Δ. Θέλω να μου πείτε, το Ελληνικό Σύνταγμα χρήζει αναθεώρησης εδώ και τώρα;
Γ.Κ. Όχι. Το μόνο που θα μπορούσε, για να δείξει καλή πρόθεση, αναθεώρησης η κυβέρνηση, θα μπορούσε να πει αυτή η στιγμή ότι θέλει να αναθεωρήσει μόνο μία ή δύο διατάξεις. Δηλαδή να καταργήσει την ουσιαστική ασυλία που έχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, και πρωθυπουργού βέβαια, μόνο αυτό. Για να ευθύνονται όπως και οι άλλοι πολίτες, ίσως με κάποιες ελαφρότερες διαδικασίες, (δυσνόητο) ή κάποια ίσως αναδιάρθρωση της Δικαστικής Εξουσίας, για να ελέγχει σωστότερα τις πράξες του κράτους. Αλλά χωρίς τίποτα άλλο.
Δ. Χωρίς τίποτα άλλο…
Γ.Κ. Γνώμη μου είναι όμως, γνωρίζοντας και εκ πείρας και από ιστορικής άποψης, το θέμα, η αναθεώρηση του Συντάγματος για να γίνει, πρέπει να μην παραβιάζεται το ισχύον Σύνταγμα και πρέπει να υπάρχει πλήρης ελευθερία άσκησης της Εθνικής Κυριαρχίας. Αυτό δεν υπάρχει σήμερα και αυτό θέλω να τονίσω. Δεν υπάρχει λόγω των δεσμεύσεων που έχουμε απέναντι στους δανειστές. Επομένως, εάν παρέμβουν οι δανειστές – και θα παρέμβουν, διότι από εκεί έρχεται η πολιτική αναθεώρησης, αυτό το ξέρουμε από την Ευρώπη, θέλουνε μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Θέλουνε μείωση των διαδικασιών εξουσίας της Βουλής. Ούτως ώστε να μπορούνε να περνάνε ευκολότερα αυτά που περνάνε τώρα παρανόμως, αντισυνταγματικά, να τα περνάνε νομίμως. Ε, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, και αυτό κρύβει η Αναθεώρηση σήμερα, όπως ακριβώς προσθαθούνε να το ξεκινήσουν και σε άλλες χώρες, της Ανατολικής Ευρώπης.
Δ. Λέτε ότι ο πυρήνας του σκεπτικού είναι αυτός.
Γ.Κ. Αυτός είναι. Όλα τα άλλα που παρουσιάζουνε ως «θεματικές» είναι φενάκη. Δηλαδή, φενάκη είναι το εξής: Ότι θα φέρουνε κάποιες μεταβολές δήθεν στο πολίτευμα, αλλά εκεί θα μπούνε τα «παράθυρα» για να μπορούνε να περνάνε κυβερνητικά ότι θέλουν.
Δ. Ακούστε, λέει εδώ ένας ακροατής: «Είναι κακό κύριε Κασιμάτη να μπει σε μία αναθεώρηση και η ψήφος των Ελλήνων ομογενών»;
Γ.Κ. Βεβαίως είναι σωστό, αυτό το έχουμε πει, έπρεπε νά’ χει γίνει από πολλά χρόνια, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι ότι αν αρχίσει η αναθεώρηση, πάντα υπάρχουν παρεμβάσεις από ξένες δυνάμεις. Παλαιότερα οι παρεμβάσεις αφορούσαν μόνο τη διασφάλιση ξένων κεφαλαίων. Και γι αυτό είχαμε σχετικές διατάξεις και στο Σύνταγμα του 1975 και στα Συντάγματα τα προηγούμενα. Εδώ όμως, ξέρουμε τι παρεμβάσεις θα έχουμε. Το πρόβλημα των δανειστών σήμερα, είναι η νομιμότητα των επεμβάσεων που κάνουν στην Εθνική Κυριαρχία. Δεν επιτρέπονται λόγου χάριν οι όροι που έχουνε βάλει στα μνημόνια και τους έχουμε υπογράψει, όπως η παραίτηση από Εθνική Κυριαρχία, όπως η δέσμευση του συνόλου της Εθνικής περιουσίας. Αυτά είναι πρωτοφανή και παράνομα. Θέλουν λοιπόν να περάσουνε κάποια «παράθυρα» που να μπορούν να στηρίξουν αυτή την εξουσία της τρόικα που έχουνε σήμερα.
Δ. Άρα λέτε να περάσει μέσα στο Σύνταγμα, να θωρακιστεί ότι συμβαίνει; Αυτό;
Γ.Κ. Ακριβώς. Να θωρακίσουν περισσότερο την εξουσία. Αυτά τα είδαμε, είναι ακριβώς ένα πρότυπο το οποίο δεν θα είναι τόσο κατάφωρο, όπως ήταν το σχέδιο, ένα καινοτόμο Σύνταγμα στο οποίο δυστυχώς συμμετείχαν και συνάδελφοί μου, στη σύνταξή του, όπου εκεί έλεγε σαφώς ότι καταργούνται τα κοινωνικά δικαιώματα και διατηρείται – λέει – η «αρχή του κοινωνικού κράτους». Αυτό σημαίνει ένα τεράστιο «παράθυρο» για να κάνει ο καθένας ότι θέλει.
Δ. Μήπως αυτή η ιστορία της Συνταγματικής Αναθεώρησης από την πλευρά της κυβέρνησης – και υπάρχει και συγκεκριμένο άρθρο σήμερα – υποκρύπτει κίνηση προς δημοψήφισμα στο όνομα αυτής της Αναθεώρησης;
Γ.Κ. Κοιτάξτε: Το όνομα αυτής της Αναθεώρησης μπορεί όλα να τα υποκρύπτει. Όπως π.χ. παράλληλα έχει και τον σκοπό, η θέση πάντοτε των Αναθεωρήσεων ήταν και να αποπροσανατολίσουν το λαό και απ’ τα προβλήματα που έχει. Αυτά όλα υπάρχουνε. Και μπορεί να υπάρχει – δεν έχω εγώ προσωπικά διαπιστώσει κάτι τέτοιο διότι για εμάς τους επιστήμονες πρέπει να έχεις και κάποια στοιχεία, όπως έχουμε για τα άλλα…
Πηγή: Αβέρωφ