Τα λόμπι από τα Σκόπια στις ΗΠΑ εργάζονται σκληρά, πατώντας πάνω σε βάσεις που έθεσε η κατάπτυστη συμφωνία που υπεγράφη υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών θα πληρώνουμε εσαεί όπως φαίνεται, αφού στις ΗΠΑ προωθείται ο Σεπτέμβριο να μετατραπεί σε "μακεδονικό" μήνα, αναγνωρίζοντας "μακεδονική" γλώσσα και ταυτότητα για τους Σκοπιανούς.
Τα λόμπι από τα Σκόπια στις ΗΠΑ εργάζονται σκληρά, πατώντας πάνω σε βάσεις που έθεσε η κατάπτυστη συμφωνία που υπεγράφη υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής των ΗΠΑ από την Ιντιάνα, Μάικ Μπράουν, υπέβαλε ψήφισμα στη Γερουσία των ΗΠΑ για την ανακήρυξη του Σεπτεμβρίου 2023 ως μήνα "Μακεδονικής" - Αμερικανικής Κληρονομιάς, κατά τη διάρκεια του οποίου θα γιορταστεί η γλώσσα, η ιστορία και ο πολιτισμός των "Μακεδόνων" Αμερικανών, όπως αναφέρει η σκοπιανή έκδοση της Voice of America.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί η καθοριστική συμβολή και η πολιτιστική επιρροή των "Μακεδόνων" Αμερικανών στις ΗΠΑ, αναφέρει σκοπιανό ΜΜΕ.
"Για να αναγνωριστεί η πολυάριθμη συνεισφορά των "Μακεδόνων" Αμερικανών σε διάφορους τομείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της τέχνης, της επιστήμης, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, της ιατρικής και του αθλητισμού- για να υποκινηθούν οι πολίτες των ΗΠΑ να σηματοδοτήσουν τον μήνα της "Μακεδονικής"-Αμερικανικής Κληρονομιάς με κατάλληλες τελετές, δραστηριότητες και προγράμματα που θα αναγνωρίζουν την πολιτιστική συνεισφορά και τα επιτεύγματα των "Μακεδόνων" Αμερικανών", αναφέρει το ψήφισμα.
Επιπλέον, το ψήφισμα αναφέρει ότι "από τη δεκαετία του 1880, δεκάδες χιλιάδες "Μακεδόνες" μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναζήτηση της πολιτικής ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της θρησκευτικής ελευθερίας, των οικονομικών ευκαιριών και της ασφάλειας ως απάντηση σε μια μακρά περίοδο πολέμων και αναταραχών στην πατρίδα τους - την "εξέγερση του Ίλιντεν" κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1903, τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον "πόλεμο του Τσιμπίλ" στην Ελλάδα από το 1946 έως το 1950 και την κομμουνιστική πολιτική στη Γιουγκοσλαβία".
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 500.000 πολίτες "μακεδονικής" καταγωγής, με τον μεγαλύτερο αριθμό τους να βρίσκεται στις ομοσπονδιακές πολιτείες Μίσιγκαν, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Ιντιάνα, Ιλινόις, Πενσυλβάνια, Φλόριντα, Τέξας, Αριζόνα και Καλιφόρνια, συνεχίζει το κατάπτυστο άρθρο.
"Η "μακεδονοαμερικανική" κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια ζωντανή κοινότητα ενσωματωμένη στο μωσαϊκό των Ηνωμένων Πολιτειών, συμμετέχοντας σε όλους τους τομείς της ζωής - επιχειρήσεις, ιατρική, δίκαιο, τεχνολογία, συμμετοχή στα κοινά, κυβέρνηση, στρατός, εκπαίδευση, τέχνες, μαγειρική, αθλητισμός και πολλά άλλα, και οι "Μακεδόνες" επιχειρηματίες έδειξαν αντοχή, αποφασιστικότητα και δέσμευση για σκληρή δουλειά ξεπερνώντας τις προκλήσεις για να επιτύχουν επιχειρηματική επιτυχία και συμβολή στην καθιέρωση του εμπορίου στις Ηνωμένες Πολιτείες", αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.
Το ψήφισμα που υποστηρίζεται από τον γερουσιαστή των ΗΠΑ από την Ιντιάνα, Μάικ Μπράουν, ο οποίος είναι ο μόνος γερουσιαστής που είναι μέλος της ομάδας "Φίλοι της Μακεδονίας" και "Μακεδόνες Αμερικανοί" στο Κογκρέσο, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, προτού το ψηφίσει ολόκληρη η Γερουσία.
Η πρωτοβουλία για το ψήφισμα υποβλήθηκε από την "Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD)".
"Αυτό το ψήφισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει την άρνηση της "μακεδονικής" γλώσσας και ταυτότητας από τη Βουλγαρία", δήλωσε στη Φωνή της Αμερικής στη "μακεδονική" γλώσσα ο Μέτο Κολοσκι, συνιδρυτής και εθελοντής πρόεδρος της "UMD".
Τον Ιούνιο, η γερμανική Μπούντεσταγκ υιοθέτησε ένα κατάπτυστο ψήφισμα που επιβεβαίωνε τη "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα στην πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, η Βουλγαρία έστειλε μονομερή δήλωση στα κράτη μέλη της ΕΕ ότι η "μακεδονική" γλώσσα δεν υπάρχει και ότι είναι διάλεκτος της βουλγαρικής γλώσσας.
Πηγή: epilekta.com