Η υπόθεση δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα
Έχουν παρέλθει περίπου έξι μήνες από την δολοφονία του αδελφού μας από την Χειμάρα Αριστοτέλη Γκούμα, τα εθνοτικά κίνητρα της οποίας παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα. ‘Όπως είναι γνωστό, καταβλήθηκε έντονη προσπάθεια τόσο από τους αυτουργούς, άμεσους και έμμεσους, όσο και από μερίδα του αλβανικού τύπου να αποδοθεί μια ειδεχθής εκ προθέσεως ανθρωποκτονία σε τροχαίο ατύχημα.
Η ίδια διαστρεβλωτική τακτική είναι βέβαιον ότι ακολουθείται κατά την ποινική διερεύνηση της υποθέσεως, για την εξέλιξη της οποίας καμιά είδηση εδώ και πολύ καιρό δεν έχει δει το φως της δημοσιότητος.
Οποιαδήποτε όμως μεθόδευση και αν επιχειρηθεί, δεν είναι δυνατό να αποκρύψει το έντονο κλίμα ανθελληνισμού, το οποίο εκδηλώνεται στο χώρο της Βορείου Ηπείρου και ειδικότερα στην περιοχή της Χειμάρας και εν πολλοίς συντηρείται και υποδαυλίζεται σε επίπεδο κρατικής εξουσίας. Η δολοφονία του Αριστοτέλη δεν ήταν η απόληξη μιας προσωπικής διαφοράς, αλλά απόρροια του κλίματος που αναφέραμε παραπάνω.
Πρέπει να καταστεί επιτέλους αντιληπτό, ότι η Ελλάδα έχει απαράγραπτες εθνικές και ιστορικές υποχρεώσεις έναντι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα του οποίου πρέπει να προασπίζει κατά πάντα τόπο και χρόνο.
Συνεπώς αποτελεί αδήριτη υποχρέωση των ελληνικών διπλωματικών αρχών να παρακολουθούν σε κάθε στάδιο την ποινική διαδικασία μέχρι την εκδίκαση της υποθέσεως με βάση τα πραγματικά περιστατικά που την συγκροτούν.
Ο δρόμος της Αλβανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να καλύψει σημαντικά κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου, το κεφάλαιο δε, «ανθρώπινα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού», παραμένει δραματικά και ανεπίτρεπτα ανοικτό.
Αυτό ας το γνωρίζουν οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εξωτερικών. Η εδώ και δυο δεκαετίες επίδειξη γαλαντόμου συμπεριφοράς απέναντι στην Αλβανία πρέπει επιτέλους να έχει και το ανάλογο ανταποδοτικό όφελος.
Στην προκειμένη περίπτωση, το ανταποδοτικό εθνικό όφελος είναι η πλήρης κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αδελφών μας. Τίποτα λιγότερο!
ΣΦΕΒΑ, 19-1-2011