Τα μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Ηνωμένων Πολιτειών επανέλαβαν ότι δεν αποδέχονται λύση για την ονομασία της πΓΔΜ που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του.
Στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε στο τέλος του 66ου συνέδριου της ομογενειακής αυτής οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκεστηΦιλαδέλφεια από τις 25 μέχρι τις 28 Μαΐου, αναφέρεται επίσης ότι οι σύνεδροι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «τα εθνικά μας θέματα χρήζουν όμως ίσης σπουδαιότητας και δεν πρέπει να αφήσουμε ακραία στοιχεία να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας».
Στο ψήφισμα τονίζεται ότι «η ονομασία Μακεδονία είναι αναμφίβολα ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ιστορία της Μακεδονίας και, ειδικά η ονομασία της, δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ως πατρική κληρονομιά δεν δύναται να παραχωρηθεί σε τρίτους».
Μεταξύ άλλων, καταγράφεται το αίτημα της Παμμακεδονικής Ένωσης προς την ελληνική κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία της χώρας, καθώς και προς την αμερικανική κυβέρνηση και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, όπως «η τελική ονομασία της πΓΔΜ ξεχωρίζει με ακρίβεια το σλαβικό πληθυσμό αυτής της χώρας από εμάς τους Μακεδόνες».
Μέσα στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για την Ελλάδα και την ελληνική ιστορία. Ένα από τα θέματα ήταν η «Μακεδονική κληρονομιά», με εισηγητές τονΣερ Μαλίκ (αντιπρόσωπο της φυλής των Καλάς στον ΟΗΕ) και τους καθηγητές Μάρκο Τέμπλαρ και Νίνα Γκατζούλη. Τα επιχειρήματά τους επικεντρώθηκαν στο θέμα:«Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχθεί μια μόνιμη ονομασία της πΓΔΜ, που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία». Στο πάνελ συμμετείχε και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Καθημερινή», Νίκος Ξυδάκης, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικής για την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων.
Μια άλλη συζήτηση είχε ως αποκλειστικό θέμα τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη. Το πρόγραμμα άνοιξε με σύντομη παράσταση, κατά την οποία ηθοποιός υποδύθηκε τον Αλεξάντερ Χάμιλτον (οικονομολόγο, φιλόσοφο και πρώτο υπουργό στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ), και έλαβαν μέρος οι: δρ. Γιώργος Τσετσέκος (επικεφαλής της Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντρέξελ), δρ. Κυριάκος Κοντόπουλος (καθηγητής Κοινωνιολογίας, στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ), Παναγιώτης Τσαούσης (ασφαλιστής), Georg Huellstrunk (οικονομικός σύμβουλος), Τάσος Κυριακίδης (επιχειρηματίας) και Νίκος Ξυδάκης (αρχισυντάκτης «Καθημερινής»). Συντονιστής ήταν ο Ευάγγελος Δεληκούρας.
Κατά την επίσημη δεξίωση τιμήθηκε και ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος της Παμμακεδονικής ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ενώ οΧαράλαμπος Ηλιόπουλος ανακηρύχθηκε Μέγας Ευεργέτης της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ. Επίσης, τιμήθηκαν οι: Μάρκος Τέμπλαρ και δρ. Χρήστος Καράτζιος, όπως και οι πρώην πρόεδροι της Παμμακεδονικής: Παναγιώτης Μιτούλης, Στέργιος Γκάγκας, Ανδρέας Μπουϊκίδης, Ναπολέων Δαμιανίδης, δρ. Γεώργιος Αχταρίδης, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Φώτης Γερασόπουλος, Αθανάσιος Βουλγαρόπουλος, Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, Σεραφείμ Παπαγιάννης, Νίνα Κοντοδίνα-Περοπούλου, Σωτήριος Πρώιος, Παναγιώτης Σπηλιάκος, Νίνα Γκατζούλη και δρ. Αντώνης Παπαδόπουλος.
Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ επανεκλέχτηκε ο Κωνσταντίνος Χατζηστεφανίδης. Τη διοργάνωση του συνεδρίου στη Φιλαδέλφεια την είχε αναλάβει επιτροπή αποτελούμενη από μέλη των μακεδονικών συλλόγων της περιοχής: Παύλος Μελάς, Αμαλία και νεολαίας Μέγας Αλέξανδρος.
Read more at: http://www.macedoniahellenicland.eu/content/view/3144/1/lang,el/