Σήμα για λαθρομετανάστες
Του Δ. Π. ΔΗΜΑ
Η από μακρόν «ισχυρή συνεργασία καταπολέμησης της τρομοκρατίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ προβάλλεται στη φετινή παγκόσμια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία καταγράφονται οι διεθνείς εξελίξεις του φαινομένου για την παρελθούσα χρονιά.
Τρομοκράτες βλέπουν οι Αμερικανοί στους λαθρομετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα Στην, ακόμη ηπιότερη από την περσινή, περικοπή για την Ελλάδα επισημαίνεται η συνεργασία ελληνικών και αμερικανικών αρχών στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην εκπαίδευση Ελλήνων τελωνειακών, αξιωματούχων ασφαλείας και δικαστικού προσωπικού και αναφέρεται, όπως και πέρσι, η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα CSI, για την ασφαλή διακίνηση των εμπορικών κοντέινερ.
Ικανοποίηση
Το πρόβλημα που κυρίως αναδύεται είναι αυτό της αύξησης της λαθρομετανάστευσης και πως ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που μπήκαν στην Ελλάδα από το Αιγαίο «αυξήθηκε δραστικά κατά το 2008, και περίπου εκατό χιλιάδες παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν».
Η «ανησυχία» των Αμερικανών, την οποία, σημειωτέον, συμμερίζονται και οι ελληνικές αρχές, πηγάζει από τη διαπίστωση πως η Ελλάδα «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως οδός διέλευσης τρομοκρατών που οδεύουν προς Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες».
Παρατηρείται, δε, πως η χώρα «αποτελεί ένα αυξανόμενο σημείο εισόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παράνομων μεταναστών προερχόμενων από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία».
Εν γένει, στην Ουάσιγκτον επικρατεί ικανοποίηση για τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του πλέον σοβαρού προβλήματος της λαθρομετανάστευσης, οι οποίες, ωστόσο, δεν διευκολύνονται λόγω της μεγάλης θαλάσσιας ακτής και της προσέγγισης με τη Μ. Ανατολή.
Τουναντίον, δε, κατά πληροφορίες, το πρόβλημα φαίνεται να επιτείνται από τα «στραβά μάτια» που φέρονται να κάνουν οι τουρκικές αρχές στα κύματα των λαθρομεταναστών που, μέσω της Τουρκίας, διοχετεύονται προς την Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη.
Η συγκεκριμένη διάσταση έχει τεθεί σε ευρωπαϊκό και αμερικανικό επίπεδο και λέγεται πως προκαλεί «δυσφορία» στους Δυτικούς γιατί σε, τελική ανάλυση, αυτοί είναι και οι «παραλήπτες» του προβλήματος.
Στη φετινή περικοπή εξάλλου, είναι ενδιαφέρον πως γίνεται περιορισμένη αναφορά στη «17 Νοέμβρη» και παρατηρείται απλώς ότι καταδικασμένα μέλη της οργάνωσης «έχουν εξακολουθήσει να κάνουν εξτρεμιστικές δημόσιες δηλώσεις από τη φυλακή» και αναφέρεται ως παράδειγμα ο Κουφοντίνας, ο οποίος σε συνέντευξή του τον περασμένο Νοέμβριο «εξύμνησε την "άμεση δράση" που θα 'δινε "χτυπήματα κατά του καπιταλιστικού συστήματος"».
Σε ό,τι αφορά τη μάλλον σύντομη περικοπή για την Ελλάδα, γίνεται και πάλι αναφορά στον «Επαναστατικό Αγώνα» («Revolutionary Struggle»), σημειώνεται πως είναι ευθυγραμμισμένος με την ιδεολογία της «17Ν» και ότι έχει αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειες κατά της εταιρείας πετρελαιοειδών Shell (24 Οκτωβρίου) και του λεωφορείου των αστυνομικών στο Γουδή (23 Δεκεμβρίου).
Οι εγχώριοι
Υπενθυμίζεται πως στην περσινή έκθεση γινόταν αναφορά στο ενδεχόμενο ο «Επαναστατικός Αγώνας» να 'χει ενσωματώσει στις τάξεις του μερικά προγενέστερα μέλη της «17 Νοέμβρη», αποτελώντας εκ των πραγμάτων μια διάδοχη κατάσταση, κατά τον αμερικανικό υπαινιγμό.
Στον συνοδευτικό κατάλογο των, ανά την υφήλιο καταγραφομένων από τους Αμερικανούς, τρομοκρατικών οργανώσεων, επαναλαμβάνονται παλαιότερες αναφορές στις απαριθμημένες «17 Νοέμβρη», «Επαναστατικό Αγώνα» και «Επαναστικοί Πυρήνες» (σ.σ. η τελευταία θεωρείται διάδοχος οργάνωση του ΕΛΑ).
Ξεχωριστή καταγραφή των επεισοδίων του Δεκεμβρίου γίνεται επίσης στη σχετική περικοπή, που «ακολούθησαν του θανάτου ενός νεαρού σπουδαστή στα χέρια της αστυνομίας... με συνεπακόλουθες επιθέσεις και καταστροφές εναντίον αστυνομικών τμημάτων και επιχειρήσεων». *
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=40130