Το συνέδριο της ντροπής (που αρχικά είχε αναβληθεί με το πρόσχημα της πανδημίας) θα γίνει στα Ιωάννινα στις 22 Οκτωβρίου
Τη διεξαγωγή του συνεδρίου για τον Αλή Πασά, από 22 έως 24 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021, που είχαν άρον άρον αναβάλει μετά τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» και τις αντιδράσεις Σουλιωτών, απογόνων αγωνιστών του 1821 αλλά και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε ο Δήμος Ιωαννίνων, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.
Η πρωτοσέλιδη τότε αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για το συνέδριο που διαστρέβλωνε τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, είχε οδηγήσει σε αναβολή του συνεδρίου υπό το πρόσχημα της «πανδημίας».
Υπενθυμίζεται ότι οι πλέον οργισμένες αντιδράσεις είχαν προέλθει από τον πρόεδρο του Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών Δημήτρη Μπότσαρη, που έκανε λόγο για μια «απαράδεκτη και ασεβή πράξη τόσο προς τις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων από το ’21 όσο και προς τους πεσόντες Hπειρώτες ήρωες».
Τονίζεται, μάλιστα, εμφατικά ότι το συνέδριο -το οποίο διοργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών- πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση. Γεγονός που ανατρέπει όλες τις αιτιάσεις που είχαν διατυπωθεί από πλευράς Δήμου Ιωαννίνων για ένα «επιστημονικό συνέδριο» που δεν έχει ως σκοπό να… δοξάσει τον Αλή Πασά αλλά να… αναφερθεί στην «εποχή του».
Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι αποκαλυπτικό: «Κι έφκιανε κάστρα, χαντάκια, κούλιες τριγύρ δια φύλαξες…»: «Τεχνικά έργα την περίοδο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων», «Τα Γιάννενα και ο Αλή Πασάς», «Οψεις διακυβέρνησης του Αλή Πασά», «Η παρουσία του Αλή Πασά στη Θεσσαλία και η εδραίωση της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας του», «Αλβανοί γαιοκτήμονες στη Θεσσαλία στον μακρύ 19ο αιώνα: η περίπτωση του Αλή Πασά», «Η γλώσσα… κόκαλα τσακίζει: σχέσεις ισχύος και υποτέλειας μέσα από τα έγγραφα του αρχείου Αλή πασά των Ιωαννίνων».
Με το πρόγραμμα, δε, των ομιλιών να είναι δημοσιευμένο, επιβεβαιώνονται αυτοί που προέβλεπαν ότι τα φώτα της δημοσιότητας δεν θα πέσουν στα εγκλήματα του Αλή Πασά κατά των Σουλιωτών, των χριστιανών, αλλά θα γίνει μια προσπάθεια να προβληθεί ως ένας «εκσυγχρονιστής» ηγέτης της εποχής του, που έκανε «έργα» και είχε οργανώσει μια «πολυπολιτισμική κοινωνία» που λειτουργούσε εύρυθμα.
Αυτό ακριβώς δηλαδή που αναρωτιόταν ο κ. Μπότσαρης όταν σημείωνε στην επιστολή του πώς ο Αλή Πασάς ήταν αυτός που… έσφαξε τους πρόκριτους στο Χόρμοβο και 600 άτομα στο Γαρδίκι το 1812, όπως έσφαξε και τους κατοίκους της ηρωικής Χειμάρας το 1805 μέσα στις εκκλησίες, ανήμερα το Πάσχα, όπως έκοψε στα τέσσερα τον αγωνιστή παπα-Θύμιο Βλαχάβα και κρέμασε τα κομμάτια του στην πόλη, όπως σκότωσε τον Κατσαντώνη, σπάζοντάς του όλα τα κόκαλα στο αμόνι, όπως έπνιξε την κυρα-Φροσύνη στη Λίμνη των Ιωαννίνων και σωρεία άλλων δολοφονιών, και θηριωδίες κάθε είδους, καθώς και αποτρόπαιες πράξεις βασανισμού, εξανδραποδισμού, λεηλασίες και φρικαλεότητες. «Αραγε όλα αυτά θα αποσιωπηθούν σε αυτό συνέδριο ή θα εμφανιστούν ως “παράπλευρες απώλειες” από τη δράση μιας “εξαιρετικής προσωπικότητας”, που πρέπει, με πόνο ψυχής αλλά και μεγάλη αγανάκτηση, να ξαναθυμηθούν οι Ηπειρώτες» αναρωτιόταν.
