Σκόπια
Σε νέο γύρο εντατικών διαβουλεύσεων εισέρχονται από τη Δευτέρα Αθήνα και Σκόπια, σε μία προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ, πριν τη Σύνοδο Κορυφή του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης μεταβαίνει στη Βιέννη για τον νέο γύρο διαβουλεύσεων υπό τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με την εντολή να επιμείνει σε μια ονομασία για όλες τις χρήσεις που θα περιέχει μόνο γεωγραφικό προσδιορισμό.
Εξάλλου, εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων αναφέρουν πως η επικείμενη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα και ίσως η τελευταία που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, καθώς οι διαβουλεύσεις αναμένεται να περάσουν σύντομα στην ευθύνη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στις Βρυξέλλες ότι, παρά την κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα, η αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση είναι πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν θα καταρρεύσει ώς τον Απρίλιο αλλά θα μεταβληθεί σε οικουμενική, με την ευθύνη των διαπραγματεύσεων να εξακολουθεί να την έχει ο κ. Γκρούεφσκι.
Ωστόσο, προς το παρόν δεν φαίνεται κάποιο σημείο επαφής Αθήνας-, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί στο υψηλότερο επίπεδο πως δεν πρόκειται να δεχθεί οτιδήποτε άλλο από μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ενώ η ΠΓΔΜ απορρίπτει προς το παρόν, στο ίδιο υψηλό επίπεδο, κάθε τέτοια πρόταση.
Εμμένουν στην αδιαλλαξία
Την αδιάλλακτη στάση της γειτονικής χώρας επιβεβαιώνουν, άλλωστε, οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, που έκανε λόγο για «διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», όσο και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι που μίλησε για «άχρηστη συζήτηση» με την Ελλάδα.
«Επί σειρά ετών, η μάχη για τη συνταγματική ονομασία πηγάζει από την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας» δήλωσε ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Free Europe», στο πρόγραμμα στη σλαβομακεδονική γλώσσα.
«Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της ονομασίας και του κράτους μας, του λαού μας και της εθνικής μας ταυτότητος, η οποία είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Υπήρξαν, ωστόσο, προτάσεις που δεν θίγουν την εθνική μας ταυτότητα, αλλά δίδουν επιπρόσθετη περιγραφή του πολιτεύματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει απορρίψει ακριβώς αυτές τις προτάσεις» είπε ο κ. Τσερβένκοφσκι, επισημαίνοντας ότι αν η Ελλάδα δεν αλλάξει τη θέση της, τα περιθώρια για ελιγμούς προς την εξεύρεση κάποιας λύσης θα στενέψουν.
«Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον, με την εμπλοκή του διαμεσολαβητή, αλλά και της Ουάσινγκτον, θα εμφανισθούν νέες δυνατότητες για την διευθέτηση του προβλήματος» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι -σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ»- υποστήριξε ότι είναι «άστοχη» η συζήτηση στο εσωτερικό περί ονόματος, στο οποίο θα περιγράφεται το πολίτευμα του ονόματος της χώρας, διότι, όπως ανέφερε, η ελληνική πλευρά τις απορρίπτει κατηγορηματικά.
«Δυστυχώς, φαίνεται να είναι μία άχρηστη συζήτηση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις που δίνουν πολιτικό προσδιορισμό μπροστά από το όνομά μας για διεθνή χρήση. Έτσι τα προθέματα Δημοκρατική (Λαϊκή), Ανεξάρτητη, Κυρίαρχη, Συνταγματική, έχουν κατηγορηματικά απορριφθεί από τη Ελλάδα» είπε.
Ο ίδιος υποστήριξε πως τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όσο και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη «συνεχίζουν να επαναβεβαιώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται για την μορφή του πολιτεύματός μας, επιμένοντας στο γεωγραφικό προσδιορισμό. Έχουν πει επίσημα στους διαμεσολαβητές, ότι ίσως αποδεχθούν τα Άνω, Βόρεια Βαρδάρσκα, Νέα 'Μακεδονία' και το επίθεμα Skopje μετά το συνταγματικό όνομα της χώρας».
«Αυτό σημαίνει» συνέχισε «ότι εάν ορισμένοι άνθρωποι στα σπίτια τους, στα γραφεία τους, στα εστιατόρια ή στο διαδύκτιο επιχειρηματολογούν για το εάν το 'δημοκρατική' (λαϊκή) είναι αποδεκτό για αυτούς ή όχι, πρέπει να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο έχει ήδη απορριφθεί από την Ελλάδα κατηγορηματικά».
Αναφερόμενος στην αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό τού Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), ο κ. Γκρούεφσκι έκανε λόγο για εκβιασμό. «To DPA αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εκβιασμό. Δεν αποδέχομαι εκβιασμούς. Ιδιαίτερα αυτού του είδους και με αυτό τον τρόπο. Είμαι πάντοτε έτοιμος να συζητήσω και να αναζητήσω λύσεις για όλα τα ζητήματα και προβλήματα, αλλά όχι υπό τέτοια πίεση και σε τέτοιες ιστορικές στιγμές για τη χώρα» είπε.
Σε ερώτηση, ποιοι πιστεύει ότι είναι οι πραγματικοί λόγοι για την απόφαση του DPA να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε:
«Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την αποχώρησή τους. Μερικοί αναλυτές λένε ότι επιθυμούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους, άλλοι ότι το DPA φοβάται μέχρι θανάτου τις πρόωρες εκλογές, ορισμένοι μιλούν για συμφωνίες με άλλα κόμματα και πολιτικούς στη 'Μακεδονία', για σκοπούς που μένει να αποκαλυφθούν, ενώ ορισμένοι λένε ότι οι κρύβονται στην ατζέντα και τα σενάρια άλλων χωρών-της Ελλάδας, της Σερβίας, του Κοσόβου. Έχω τη δική μου άποψη και αρκετή ενημέρωση για τα κίνητρα του DPA. Δεν θα αποκλείσω κανένα από τα παραπάνω, ούτε θα τα επιβεβαιώσω αυτή τη στιγμή. Δεν επιθυμώ να ρίξω κι άλλο λάδι στη φωτιά. Παρόλα αυτά, ο χρόνος θα τα αποκαλύψει όλα, όπως πάντα».
Στην ερώτηση αν η αποχώρηση του DPA αδυνατίζει τη θέση του κράτους αναφορικά με τις επερχόμενες προκλήσεις, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε:
«Ναι, σημαντικά. Αυτή δεν είναι μία κίνηση προς όφελος της χώρας, αλλά μία κίνηση που καταστρέφει τη φήμη της. Από τη στιγμή που κάποιο κόμμα κάνει ένα τέτοιο βήμα, πρέπει να γνωρίζει ότι οι ψηφοφόροι του θα το αντιληφθούν και δεν πρόκειται να είναι πολύ ευτυχείς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο».
Πρόσθεσε επίσης ότι «οι Αλβανοί στη 'Μακεδονία' επίσης επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και οι περισσότεροι από αυτούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενδιαφέρονται, όπως και οι περισσότεροι πολίτες, να διατηρηθεί το συνταγματικό όνομα. Παρόλα αυτά, η ενθάρρυνση των πολιτών είναι το πιο σημαντικό πράγμα τώρα, καθώς το κράτος δύναται να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις».