Με νέα πολιτική δίνη μπήκε από χθες η Αλβανία, καθώς το Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά του Προέδρου Δημοκρατίας. Πλέον η κόντρα Ράμα-Μέτα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας να δηλώνει ότι οι δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου θα γίνουν κανονικά, παρά το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει την ακύρωσή τους.
Όπως είναι φυσικό, η ακραία πόλωση προβληματίζει έντονα την ελληνική μειονότητα που θεωρεί ότι παγώνουν σημαντικά ζητήματα που την αφορούν.
Η κατάσταση στην Αλβανία αναμένεται να αργήσει να εξομαλυνθεί, καθώς η καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα θα πρέπει να επικυρωθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο, όμως, έχει σταματήσει να συνεδριάζει εδώ και δύο χρόνια καθώς τα οκτώ από τα εννέα μέλη του ελέγχονται για χρηματισμό.
Μιλώντας στον Λάμπρο Ζαχαρή για το Sputnik, ο πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια» Φρέντυ Μπελέρης εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τους Έλληνες της Αλβανίας. «Ο Ράμα είχε υποσχεθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν στα μέλη της ελληνικής μειονότητας να διευθετήσουν το περιουσιακό, κάτι το οποίο με την τρέχουσα συγκυρία έχει σταματήσει. Έχει παγώσει και η ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την προστασία των μειονοτήτων», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα με αφορμή την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Έλληνες της Χειμάρρας. «Το χειρότερο είναι ότι μέσα σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να εκλέξουμε τους νόμιμους αντιπροσώπους μας μέσα σε δίκαιες εκλογές. Σταματούν με αυτόν τον τρόπο οι διεκδικήσεις των υποθέσεών μας. Εμποδίζονται οι Έλληνες υποψήφιοι που θα προωθούσαν τις ιδιαίτερες ανάγκες μας στους μειονοτικούς δήμους της χώρας, όπως της Χειμάρρας, της Δερόπολης κλπ.», προσθέτει ο Φρέντυ Μπελέρης.
Ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» εξήγησε στο Sputnik ότι αν επικρατήσει η αντίληψη του Έντι Ράμα τότε οι τοπικές εκλογές της 30ής Ιουνίου «θα γίνουν με μονοκομματικούς υποψήφιους που θα προέρχονται από το δικό του κόμμα. Αν από την άλλη υπερισχύσει η αντίληψη του Μέτα περί συναίνεσης, τότε ενδέχεται η αντιπολίτευση να συμμετέχει στις εκλογές, όπως φυσικά και οι Έλληνες, και να περάσουμε σε μια καλύτερη φάση ομαλοποίησης».
Πηγή: Pontos-news.gr