε να γίνει από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου.»
Ο πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στην εντολή που λαμβάνουν οι βουλευτές από τους ψηφοφόρους μίλησε για την ανάγκη οι ψηφοφόροι να κάνουν κάθε φορά την αυτοκριτική τους στον καθρέφτη για το τι ψηφίζουν και όχι να ποινικοποιούν μεν μηνύσεις την πολιτική ζωή.
«Η εντολή που λαμβάνουν οι βουλευτές δεν είναι επιτακτική εντολή από τους ψηφοφόρους είναι ελεύθερη εντολή. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνει ο ψηφοφόρος το πρόγραμμα ενός κόμματος και λέξη προς λέξη του αναθέτει να υλοποιήσει αυτό. Εμπιστεύεται όχι μόνο το πρόγραμμα αλλά και την κρίση του προσώπου το οποίο ψήφισε. Αυτή η τεράστια ευθύνη του ψηφοφόρου μην την βλέπετε με την έννοια του μαρτυρίου ότι δηλαδή ο ψηφοφόρος είναι θύμα μιας ελεύθερης εντολής που μας δίνει αλλά με την έννοια της γοητείας που έχει μια τόσο τεράστια ευθύνη που προϋποθέτει βάσανο για να ψάξουμε τι πρέπει να ψηφίσουμε. Και όταν εμείς βασανιστούμε και ασκήσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης εντολής εμπιστευόμενοι όχι μόνο τα γραπτά αλλά και την κρίση αυτών που ψηφίζουμε τότε δεν θα καταφεύγουμε σε μηνύσεις. Αν γίνει κάτι που δεν μας αρέσει θα βλέπουμε τον καθρέφτη και θα λέμε υπό την γοητεία της ευθύνης ότι την επόμενη φορά θα κάνω καλύτερη χρήση αυτής της υψηλότατης ευθύνης. Τα πολιτικά ζητήματα δε λύνονται με μηνύσεις λύνονται μόνο πολιτικά και με τελικό κριτή μόνο το λαό. Εδώ επρόκειτο για εφαρμογή του απεριόριστου δικαιώματος γνώμης το οποίο καμιά μήνυση για εσχάτη προδοσία δεν δικαιούται να το υπονομεύσει».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν το λόγο δήλωσαν περήφανοι για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και για την κατηγορία που τους αποδίδουν οι μηνυτές περί εσχάτης προδοσίας.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απαράδεκτη και φαιδρή τη μήνυση.
«Αισθανόμαστε υπερήφανοι ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών η οποία δεν έλυσε απλώς μια διαφορά δεκαετιών αλλά αναβάθμισε και το διπλωματικό κύρος της χώρας όπως αναγνωρίζει και η δική σας παράταξη και είδατε το υπουργείο εξωτερικών να στέλνει συγχαρητήρια στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
Με βάση το άρθρο 61 του Συντάγματος για ψήφο ή διατύπωση γνώμης δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται ο βουλευτής. Είναι ζήτημα σεβασμού του Συντάγματος είναι απαράδεκτο να έρχεται μήνυση εδω καιν να τη στέλνει ο εισαγγελέας στη Βουλή όταν αφορά ψήφο η γνώμη. Να μην ξαναδούμε και στο μέλλον παρόμοια διαδικασία να έρχονται στο κοινοβούλιο τέτοιες υποθέσεις.»
Ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι δεν θα είχε πρόβλημα να παραπεμφθεί για να γίνει η δική στο δικαστήριο και να αποκαλυφθεί η βλακεία και η γελοιότητα αυτών που κάνουν την μήνυση.
«Θεωρούμε ότι πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον ψηφίζοντας την συμφωνία των Πρεσπών υπακούοντας στην ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προϋπόθεση την πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών προκειμένου να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτός εγκαλείτε σήμερα για εσχάτη προδοσία; Περίμενα από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας να έχουν μια πολιτική στάση και όχι μια δικολαβική στάση γι’ αυτό που συζητούμε . Ήταν πράξη σωφροσύνης και πολιτικής αξιοπρέπειας και σταθερότητας η συμφωνία των Πρεσπών το είπε και ο κ. Μητσοτάκης συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον κ. Μητσοτάκη».
Χαράλαμπος Αθανασίου προεδρεύων Βουλής
«Ο πρωθυπουργός σέβεται τους θεσμούς και είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τους νόμους που η βουλή ψήφισε». Είναι εντελώς ακατάληπτη η μήνυση για μένα, δεν έπρεπε να έρθει καθόλου η υπόθεση και η μήνυση εδώ αλλά δυστυχώς ήρθε.