Είναι σαφές ότι το ερώτημα που πριν από κάποιους μήνες απευθύναμε μπορεί να αναδιατυπωθεί αυτούσιο: «Μας τελείωσαν οι Ελληνες ήρωες και είπαμε να εορτάσουμε τον Αλή Πασά; Ή απλά έχουν τέτοιο πάθος να αποδομήσουν την ταυτότητα των Ελλήνων επαναστατών του 1821 και ως εκ τούτου του ελληνικού έθνους, ρίχνοντας τα “φώτα” σε προσωπικότητες σαν και αυτή του διορισμένου από την Υψηλή Πύλη πασά των Ιωαννίνων, για να εξυπηρετήσουν τις ιδεοληψίες τους;»
(Πηγή: dimokratia.gr)
Κακόπεσε πολύ ο εορτασμός της συμπλήρωσης 200 ετών από το ξέσπασμα της Επανάστασης του 1821. Κακόπεσε και στους τύπους, αλλά και στην ουσία. Αντί για τα σημαντικά, οι ιθύνοντες επικεντρώθηκαν στα ασήμαντα και, αντί για τους τιτάνες του Γένους μας, που πήραν τα τουφέκια και μας ελευθέρωσαν, γίνονται συνέδρια και παράτες για μαυρόψυχους, αιμοβόρους Οθωμανούς τυράννους, που έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα χιλιάδων Ελλήνων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Δήμος Ιωαννιτών. Αντί να κάνει διεθνές συνέδριο για τη συνεισφορά της Ηπείρου και των παλικαριών της στον Αγώνα, με ομιλίες και δημοσιεύσεις που θα τιμούν τους Σουλιώτες και τις Σουλιώτισσες, τους Τζαβελαίους, τους Μποτσαραίους, τους διάσημους και άσημους επαναστάτες οι οποίοι τίμησαν την Ελλάδα με τη γενναιότητα και την αυτοθυσία τους, αφιερώνει τρεις ημέρες για συνέδριο αφιερωμένο στον Αλή Πασά! Θα ασχοληθεί, δηλαδή, ο δήμος επί σειράν ημερών με έναν σφαγέα και όχι με τα ηρωικά πρότυπα που τόσο πολύ λείπουν στις ημέρες μας.
Αρχικά, αυτό το συνέδριο είχε αναβληθεί εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων των Ιωαννιτών, αλλά και αναρίθμητων άλλων Ελλήνων που αισθάνονται θιγμένοι με τη ζέση του δημάρχου να αναδείξει την εποχή του Αλή Πασά και να τη διαφημίσει στη διεθνή κοινότητα. Όμως, οι αντιδράσεις δεν φάνηκαν αρκετές και το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 22-24 Οκτωβρίου στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής». Ο τίτλος του είναι «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του» και θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της αξιοθρήνητης Eπιτροπής της Γιάννας Αγγελοπούλου, «Ελλάδα 2021».
Μια ανάγνωση στους τίτλους των ομιλιών αρκεί για να δείξει πού το… πάνε οι διοργανωτές: «“Κι έφκιανε κάστρα, χαντάκια, κούλιες τριγύρ διά φύλαξες…”: Τεχνικά έργα την περίοδο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων», «Μια νέα Αθήνα; Ελληνικές εικόνες για τα Γιάννενα στα όψιμα χρόνια του Αλή Πασά», «Ο Αλή Πασάς στην αμερικανική θεατρική σκηνή – Η περίπτωση του The Grecian Captive του Mordecai Noah (1822)», «“Κεσίμι”: Η εφαρμογή μιας οικονομικής πρακτικής στις περιοχές κυριαρχίας του Αλή Πασά».
Η εντύπωση που θα μπορούσε να σχηματίσει κάποιος αναγνώστης των τίτλων των θεμάτων που θα θιγούν για τον δυσώνυμο Οθωμανό κακούργο είναι ότι επρόκειτο για κάποιον… εκσυγχρονιστή ηγέτη, ο οποίος έφτιαξε μια «νέα Αθήνα» και διαμόρφωσε θετικές για τους υπηκόους του συνθήκες.
Η εμμονή, σε μια τέτοια συγκυρία, να διεξαχθεί τριήμερο συνέδριο για τον Αλή Πασά είναι παρεξηγήσιμη και δημιουργεί σκέψεις για τον βαθμό επιρροής που ασκεί η Τουρκία στο εσωτερικό της χώρας μας. Ταΐζουν τον λαό από τηλεοράσεως με τουρκικά σκουπιδοσίριαλ και μια μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας με συνέδρια για διάφορους Οθωμανούς σφαγείς.
Προσεχώς, ίσως γίνουν συνέδρια για τον Ομέρ Βρυώνη, τον Δράμαλη και άλλους «εκσυγχρονιστές».
(Πηγή: dimokratia.gr)