1. Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας είναι αναγνωρισμένη από την Αλβανία ως ελληνική εθνική μειονότητα. Αυτό της δίνει ορισμένα δικαιώματα. Ένα από αυτά είναι η ύψωση της ελληνικής σημαίας, ο ψαλμός του εθνικού ύμνου κλπ. Η Αλβανία αναγνωρίζει ότι 99 χωριά είναι αμιγώς ελληνικά, δηλαδή κατοικούνται 100% από Έλληνες, από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Στις περιοχές αυτές στα Δημαρχεία κλπ είναι μονίμως υψωμένες ελληνικές σημαίες (δίπλα στις αλβανικές). Ένα από αυτά τα χωριά είναι το χωριό Βουλιαράτες.
2. Στο νεκροταφείο του χωριού αυτού είναι θαμμένοι πολλοί Έλληνες στρατιώτες από τον πόλεμο του 1940. Μπορεί να είναι και κάποιος συγγενής σας! (Ο δικός μου παππούς πολέμησε στην Αλβανία ως υπολοχαγός, όμως επέστρεψε σώος μετά τον πόλεμο. Θα μπορούσε να είχε ταφεί εκεί όπως και ο δικός σας αν έπεφτε στη μάχη). Κάθε χρόνο - πάμε άλλη μία φορά - ΚΑΘΕ χρόνο στις 28 Οκτωβρίου γίνεται μια τελετή στο νεκροταφείο του χωριού αυτού για να τιμηθούν οι νεκροί. Έτσι και φέτος. Παρευρίσκονται επίσημοι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και από την Ελλάδα και από την πρεσβεία μας στην Αλβανία. Έτσι έγινε και φέτος. Εψάλλει και ο εθνικός μας ύμνος παρουσία των Αλβανικών αρχών.
Αν δεν τα γνωρίζατε αυτά, μάθετέ τα. Έστω και με την λάθος αφορμή. Το ότι δεν τα γνωρίζουμε δεν είναι τόσο άσχετο με το περιστατικό. Σκεφθείτε την εγκατάλειψη που νιώθουν οι άνθρωποι εκεί σε μια χώρα που σε 2 μήνες, τον Ιανουάριο του 2019 ανοίγει τα σύνορά της με το Κόσοβο, που υποτίθεται ότι ανήκει σε άλλο κράτος! Κάνει ένα βήμα χαλαρής προσάρτησης όντας στραμμένη στον βορρά. Εγκατάλειψη των βορειοηπειρωτών και από την Αλβανία και από την Ελλάδα.
3. Ο Κατσίφας, ο οποίος είχε διπλή υπηκοότητα και εργαζόταν στο χωριό του ως σιδεράς τα τελευταία 5 χρόνια με την οικογένειά του και ένα παιδί, όπως κάθε χρόνο έκανε τον σημαιοστολισμό. Μετά το τέλος της εκδήλωσης και αφού άρχισαν να αποχωρούν οι επίσημοι, οι Αλβανοί αστυνομικοί κατέβασαν μια ελληνική σημαία. Ο Κατσίφας πήγε στο σπίτι του, πήρε μία άλλη σημαία και ένα όπλο. Πλησίασε και επιχείρησε να αναρτήσει την σημαία. Εμποδίστηκε. Πυροβόλησε στον αέρα μπροστά σε 5-6 αστυνομικούς και ετράπη σε φυγή. (Αν ήθελε να βάλλει εναντίον τους, είχε την ευκαιρία). Κλείστηκε στο υδραγωγείο του χωριού και περικυκλώθηκε από πλήθος ειδικών δυνάμεων που κλήθηκαν στο μεταξύ από τους αστυνομικούς. Τελικώς έπεσε νεκρός από δύο σφαίρες: μία στο μέτωπο και μία στην καρδιά. Η ιατροδικαστική έκθεση θα δείξει την απόσταση από την οποία χτυπήθηκε.
4. Η αντίδραση της Αλβανίας με τις διάφορες δηλώσεις επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μία χώρα πολύ μακρυά από την Ελλάδα. Να μην το εξηγήσω περισσότερο.
5. Η αντίδραση ορισμένων Ελλήνων, ίσως δε και της αστυνομίας ακόμη, επιβεβαιώνει ότι το δηλητήριο ηττοπάθειας χύνεται ακόμη στην κοινωνία με μεγάλους ρυθμούς. Η απονεύρωση συνεχίζεται κανονικά.
Πηγή: Ανδρέας Σταλίδης