Σία Αναγνωστοπούλου : «Είμαι περήφανη που ψήφισα την συμφωνία των Πρεσπών και είμαι ακόμη πιο υπερήφανη για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έλυσε ένα πρόβλημα 30 χρονών που κανένας δεν τολμούσε να το λύσει. Το να προσπαθήσουν κάποιοι όπως έγινε πέρυσι να χωρίσουν τους βουλευτές σε πατριώτες και εθνομηδενιστές αυτό δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Όλοι θα πρέπει να πάρουμε θέση όταν βουλευτές καταγγέλλονται ως προδότες ή για εσχάτη προδοσία. Θα ήθελα πάρα πολύ αν δεν ήταν θέμα αρχής να βρεθώ σε δικαστήριο απέναντι σε αυτούς που μας κατηγορούν για εσχάτη προδοσία.»
Πιο φορτισμένη ήταν η ομιλία της Άννας Βαγενά, η οποία δήλωσε πως είναι τιμή της η κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας. «Είμαι περήφανη και για τη συμφωνία και για την κατηγορία περί εσχάτης προδοσίας θα το προσθέσω στο βιογραφικό μου με περηφάνια ότι κατηγορήθηκα για εσχάτη προδοσία. Επί εσχάτης προδοσίας πήγαιναν συνήθως οι αγωνιστές της αντίστασης, οι άνθρωποι που πολέμησαν τους Γερμανούς και αυτοί που εκτελέστηκαν. Κανένας δοσίλογος κανένας από αυτούς που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς δεν κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Με αυτή την έννοια είναι τιμή για μένα. Σε όλη μου τη ζωή υπερασπίστηκα αυτή την πατρίδα με τις μικρές μου δυνάμεις , με το βαθύ πατριωτικό αίσθημα που έχω. Σε όλη μου τη ζωή δεν έχω κλέψει δεν έχω υπεξαιρέσει από το ελληνικό κράτος. Αυτοί έκαναν εσχάτη προδοσία αυτοί που έβγαλαν τα εκατομμύρια στο εξωτερικό. Είναι τιμή μου αυτή η εσχάτη προδοσία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την μήνυση ως απόδειξη του μεγεθους της ανοησίας του ελληνικού εθνικισμού.
«Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πλέον εναν από τους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας όπως προκύπτει από όλες τις κυβερνητικές δηλώσεις από τις 8 Ιουλίου και μετά. Αυτή η πολιτική στροφή της Νέας Δημοκρατίας από τον εθνολαϊκισμό στην αναγνώριση της προσφοράς για τον συνολικό πολιτικό χάρτη στα Βαλκάνια επισφραγίστηκε με την πρόσφατη έγκριση που έδωσε η Ευρωπαΐκή Ενωση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Η υπόμνηση από την πλευρά της Ελλάδος έλεγε ότι εξαρτάται από την πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών η ένταξη της στην ΕΕ.
Εκλαμβάνω την υπόμνηση αυτή και δια στοματος πρωθυπουργού και υπουργού εξωτερικών ως πολιτική αναγνώριση της συμφωνίας των Πρεσπών για λόγους που έχουν να κάνουν με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και τις σχέσεις της χώρας με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους.»
Ακόμη και ο Κυριάκος Βελόπουλος διαφώνησε με τα περί εσχάτης προδοσίας κάνοντας λόγο μόνο για λάθος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν λέω ότι ήταν προδοσία που υπέγραψαν την συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να ρωτήσουν τους Έλληνες, λέω ότι ήταν λάθος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω ομως να γίνει εξεταστική επιτροπή. Για μας η συμφωνία είναι επαίσχυντη δεν θα πω προδοτική , για μας ήταν λάθος και πρέπει να το παραδεχτείτε.»
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Λίβανος δήλωσε πως η θέση του κυβερνώντος κόμματος είναι να μην αρθεί η ασυλία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και διαφώνησε με όσους ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας.
«Από τη στιγμή που η συμφωνία θα υπογραφόταν θα έπρεπε και να εφαρμοστεί γιατί η χώρα μας προφανώς έχει συνέχεια. Όσοι ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας να μας πουν τι μήνυμα θα στέλναμε στην διεθνή κοινότητα αν το κάναμε αυτό θα ήταν μια χώρα δικαίου που τιμά την υπογραφή της ή μια χώρα που αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Σκεφτείτε καλά την απάντησή σας ειδικά όταν το διεθνές δίκαιο είναι η ασπίδα της χώρας μας απέναντι στις επιδιώξεις της Τουρκίας
Η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι κράτος δικαίου διαφωνήσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις Πρέσπες από τη στιγμή όμως που κυρώθηκε η συμφωνία είναι καθήκον όλων μας να την εφαρμόσουμε έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την τήρηση των κανόνων.
Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε ακραία συμπεριφορά απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται. Σεβόμαστε το δικαίωμα του αντιπάλου και της διαφορετικής γνώμης σεβόμαστε τις αποφάσεις της Βουλής σεβόμαστε το κράτος δικαίου.
Δεν είναι ώρα να κατασκευάζουμε εσωτερικούς εχθρούς είναι η ώρα για σύνθεση απόψεων και συνεργασία. Η χώρα πλήρωσε με αίμα το διχασμό και έχουμε όλοι ιστορικό καθήκον να μην επιτρέψουμε να ξανά συμβεί όχι κερδοσκοπία στα εθνικά θέματα.
Το 2013 απορρίφθηκε και τότε η κατηγορία για εσχάτη προδοσία για την ψήφιση των μνημονίων με το ίδιο σκεπτικό. Η παρούσα υπόθεση κρίνουμε ότι πρέπει να τεθεί στο αρχείο ίσως θα έπρεπε να είχε τεθεί στο αρχείο πριν έρθει στη Βουλή. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την μετατροπή εθνικών στρατηγικών επιλογών όποιος κι αν είναι αυτές σε αξιόποινες πράξεις. Κρήτης όλων είναι ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Η ακύρωση διεθνών συνθηκών και οι απόπειρες δίωξης πολιτικών δεν συνάδουν με τις δημοκρατικές μας παρακαταθήκες και τις συνταγματικές αρχές ας μην παρασυρθούμε και τις αμαυρώσουμε σήμερα.»
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θύμισε ότι δέκα μέρες πριν την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είχαν έρθει από τις Πανμακεδονικές οργανώσεις εξώδικα προς όλους τους βουλευτές με τα οποία τους απειλούσαν για εσχάτη προδοσία αν αποτολμήσουν να ψηφίσουν την συμφωνία.
«Αφού ψηφίστηκε η συμφωνία στις 25 Μάρτιου δεν εκλήθησαν και αποτράπηκαν να υπάρξουν αντιπροσωπείες της Βουλής σε όλες τις εκδηλώσεις που έγιναν από την ομογένεια σε όλες τις ηπείρους και στην Αμερική και στην Αυστραλία και αλλού διότι χειραγωγήθηκαν οι ελληνικές ομογένειας εκεί. Αυτό ήταν τότε το κλίμα άθλιο και διχαστικό.
Το ελληνικό κοινοβούλιο έζησε μία πρωτοφανή σε ένταση έκταση και χρονική διάρκεια επίθεση από ομάδες ακραίων Χρυσαυγιτών και όχι μόνο οι οποίοι επί 4 ώρες προσπαθούσα να μπουν από πέντε διαφορετικά σημεία να επιτεθούν και να εισβάλουν στη Βουλή. Ήταν μία γκρίζα εποχή ως προς τον ακραίο τακτικισμό που υπήρξε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά το θέμα της συμφωνίας. Ας θέσουμε πια όλοι μαζί τις δυνατότητες που έχουμε ώστε να μην υπάρξει καμιά αμφισβήτηση αλλά πρόοδος και για τα Βαλκάνια και για την καλή γειτονία αλλά και για το λαό της Βόρειας Μακεδονίας. Καθένας μας μπορεί να είναι υπερήφανος για το ναι ή το όχι που είπε σε συμφωνίες είσαι οποιοδήποτε άλλο ζήτημα εδώ. Ήταν μια πολύ σκληρή περίοδος όπου η πλειοψηφία τις δουλειές έβγαλε τη χώρα από μία ομηρία από μία στασιμότητα από ένα πλήρες αδιέξοδο το οποίο είχε οικοδομηθεί στην βάση ακραίων δικαστικών απόψεων . Είμαι και εγώ υπερήφανος για εκείνη την εποχή καθώς είχα προεδρεύσει σε εκείνες τις συνεδριάσεις»
Πηγή: (Πολιτική από Daily Post), dailypost.gr